Hıv

Hıv

Son dakika HIV haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan HIV ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını HIV haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Hıv

haberleri sayfasında son dakika yaşanan hıv gelişmeleri de dahil olmak üzere 235 hıv haberi bulunmuştur. Tüm hıv haberleri aşağıda listelenmiştir.
Nobel ödüllü yöntemle hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü makas gibi kesip attılar
Nobel ödüllü yöntemle hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü makas gibi kesip attılar Hollandalı bilim insanları, AIDS’e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA’dan makasla kesip atar gibi çıkardılar.
20.03.2024 Dünya
Hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü çıkarttılar!
Hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü çıkarttılar! Hollandalı bilim insanları, AIDS’e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA’dan makasla kesip atar gibi çıkardılar. ESCMID yaptığı açıklamada, "CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisinin nasıl kullanılabileceğini göstererek tedavi umutlarını artırdı” dedi.
20.03.2024 Gündem
Uzman isimden HIV uyarısı
Uzman isimden HIV uyarısı HIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
1.12.2023 Sağlık
Kanser habercisi olabilir! Bu belirtiyi hafife almayın
Kanser habercisi olabilir! Bu belirtiyi hafife almayın Genelde sinsi ilerleyen HPV’nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Uygun yaş aralığında, tavsiye edilen dozlarda aşı uygulaması yaptırmak HPV’nin ve neden olduğu hastalıkların önlenmesini sağlar. HPV aşılarının serviks kanserinin yüzde 70'ini, anal kanserin yüzde 80'ini, vajinal kanserin yüzde 60'ını, vulva kanserinin yüzde 40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde yüzde 90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir” dedi.
15.09.2023 Sağlık
Kanserden koruyor! Yüzde 90'a varan başarı sağlıyor
Kanserden koruyor! Yüzde 90'a varan başarı sağlıyor Genelde sinsi ilerleyen HPV’nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Uygun yaş aralığında, tavsiye edilen dozlarda aşı uygulaması yaptırmak HPV’nin ve neden olduğu hastalıkların önlenmesini sağlar. HPV aşılarının serviks kanserinin yüzde 70'ini, anal kanserin yüzde 80'ini, vajinal kanserin yüzde 60'ını, vulva kanserinin yüzde 40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde yüzde 90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir” dedi.
7.09.2023 Sağlık
Cinsel yolla bulaşıyor! Erken teşhis büyük önem taşıyor
Cinsel yolla bulaşıyor! Erken teşhis büyük önem taşıyor Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Atağ, rahim ağzı (serviks) kanserinin tüm kanserlerin yüzde 10’unu oluşturduğu ve 3. sıklıkta görülen kanser olduğunu belirterek, “Rahim ağzı kanseri, tarama testleri ile erken teşhis edilebilecek bir kanserdir” dedi.
24.08.2023 Sağlık
Prof. Dr. Tuğut: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi
Prof. Dr. Tuğut: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, "Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi. En önemli risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması, korunmasız her türlü temastır. Risk faktörlerini dikkate alarak bu hastalıklardan korunmak mümkün" dedi.
18.08.2023 Sağlık
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor ama korunmak çok kolay
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor ama korunmak çok kolay Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, "Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi. En önemli risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması, korunmasız her türlü temastır. Risk faktörlerini dikkate alarak bu hastalıklardan korunmak mümkün" dedi. 
18.08.2023 Sağlık
50 yaşından sonra ayak yanmasına dikkat
50 yaşından sonra ayak yanmasına dikkat Ayak yanması olan kişilerde özellikle geceleri ayakta yanma, ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi şikâyetlerin arttığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şekip Şimşek, “Ayak yanması konusunda yakınması olan hasta sayısı dikkat çekecek kadar fazladır. Hastalar çoğunlukla 50 yaş üstünde, aylar ve yıllar içerisinde yavaş yavaş kötüleşen, vücudun sağ ve sol tarafının benzer olarak etkilendiği, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma, ağrı gibi şikâyetleri olduğunu belirten, duyusal liflerin etkilendiği vakalardır” dedi.
25.08.2022 Sağlık
Koronavirüs, maymun çiçeği ve HIV ile ilgili korkutan açıklama! Bu ilk kez oldu
Koronavirüs, maymun çiçeği ve HIV ile ilgili korkutan açıklama! Bu ilk kez oldu Koronavirüs, maymun çiçeği ve HIV virüsleri ile ilgili son dakika uyarısı! İtalyan bilim insanları, 36 yaşındaki bir İtalyan erkek hastaya uygulanan Kovid-19, maymun çiçeği ve HIV testlerinin aynı gün pozitif çıktığını duyurdu. Bilim insanları vakanın ilk ve 3 virüsünde aynı anda bulunduğu bir ‘eş bulaşma’ vakası olabileceğini vurguladı.
