İyot Eksikliği

İyot Eksikliği

Son dakika iyot eksikliği haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan iyot eksikliği ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını iyot eksikliği haber sayfamızda bulabilirsiniz.

İyot Eksikliği

haberleri sayfasında son dakika yaşanan iyot eksikliği gelişmeleri de dahil olmak üzere 76 iyot eksikliği haberi bulunmuştur. Tüm iyot eksikliği haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmanı uyardı: Türkiye’de süt tüketimi yetersiz seviyede
Uzmanı uyardı: Türkiye’de süt tüketimi yetersiz seviyede Bireylerin sağlıklı beslenme ve yaşam biçimlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin toplum sağlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, Türkiye’de süt tüketiminin yetersiz seviyede olduğunu kaydetti.
30.05.2023 Sağlık
Boyunda şişlik ve kalınlaşma guatr belirtisi olabilir! Guatr hastaları nasıl beslenmeli?
Boyunda şişlik ve kalınlaşma guatr belirtisi olabilir! Guatr hastaları nasıl beslenmeli? Alınan gıdalardaki iyot eksikliğinin veya emilimin bozulmasının guatra yol açabileceğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, guatrın önlenmesinde beslenmede iyotun dengeli alınması gerektiğini vurguladı. İyot eksikliği olan kişilerin karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi gıdalardan kaçınması gerektiğini kaydeden Koca, “İyot eksikliğine iyi gelen deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdaları da tüketmelidir.” tavsiyesinde bulundu. Koca, guatrın belirtilerini boyunda şişlik ve boyunda kalınlaşma, baskı hissi ve hassasiyet, yutmada zorlanma ve takılma hissi, nefes almada güçlük ve öksürme, hırıltı sesi ve kolları yukarı kaldırınca başın dönmesi şeklinde sıraladı.
27.05.2022 Sağlık
Zeka geriliğine neden oluyor! Troid eksikliği, düşük, guatr, büyüme geriliği...
Zeka geriliğine neden oluyor! Troid eksikliği, düşük, guatr, büyüme geriliği... Küresel bir sağlık meselesi haline gelen iyot eksikliğinin zeka geriliğine sebep olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, Dünya nüfusunun üçte birinin iyot eksikliği bulunduğunu belirtti.
27.01.2022 Sağlık
Sadece beslenmeyle o sorun çözülüyor!
Sadece beslenmeyle o sorun çözülüyor! Dünya üzerinde iyot eksikliği problemi yaşayan 30 milyon insan olduğunu ve bu durumun beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, “İyot eksikliğinin önlenmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gereklidir. Brokoli, turp, şalgam, kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, karnabahar gibi besinleri iyot eksikliği olan bireyler kullanmamalıdır. Balık, taze meyve ve sebze, deniz yosunu ve süt ve süt ürünleri ise iyot bakımından zengin gıdalardır” dedi.
3.12.2021 Sağlık
İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir
İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir 21 Ekim Küresel İyot Eksikliği gününde İyot tüketiminin önemi hakkında bilgiler veren Endokrinoloji uzmanı Dr. Cafer Kaya, yeterli iyot alımının çocukların zeka gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Kaya, Dünyada iyot eksikliği nedeniyle yeterli seviyede zeka gelişimini tamamlamamış yaklaşık 30 milyon çocuk olduğunun altını çizdi.
21.10.2021 Sağlık
Gebelikteki tiroidin nedeni iyot eksikliği olabilir
Gebelikteki tiroidin nedeni iyot eksikliği olabilir Gebelikte tiroidin nedeninin iyot eksikliği olabileceğini söyleyen Endokrinoloji uzmanı Dr. Cafer Kaya, “Gebelik döneminde tiroid, tedavi edilmediğinde düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), hipertansiyon, bebekte yetersiz gelişme gibi durumlara sebebiyet verebilir” dedi.
13.09.2021 Sağlık
Tiroit hastalıkları hakkında bilinmesi gereken her şey
