Sinir sistemini vuruyor! Koku yolları üzerinden beyne ulaşıyor!
Sinir sistemini vuruyor! Koku yolları üzerinden beyne ulaşıyor! Ağır seyreden Covid-19 vakalarında ortalama yüzde 30 oranında hastada geçici ya da kalıcı sinir sistemi etkilenmesi görülebiliyor. Koronavirüsün özellikle koku yolları üzerinden beyne ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Koronavirüs, koku duyusu ile ilgili bölge ve özellikle frontal lopta, limbik sistemde, beyin sapında etkisini göstermektedir.” dedi. Prof. Dr. Bozbuğa, özellikle beyin ve sinir sisteminin korunmasında kronik hastalıkların tedavilerinin aksatılmaması uyarısında bulunuyor.
20.03.2022 Sağlık
Denize atlarken riskli hareketlerden kaçının!
Denize atlarken riskli hareketlerden kaçının! Denize ya da havuza balıklama atlamanın çok ciddi yaralanmalara davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, boyun, omurga ve omurilik yaralanmalarına dikkat çekiyor. Uzmanlar, omurganın her ne kadar esnek, güçlü bir yapısı olsa da ani, kontrolsüz, aşırı zorlayıcı böyle riskli hareketlerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor.
18.08.2021 Sağlık
Dikkat! Aşırı sıcak ve nem beyin hastalıklarına yol açıyor!
Dikkat! Aşırı sıcak ve nem beyin hastalıklarına yol açıyor! Aşırı sıcak ve nemde uzun süre kalmanın öncelikle insanın metabolik yapısını etkilediğini belirten uzmanlar, sıcak havalarda beyin ve damar hastalıklarının artışına dikkat çekiyor. Uzmanlar, yaz aylarında sıvı kaybı arttığı için özellikle yaşlılar ile bebeklerde sıvı ve elektrolit dengesi bozukluklarının ortaya çıktığına işaret ediyor. Uzmanlara göre bu durum, yaşlılarda beyin ve damar hastalıklarının tetiklenmesine yol açabiliyor.
9.08.2021 Sağlık
Beyin tümörlerinde psikoloji göz ardı edilmemeli!
Beyin tümörlerinde psikoloji göz ardı edilmemeli! Beyin tümörlerinin 100’ün üzerinde farklı tümörü kapsadığını belirten uzmanlar, diğer kanser türlerinde olduğu gibi beyin tümörlerinde de hasta psikolojisinin önemine işaret ediyor. Hekimlerin zorlu evrelerden geçen kanser hastası bireylere karşı umudu yükseltecek şekilde yaklaşımının gerekliliğini vurgulayan uzmanlar, tedavi protokolünde mutlaka psikiyatrinin de yer alması gerektiğini tavsiye ediyor.
27.07.2021 Sağlık