24.08.2022 Dünya
Maymun çiçeği virüsü kapınca dünyanın gündemine oturmuştu! O sürece anlattı
Maymun çiçeği virüsü kapınca dünyanın gündemine oturmuştu! O sürece anlattı Önce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere'den Çin'e, Kanada'dan Hindistan'a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa'da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı'na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
31.07.2022 Yaşam
Dünya’da 3’üncü kişi HIV virüsünü yendi
Dünya’da 3’üncü kişi HIV virüsünü yendi ABD’de bilim insanları dünya üzerinde 3’üncü kişinin de HIV virüsünü yendiğini açıkladı. Etnik kökenli kadın olduğu belirtilen HIV hastasının, içinde göbek kordonu kan hücresi olan özel bir kök hücre nakli kombinasyonu aldıktan sonra hastada 14 ay boyunca virüse rastlanmadığı belirtildi.
16.02.2022 Bilim ve Teknoloji
Amansız hastalığa aşı mucizesi! mRNA teknolojisi ile üretildi, insan testleri başladı
Amansız hastalığa aşı mucizesi! mRNA teknolojisi ile üretildi, insan testleri başladı Koronavirüsle mücadele Omicron ve diğer varyantlarla ilgili endişe devam ederken, tüm mutasyonlarda etkili olacak aşı çalışmaları da sürüyor. Dünya pandemi ile yatıp kalkarken ABD’li ilaç şirketi Moderna ve Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi’nden sürpriz bir hamle geldi. Açıklamada, mRNA teknolojisini kullanan HIV aşısının insanlarda test edilmeye başlandığı resmen ilan edildi.
28.01.2022 Sağlık
Koronavirüs ile ilgili güzel haber! Pandemi bitiyor, endemi başlıyor! Sonuna geldi
Koronavirüs ile ilgili güzel haber! Pandemi bitiyor, endemi başlıyor! Sonuna geldi Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Julian Hiscox'un bu soruma cevabı, "Neredeyse geldik, en azından İngiltere için sonun başlangıcındayız" oluyor. Hiscox "2022'de hayat neredeyse pandemi öncesi gibi olacak" görüşünü dile getiriyor. Değişen şey, virüse olan bağışıklığımız. İki yıl önce Wuhan'da ortaya çıkan virüse karşı kırılgandık. Bağışıklık sistemimiz için tamamen yeni bir virüstü; ilaç ve aşımız da yoktu. Sonrasında olanları havai fişek fabrikasına bir molotof kokteyli atmaya benzetebiliriz. Covid tüm dünyaya patlayıcı bir hızla yayıldı ancak aynı ateş sonsuza kadar aynı şiddette yanamaz. İki seçenek vardı; ya Covid yangınını biz söndürecektik ya da uzun vadede kendisi sönecekti. Grip, HİV, tüberküloz, sıtma gibi diğer endemik hastalıklar arasına karışacaktı. Birçok uzmana göre hava yoluyla, kişi farkına varmadan bulaşan bir virüs için bundan farklı bir son olamaz.
16.01.2022 Dünya
HIV virüsü tanıda geç kalınırsa AIDS’e dönüşüyor
HIV virüsü tanıda geç kalınırsa AIDS’e dönüşüyor Kendine özel belirgin bir belirtisi olmayan HIV virüsü, tanı ve tedavisinde geç kalınması durumunda son evrede AIDS’e dönüşüyor. HIV virüsünün 8 – 15 yıl kadar hiç belirti göstermeyebildiğini belirten uzmanlar, belirtisiz dönemin virüsün vücutta çoğaldığı ve bulaştırıcılığın da maksimum olduğu dönem olması nedeniyle hastalığı tehlikeli hale getirdiğini vurguluyor. Uzmanlar, virüsün bilinenin aksine sadece cinsel yolla bulaşmadığını ve hastaların ilaçlara ücretsiz ulaşabildikleri için şüphe duyduklarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye ediyor.
5.12.2021 Sağlık
Koronavirüsten farkı yok! Vakalar yüzde 400 arttı, birçok kişi farkında değil
Koronavirüsten farkı yok! Vakalar yüzde 400 arttı, birçok kişi farkında değil Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, HIV/AIDS taşıyan kişilerin yarısının durumundan farkında olmadığını ve ülkedeki vakalarda yüzde 400 artış yaşandığını söyledi. Taşova, "HIV bizim için devam eden pandemidir ve Covid'den farkı yoktur. Uzun yıllara yayılmıştır ama bugün bütün dünyayı tehdit etmektedir" dedi.