Tiroit hastalıkları hakkında bilinmesi gereken her şey Kilo verememe, halsizlik, depresyon ve aşırı uyku… Birbiriyle ilgisiz gibi görünen bu sağlık sorunlarının ortak noktası, boynumuzda bulunan, 25-40 gram ağırlığında ve bir kelebek görünümünde olan tiroit bezi… Bu bezden salgılanan hormonlar; nefes alış verişinden kalp hızına, merkezi sinir sisteminden kas gücüne, vücut ısısı ve kolesterol seviyelerine kadar birçok hayati fonksiyonu düzenliyor. Ancak tiroit hastalıklarıyla ilgili yaşanan kavram karmaşasından dolayı her şikayetin tiroit fonksiyonlarına bağlandığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek, “Kimi hasta gereğinden fazla tetkik yaptırıyor, kimisi ise takip edilmesi gerektiği halde kontrole gitmiyor. Oysa tiroit bezlerinin az ya da çok çalıştığı durumların zamanında tespiti ile çok ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek mümkün” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek, tiroit hastalıkları hakkında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
30.08.2021 Sağlık
Kronik yorgunluğun nedeni hipotiroidi olabilir
Kronik yorgunluğun nedeni hipotiroidi olabilir Halsizlik, dikkat dağınıklığı, kilo artışı ve vücutta ödem gibi spesifik olmayan belirtilerin hipotiroidi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Safiye Arık, tiroid bezinin az çalışması halinde ortaya çıkan hastalığın çeşitli sebepleri olabileceğini söyledi.
3.08.2021 Sağlık
İyot eksikliğinden korunmak için 5 adım
İyot eksikliğinden korunmak için 5 adım Vücudumuzun üretemediği, bu nedenle sofra tuzu başta olmak üzere deniz ürünleri, et, süt ve yumurta gibi besinlerden karşılanabilen iyotun fazlası da azı da zarar. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi iyotu da kararında tüketmek gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya, iyot eksikliğinin tiroit sorunlarından çocuklarda gelişme ve zeka geriliğine dek bir çok hastalığa yol açtığını belirterek “Fazla iyot almak da tiroit hastalıklarını kötüleştirebiliyor. Bu nedenle tiroit hastalığı olanların mutlaka doktorlarına danışarak gerekirse iyotsuz tuz kullanmaları gerekebiliyor” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya, 1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası kapsamında iyot eksikliğinden korunmanın yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
1.06.2021 Sağlık
Çocuklarda Hipotiroidi kaynaklı büyüme geriliğine dikkat
Çocuklarda Hipotiroidi kaynaklı büyüme geriliğine dikkat Çocuklarda büyüme ve gelişmenin devamlılığı için kilit rol oynayan tiroid hormonunun eksikliği büyüme geriliğine yol açacağını söyleyen Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, “Ülkemizde sıklıkla görülen hipotiroidi sorunu sinsi ve yavaş şekilde ilerlediğinden kolaylıkla fark edilemeyebilir” dedi.
26.04.2021 Sağlık
“Hamile, yaşlı ve veganların iyot tüketmesi şart”
“Hamile, yaşlı ve veganların iyot tüketmesi şart” İYOT eksikliği tiroid hormonlarının dengeli olabilmesi için gerekli bir element ve bu nedenle hayati önem taşıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Necmi Namal, hamile, yaşlı, sağlıksız beslenen gençler ve veganların, vücudun iyot ihtiyacını karşılamaya yönelik beslenmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka haftada bir ya da iki kez deniz ürünleri tüketmelerini öneriyoruz” dedi.
22.10.2020 Sağlık
"İyot eksikliği kansere neden olabilir"
"İyot eksikliği kansere neden olabilir" Çocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında” dedi.
10.10.2020 Sağlık
Dikkat kansere neden oluyor!
Dikkat kansere neden oluyor! Çocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında” dedi.
9.10.2020 Sağlık
'Ailesinde tiroid kanseri olanlar yakından takip edilmeli'
'Ailesinde tiroid kanseri olanlar yakından takip edilmeli' Genetik yatkınlık, çevre kirliliği, iyot eksikliği ve sigara tüketiminin tiroid nodüllerine neden olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Atasoy, Türkiye’de erişkin yaş grubunda her 3-4 kişiden birinde tiroid nodülleri tespit edildiğini söyledi. Atasoy, ailesinde tiroid kanseri olanların tiroid nodüllerinin daha yakın takip edilmesi uyarısında bulundu.
1.07.2020 Sağlık
'İyot eksikliği 7’den 70’e ciddi bir sorun''
