Yeni jenerasyon modacılarımız

8 Eylül 2018

12’nci sezonuyla artık geleneksel hale gelen Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, 11-14 Eylül tarihlerinde yine moda dünyasını buluşturuyor. 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarının sergileneceği bu sezon defile takviminde özellikle genç tasarımcılar hayli ilgi çekici.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde 11-14 Eylül’de gerçekleşecek 12’nci Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’da (MBFWI) 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonları tanıtılacak.

MBFWI, özellikle genç tasarımcılara desteğini göstererek Türk modasının yeni jenerasyonunun yetiştirilmesine katkıda bulunuyor. Bu sezon genç ve yetenekli tasarımcılar, karma defilelerle podyumda olacak. Moda tasarımı son yılların en popüler alanlarından biri ve haliyle bu tür karma defileler de moda tasarımcısı olmak isteyen gençler için çok önemli bir fırsat oluyor. KARMA 1 defilesinde Selen Akyüz ve Sezgi Tüzel, KARMA 2 defilesinde ise Tuğçe Özocak’ın markası Third ve Şebnem Günay 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarını sergileyecekler. Şebnem Günay’ın tasarımlarını daha önce Gigi Hadid ve Bella Hadid gibi isimlerin giydiğini de belirtmeden geçmeyelim. MBFWI takvimindeki New Gen ise İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim alan yetenekli öğrencilerin tasarımlarını sergilediği defile. Defilede birçok genç tasarımcı için keşfedilme ve markasını kurma fırsatı doğuyor.

Tiflis-İstanbul işbirliği

Moda haftasının isim sponsoru Mercedes-Benz, bu sezon da uluslararası tasarımcı değişim programını destekliyor. Geçtiğimiz sezon Gürcü tasarımcı Atelier Kikala’dan sonra bu sezon da yine Tiflis’ten Ani Datukishvili adlı Gürcü tasarımcı moda haftasında olacak. Tiflis ve İstanbul, bugün paralel alternatif moda merkezleri olarak öne çıkıyor. Özellikle Gürcü tasarımcılar moda dünyasına yön veren isimler arasında alıyor. Fransız Balenciaga’nın kreatif direktörü ve Vetements’ın kurucusu Gemna Gvasalia, Maison Mugler’in kreatifdirektörü David Coma, Bella Hadid’in de tercihi olan Situationist markasını bu isimler arasında sayabiliriz. Değişim programı çerçevesinde tasarımlarını Tiflis’te sergileyecek olan ismse yine genç jenerasyon tasarımcılardan Sudi Etuz markasının yaratıcısı Şansım Adalı. Mercedes-Benz Fashion Week Tbilisi 1-5 Kasım arasında gerçekleşecek. Tiflis ve İstanbul’un bu işbirliği, gelişmekte olan moda pazarlarına da bir örnek.

Öne çıkanlar

Koleksiyonlarını Zorlu PSM dışında sergileyecek olan iki isim var. Başak Cankeş İstanbul’daki yeni mağazasında Bashaques’ı tanıtacak. Giyilebilir sanat performanslarıyla adından bahsettiren Cankeş bu sezon da bir retrospektif deneyimi hazırlıyor. Geçtiğimiz sezon Zeki Müren konseptiyle büyük beğeni toplayan genç tasarımcı Ece Kavran da URUN markası altında yine sürpriz bir koleksiyon sunumu planlıyor.

Mercedes-Benz her yıl desteklediği tasarımcının defilesini “Mercedes-Benz presents” ismiyle sunuyor. Bu kapsamda tasarımları sergilencek Brand Who markasıyla ilk defa bir erkek koleksiyonu desteklenmiş olacak.

Devamını Oku

Zırhın altındaki teknoloji

10 Haziran 2016

Teknolojiyi severim. Hayatımı kolaylaştırır, güncel kalmamı sağlar, rahat ettirir. Teknolojiyle kıyafet ve aksesuarın buluşmasıysa harikadır. Özellikle aktif olarak spor yapıyorsanız… Çünkü teknolojinin dokunduğu ayakkabılar, kıyafetler performansınızı artırır. Hangi sporu yapıyorsanız yapın bir süre sonra sırılsıklam olan bir tişört ya da bir içlik ne kadar da rahatsız edici olur,öyle değil mi? İşte Türkiye’de yeni yeni tanımaya başladığımız Under Armour’ın hikayesi de tam böyle başlıyor.