1.12.2021 Sağlık
HIV virüsü kansere yol açabilir
HIV virüsü kansere yol açabilir Dünya AIDS Günü nedeniyle uyarılarda bulunan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, “AIDS, HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) olarak kısaltılan virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV virüsü bazı kişilerde vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak ağır enfeksiyonlar ve kanserlere yol açabilir” dedi.
1.12.2021 Sağlık
AIDS'ten korunmak için bu tavsiyelere kulak verin!
AIDS'ten korunmak için bu tavsiyelere kulak verin! Edinilmiş immün yetmezlik sendromu yani insanlarda hayati tehdit oluşturan AIDS'in temel nedenini HIV virüsü oluşturuyor. Yaklaşık 38 milyon insan HIV enfeksiyonu ile yaşıyor ancak bu durumun farkına varmayabiliyor. Virüsün bulaşma yolları konusunda bilinçli olmak ve hastalıktan korunmak için gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor. Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Muhammet Fatih Kılınç, AIDS ile ilgili merak edilenleri anlattı.
30.11.2021 Sağlık
Dövme yaptıranlar dikkat! Öldürüyor
Dövme yaptıranlar dikkat! Öldürüyor Üroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, ileri evrede tanı konulan HIV taşıyıcılarında ortalama yaşam süresinin 12 ile 18 ay arasında olduğunu söyleyerek dövme yaptıranların da risk altında olduğunu belirtti.
30.11.2021 Sağlık
Erken tanı ve tedaviyle HIV hastaları normal bir yaşam sürebiliyor
Erken tanı ve tedaviyle HIV hastaları normal bir yaşam sürebiliyor Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behice Kurtaran, erken tanı konulan ve tedavi olan HIV/AIDS hastalarının normal bir yaşam sürebildiğini bilirdi.
4.09.2021 Sağlık
Her 30 saniyede 1 kişi hepatite bağlı hastalıklara yeniliyor!
Her 30 saniyede 1 kişi hepatite bağlı hastalıklara yeniliyor! Covid-19’un etkileri tüm dünyada halen devam ederken, hepatit virüsleri salgın sürecinde hastalar ve taşıyıcılar hastaneye gitmekten çekindiği için yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte en çok hepatit B ve C gibi kronikleşmiş hastalığı olan veya bunun farkında olmayanların tedavilerini aksatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Koray Tuncer; 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle hepatit virüsü ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
27.07.2021 Sağlık
Covid-19'un 'hızlanmış Alzheimer' etkisine karşı tedavi geliştirecek
Covid-19'un 'hızlanmış Alzheimer' etkisine karşı tedavi geliştirecek Dünyanın en prestijli araştırma merkezlerinden Kaliforniya'daki Scripps Enstitüsü'nde HIV'in nörolojik etkileri üzerine çalışmalar yapan beyin cerrahı Prof. Dr. Murat Digiçaylıoğlu, Covid-19'un kısa ve uzun vadeli nörolojik hasarları üzerine başlatılan araştırmayla ilgili DHA'ya önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Digiçaylıoğlu, HIV hastalarında uzun vadede "hızlanmış bir Alzheimer tipi" geliştiğini, aynı riskin Covid-19'da da bulunduğunu anlatarak, "Kovid aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi ile elde edilecek terapilerle, bunu önlemeyi veya geriletmeyi hedefliyoruz" dedi.
16.06.2021 Bilim ve Teknoloji
Kanser ama grip gibi semptomla kendini belli ediyor
Kanser ama grip gibi semptomla kendini belli ediyor Lenfatik sistemde gelişen kanserlerin genel adı olarak bilinen Lenfomanın çoğu zaman grip gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, erken teşhis ve gerekli tedavilerin uygulanması halinde önemli iyileşme sağlanabilen bir kanser türü olduğunun altını çizdi.
8.06.2021 Sağlık
Pandemi ne zaman sona erecek? Tarih verdi
Pandemi ne zaman sona erecek? Tarih verdi ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates koronavirüs pandemisinin ne zaman sonra ereceği hakkında açıklamalarda bulundu. Gates pandemi için bir de bitiş öngörüsünü tarih vererek açıkladı.
26.04.2021 Gündem
Aşıların başarısı, kanser ve HIV aşısı için umut oldu
Aşıların başarısı, kanser ve HIV aşısı için umut oldu Koronavirüs aşı geliştirme çalışmalarının sonucu ortaya çıkan yeni bir bilimsel teknik, HIV ve kanser aşısı üretiminde kullanılabilecek. 'mRNA' teknolojisinin koronavirüs aşılarında başarı sağlaması sebebiyle bilim insanları, HIV ve kanser aşısı üretmek için bu tekniğin umut vaat ettiğini açıkladı.
23.01.2021 Bilim ve Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

Hıv ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki hıv haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.