'İyot eksikliği 7’den 70’e ciddi bir sorun'' İç Hastalıkları Uzmanı Abdülkadir Dağ, iyot eksikliği 7’den 70’e ciddi bir sorun olduğunu belirtirken, dünya nüfusunun yüzde 72’si iyot eksikliği tehdidi altında olduğunu söyledi.
4.06.2020 Sağlık
Tiroid hastalarında corona virüs enfeksiyonunun arttığına dair veri  yok
Tiroid hastalarında corona virüs enfeksiyonunun arttığına dair veri yok Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, tiroid hastalığı olanlarda corona virüs enfeksiyonu riskinin arttığına veya seyrinin kötüleştiğine dair veri bulunmadığını, tiroid hastalıkları için kullanılan ilaçların bağışıklık sistemini zayıflatmadığını belirtti.
22.05.2020 Sağlık
Bebeğin zeka gelişimi için tiroide dikkat
Bebeğin zeka gelişimi için tiroide dikkat Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen birçok endokrin bozukluk çocuk sahibi olabilmeyi engellemekte ve gebelik süresince de anne ve çocuk üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açabileceği için uygun şekilde tedavi edilmelidir” dedi.
11.05.2020 Sağlık
Türkiye'deki günlük tuz tüketimi oranı önerilenden iki kat fazla
Türkiye'deki günlük tuz tüketimi oranı önerilenden iki kat fazla Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütünün günlük kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında olması önerisine karşın Türkiye'deki tüketim oranının hala 10 gram olduğuna dikkati çekti.
15.03.2020 Sağlık
Gebeler tiroid taramasını ihmal etmemeli
Gebeler tiroid taramasını ihmal etmemeli İyot eksikliği sebebiyle kendini gösteren tiroid nodüllerinin, doğum sayısı, sigara kullanımı, stres, radyasyona maruz kalmak gibi risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Kaya, gebelerde de nodüllü guatrın tedavisinin yapılabildiğini söyledi.
27.02.2020 Sağlık
Aşırı kilolulara tiroit uyarısı
Aşırı kilolulara tiroit uyarısı Dr. Halil Kalli, tiroit hastalığının özellikle aşırı kilosu bulunanlarda görüldüğünü belirterek, uyarılarda bulundu.
28.11.2019 Sağlık
Prof. Dr. Eser: Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülüyor
Prof. Dr. Eser: Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülüyor Aile içerisinde tiroit kanseri bulunan kişilerde, bu kansere yakalanma oranının daha yüksek olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, troit kanserinin kadınlarda, erkeklere göre 3 kat daha sık görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Eser, “Kanser çok ileri bir evrede değilse genellikle bir şikayete neden olmuyor. Fakat boyunda şişlik, yutkunma ve ses şikayetleri, boyunda lenf bezesinin ele gelmesi tiroit kanserinin belirtileri arasında yer alıyor” dedi.
31.10.2019 Sağlık
Kaya ve himalaya tuzları iyot eksikliği nedeni
Kaya ve himalaya tuzları iyot eksikliği nedeni Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zekâ geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.
21.10.2019 Sağlık
İyot eksikliği birçok hastalığa neden olabilir
İyot eksikliği birçok hastalığa neden olabilir Vücutta üretilmeyen ve besinler yoluyla temin edilebilen iyotun eksiliği, birçok hastalığa neden olabiliyor.
19.10.2019 Sağlık
Cilt kuruluğu bu hastalığın habercisi olabilir
Cilt kuruluğu bu hastalığın habercisi olabilir Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tiroid dokusundan az hormon salgılanan erişkinlerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, yaz günü bile üşüme, çalışma isteğinin kaybolması, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu olduğunu ifade ederek bu belirtilerin guatr habercisi olabileceğini dile getirdi.
27.09.2019 Sağlık
Birçok hastalığa neden oluyor
Birçok hastalığa neden oluyor Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynel Beyhan, iyot eksikliğinin birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.
15.07.2019 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

İyot Eksikliği ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki iyot eksikliği haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.