23 yaşındaki Kevin Plank, bir Amerikan futbolu oyuncusu. Fakat maçlarda zırhının (armour) altına giydiği pamuklu tişört terden öylesine ıslanıp ağırlaşıyor ki buna kendisi bir çözüm bulmaya karar veriyor. İşletme eğitimi alan girişimci ruhlu Plank, bulunduğu Maryland’dan New York’a kadar kumaşçıları gezip kendisini maçlarda kuru ve rahat tutacak tişörtün materyalini arayıp buluyor. Babaannesinin garajında yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan tişörtü önce takım arkadaşlarına denetiyor. Herkes o kadar memnun kalıyor ki gelsin yeni siparişler. Bundan 4 yıl sonra ise 1 milyon dolarlık bir satış başarısı. Plank, 2012’de Forbes dergisinin 40 yaşın altındaki en güçlü 40 CEO listesine girdi. Bugün 20’nci yaşını kutlayan ve yine bu önemli yılında Türkiye’ye giren marka kısa zamanda büyüyüp İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam 10 mağazaya ulaşma hedefinde.

İlham veren atletler

Under Armour’ın sponsoru olduğu atletler, başarılarıyla hepimize ilham vermeleriyle tanınıyor desek yeridir. NBA’de rekorlara doymayan ve iki sene üst üste en değerli oyuncu seçilen Stephen Curry, 2 Grand Slam şampiyonu, dünya tenisinin 2 numarası Andy Murray, kısa bir emeklilikten sonra yeniden havuzlara dönen rekortmen yüzücü Michael Phelps, derisinin rengi nedeniyle yaşadığı mücadeleler sonucunda Amerikan Bale Tiyatrosunda başbalerinliğe kadar yükselen Misty Copeland ilk akla gelen marka elçileri.

Onlar Under Armour ile performanslarını artırırken siz de zırhınızı değiştirmeye ne dersiniz?

Kevin Plank, 23 yaşında kurduğu Under Armour markası ile 2012’de Forbes dergisinin 40 yaşın altındaki en güçlü 40 CEO listesine girdi...

Devamını Oku

Kazak zamanı

13 Şubat 2015

Bir zamanlar sadece üşümemek için giyilen kazaklar artık eskisi gibi değil. En klasiklerden işlemeli veya desenlilere kazaklarınız şık bir görünüm yakalamanın anahtarını elinde tutuyor.

Dışarıda hava soğuk, insan böyle günlerde ancak en kalın kazağını üzerine geçirip dışarı çıkmayı göze alabiliyor. Moda trendlerini yakından takip edenler zaten farkında ancak bu sezon kazaklar bildiğiniz gibi değil. Bir zamanlar sadece evde ya da sportif alternatiflerle giyilebilen kazaklar artık yeni bir kimlik kazandı. Onlarla artık şık kombinasyonlar yapıp davetlere gidebiliyorsunuz.

Doğru kazağı seçtiğiniz ve doğru kombini yaptığınız takdirde sadece soğuktan korunmakla kalmayıp kazağınızla bir kokteyl partiye gitmemeniz için hiçbir neden yok. İşlemeli modeller bu görünüme en uygun olanları. Daha ince ipliklerle dokunmuş kol ya da ön bölümlerinde işlemeler olan bir kazağı uzun bir etekle birlikte giyin. Bu görünümü topuklu bir bot ve portföy çanta ile tamamlayın.

Gardırobunuza yeni bir kazak eklemek ya da zamansız bir kazağa yatırım yapmak istiyorsanız o zaman tercihinizi gri bir parçadan yana kullanın. Gri kazağın her zaman her yerde hayatınızı kurtaracağından emin olabilirsiniz. Balıkçı yakadan bisiklet yakaya, örgüden trikoya, yünden kaşmire her türlü gri kazak kış gardırobunuzun anahtar parçasıdır.

Çizgisel oyunlar kazakları sardı

Dik yaka, balıkçı yaka ya da boğazlı kazak... Onu nasıl adlandırırsanız adlandırın, özellikle bu soğuk günlerde ihtiyacınız olan bir parça. Jean pantolonla giydiğinizde akıllı-şık bir görünüme ulaşabildiğiniz gibi şık detaylara sahip bir etekle giyildiğinde daha sportif bir görünüme doğru yol alabilirsiniz. Üzerine takacağınız gösterişli bir kolyeyle de görünümünüz anında değişebilir.

Kazaklar, stilinizde proporsiyon oyunları oynamanıza da izin veren parçalar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bol kazak giydiğinizde etek ya da pantolonun mimari ve keskin bir forma sahip olması. Sezonun en dikkat çekici kazakları arasında hangileri var derseniz, onları da sıralayalım... İnce-kalın, simetrik-asimetrik her türlü çizgisel oyunlar kazakları sarmış durumda. Onları daha düz parçalarla kombine edebilirsiniz. Renk bloklarıyla şekillenen kazaklar da zamansız giyilebilme özelliğine sahiptir. Slogan ya da logolu kazaklar günün trendlerine en uygunu. Kazağınızda biraz daha detay isteyenlerdenseniz ön kısmında ilginç figürlere sahip olanları tercih edin.

Devamını Oku