Bu animasyonu büyükler de sever

‘Renkli Balık Yeni Dünyalar Kâşifi’; Galata Kulesi, Mardin’in tarihi sokakları ve Kapadokya’dan büyüleyici görüntülerle küçüklere olduğu kadar büyüklere de hitap ediyor. Akvaryumda yaşayan bir balığın dış dünyayı merak etmesini anlatan yapım, capcanlı bir aile işi

Bu animasyonu büyükler de sever


Reklamlardan sinemaya, mimariden sağlığa kadar her alanda kendini gösteren animasyon tabii ki en çok sinemada farkını ortaya koyuyor. Farklı dünyalar yaratmanın en iyi yolu animasyondan geçiyor. Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün ilkini düzenlediği ANİMİST Festivali kapsamında görüştüğümüz akademisyenler, Türkiye’nin henüz bu alanda ‘bebek endüstriler’ sınıfında yer aldığını anlatmışlardı. Maalesef tüm dünyayı kasıp kavuran animasyon yapımlar için Türkiye’ye dönüp baktığımızda bir elin parmaklarını bile geçmiyor sayabileceklerimiz. Ancak bu hafta vizyona giren ‘Renkli Balık Yeni Dünyalar Kâşifi’ bu konuda heyecanlandırmayı başarıyor gerçekten.

Merak tükenmez

Deniz ve ailesinin evindeki akvaryumda yaşayan Renkli Balık, akvaryumdaki dünyadan sıkılıyor. Yeni yerler görmek, keşfetmek istiyor. Bayağı meraklı… Arkadaşlarının oynadığı oyunlar onu pek de tatmin etmiyor. Rüyalarında bile yolculuğa çıktığını, yeni yerlerde gezdiğini görüyor. Annesi, çocuğunun bu hallerine dayanamayıp suyun üzerinden sıçratarak “Bak gördün mü suyun dışına çıkarsak havasız kalır, yaşayamayız” uyarısında bulunuyor. Ne var ki bu durum da Renkli Balık’ın dış dünyaya olan merakını bitirmiyor.Diğer yanda akvaryumun içinde mor gözlü ahtapotun hâkimiyeti var. Bütün balıklar onun kurallarını uyguluyor. Hatta havadan düşen yemler toplanarak ona veriliyor. O da en iyileri kendine seçip geri kalanları diğer balıklara dağıtıyor. Bu durum da Renkli Balık’ın pek mantığına sığmıyor. Eğer yemler havadan geliyorsa neden mor gözlü ahtapota veriliyor ki? 1 saatlik filmde Renkli Balık’ın merakının ardından biz de sürükleniyoruz. Hem gülüyoruz hem de aralardaki şarkılarla tekrar çocukluğumuza dönüyoruz.

Yapımını Fikrigün Film ve Bros Film’in üstlendiği filmin senaristi ve yönetmeni Burhan Gün, yapımcılar Burhan Gün’ün yanı sıra Oğuz Öztürk ve Celal Öztürk. Genel koordinatör ise Dilek Taşdemir. Filmde emeği olan herkesi tebrik etmek istiyorum. Böylesine zorlu bir işi tam da Hollywood kalitesinde sunabildikleri için. Filmin açılış sahnesinden itibaren Hollywood’un milyon dolarlık yapımlarından birini izliyormuşum gibi hissettim. Görüntü kalitesi çok iyi. Oldukça canlı, renkli ve göz yoran cinsten değil. 3 yaşından itibaren herkesin izleyebileceği bir konuya ve standartlara sahip.

Akvaryumda Mardin sokakları

Filmin temeli aslında tiyatro oyununa dayanıyor. Gün, ‘Renkli Balık’ adlı kukla tiyatro oyunu için Bros Yapım’ın kapısını çalıp kuklaları oynatabileceği bir arka plan istiyor. Fakat konu çok beğenilince ‘Hadi bunu animasyon film yapalım’ fikri doğuyor. Kültür Bakanlığı’ndan destek alıyor.

Filmde beni en çok etkileyenlerden biri Mardin sokakları, Galata Kulesi, Kapadokya ve Pamukkale gibi Türkiye’nin önemli yerlerinin birebir yer almasıydı. Balıklar, Mardin sokaklarında geziyor, evlerinde yaşıyor. Pamukkale travertenlerinde konser veriyorlar. Filmdeki tüm dünyalar bize ait. Görsellikteki en güzel taraflardan biri de sudaki yansımalar. Suyun altı hissini yaşatıyor.

Animasyon sektörünün Türkiye’de gelişmemesinin en büyük nedeni aslında bu tür yapımların sadece ‘çocuklar için’ olduğu düşünülmesi. Ancak iddia ediyorum bu film hem konusu hem de görselliğiyle büyükleri de oldukça memnun edecek.

Her yıla bir macera
Filmin yapımcılığını üstlenen Oğuz ve Celal Öztürk, bu tür yapımlarda işin büyük kısmının animasyon yapımına ayrıldığını belirtiyor. Ancak en az animasyonun yapımı kadar projenin tanıtımı, pazarlaması ve dağıtım stratejisi de önemli. Yakın zamanda filmin ikincisini de çekeceklerini söyleyen Oğuz Öztürk, “Umuyoruz ki yeni filmimiz daha eğlenceli olacaktır” dedi. Celal Öztürk de her yıl en az bir tane Renkli Balık’ın macerasını animasyonseverlerle buluşturabileceklerinin müjdesini verdi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR