Gazete Vatan Logo

İyi ki doğdun Yılmaz Güney!

Türk sinemasının en büyük isimlerinden Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937'de doğdu. Hayatı yasaklarla, sürgünlerle geçti...

İyi ki doğdun Yılmaz Güney!

Türkiye'nin en büyük sinemacılarından biri olsa da yaşamı boyunca ülkesini doyarak yaşayamadı. Beyazperdenin en güçlü filmlerinden birçoğuna imza atmasına rağmen, bütün dünyanın hayran kaldığı, festivallerden ödüllerle dönen bu filmler, kendi ülkesinde yasaklandı.

GÜNEY'İ FİLMLERİYLE ANLAMAK...

Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan 'Yol'u ülkesinden kaçırmak zorunda kalan Güney, sürgünde ölen diğer sanatçılar gibi sık sık törpülenmeye, yumuşatılmaya, farklı şekillerde tanımlanmaya çalışılıyor. Gücünden hiçbir şey kaybetmeyen filmleri onu, dünyaya bakışını, politik tavrını anlamak için belki de en iyi yol...

Beyazperdenin Çirkin Kral'ı aventür filmlerle başladığı kariyerini Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak tamamladı. Kimi çevrelerce görmezden gelinen Güney, siyasi görüşleriyle nedeniyle yasaklansa da, senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmlerle dünyanın tanıdığı bir isim oldu.



SİNEMAYI ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Özellikle senaryosunu yazdığı 'Sürü', 'Yol', 'Düşman' ve yönettiği 'Arkadaş', 'Umut', 'Ağıt', 'Acı' gibi filmlerle Türk sinemasına damga vuran Güney, yetiştirdiği sinemacıların yanında birçok yönetmeni de derinden etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor.

SİNEMANIN ZİRVESİNDE

1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yanında başladığı sinema kariyerini Türk sinemasının doruklarından sayılan 'Yol'la Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alarak zirveye taşıdı. Türkiye'nin en büyük başarılarından sayılan bu ödülün ardından Güney, 1983 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı. 1984'te 'vatansız Yılmaz Güney' mide kanserinden hayatını kaybetti.