Gazete Vatan Logo

Yıldız Kenter hayatını kaybetti! İşte son fotoğrafları...

Usta sanatçı Yıldız Kenter, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kenter'in vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Ünlü Tiyatro Sanatçısı Kenter'in son olarak çektirdiği fotoğraflar ortaya çıktı.

Yıldız Kenter hayatını kaybetti! İşte son fotoğrafları...

Akciğer rahatsızlığından dolayı iki yıldır evinde tedavi gören Yıldız Kenter, önceki gün fenalaşarak Şişli'de bulunan özel bir hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınmıştı. Kenter'in dün saat 19.00 sıralarından hayatını kaybetmesinin ardından ünlü isimler hastaneye akın etti.

Ünlü Tiyatro Sanatçısı Yıldız Kenter'in son olarak çektirdiği fotoğraflar ortaya çıktı. Kenter fotoğrafın birinde yalnız poz verirken diğer fotoğrafta ise, uzun yıllar yanında çalışan Ali Kır, eşi Yıldız Kır ile bakısı Esma Uzun ile poz verdiği görülüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Yıldız Kenter için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yayımladığı mesajda, "Değerli tiyatro sanatçımız #YıldızKenter’e Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden usta sanatçı Yıldız Kenter'in kızı Leyla Kenter'i telefonla arayarak taziye dileklerini iletti. İletişim Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Yıldız Kenter'in kızı Leyla Kenter ile gerçekleştirdiği görüşmede, merhumeye Allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilemiştir" denildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ünlü tiyatro oyuncusu Yıldız Kenter için taziye mesajı paylaştı. Kenter'in vefatı nedeniyle Twitter hesabından paylaşımda bulunan Şentop, Türk tiyatrosunun "Yıldız"ı, değerli sanatçı Yıldız Kenter'in vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Şentop, Kenter'e rahmet; ailesi, yakınları, sevenleri ve Türk tiyatrosuna kazandırdığı sayısız öğrencisine başsağlığı diledi.
Bakan Ersoy: Güle güle büyük usta
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçı Yıldız Kenter'in vefatı dolayısıyla, sosyal medya üzerinden üzüntüsünü paylaştı.
Twitter'da Kenter'in siyah beyaz bir fotoğrafını paylaşan Bakan Ersoy, "Güle güle büyük usta. Ruhun şad olsun. Seni unutmayacağız." ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu'ndan mesaj
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kenter'in vefatı dolayısıyla Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk tiyatrosunun usta ismi Kenter'in vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Kenter'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.
DDT Genel Müdürü Kurt'tan başsağlığı mesajı
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, sanatçı Yıldız Kenter'in vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.Kurt, mesajında, "Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan, hocamız, Türk Tiyatromuzun değerli ismi ve kurumumuz eski sanatçılarından Yıldız Kenter hanımefendinin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.
Usta ismi Yıldız Kenter'in ölüm haberini alan ünlü isimler hastaneye akın etti. Ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Müjdat Gezen, Kenter'le 58 yıldır tanışık olduklarını belirterek, Böyle zamanlarda konuşulacak sözcükler azdır ve klasiktir, üzgünüz diye. Mustafa Alabora ile benim hayatımdaki yeri çok farklı. Çünkü gencecik bir kızken bizim okulumuza öğretmen olarak Ankara'dan geldi. Aşağı yukarı 58 yıl oldu. 58 yıldır beraberliğimiz sürdü. Çok üzgünüm ya, konuşamıyorum. Ben de çok anıları var, benim tiyatronun içinde iki salon var, bir tanesi Yıldız Kenter Salonu, geçen sene Mustafa, o, ben kutlama yaptık evinde. Onun 91'inci yaşını kutladık. Benim üzerimde çok emeği vardır. İçim çok buruk, çünkü her hafta telefonla konuşuyordum onunla, iki haftadır konuşamıyordum. Görüşüyorduk biz. Doğum gününde beraberdik. Mustafa, o, ben birlikte çekilmiş fotoğraflarımız var. Şuuru yerindeydi, herkesi hatırlıyordu. Eğlendi. Geçen sene bu zamanlardı. Ama onu kaybetmek, Türk Tiyatrosu için değil, bütün dünya için çok önemli bir sanatçıydı. Yabancı dilde oyunlar oynamış bizim sanatçılarımız var ama Yıldız Kenter'in durumu başkaydı. Kilyos'taki Müşfik abinin, erkek kardeşinin bulunduğu mezarlığa gömerken çok acı çekeceğiz. Ben Kilyos'ta oturuyordum, beraberdik Yıldız Hocayla. Şimdi onu oraya götürmek çok ağır geliyor. Anlatamayacağım kadar ağır geliyor. Bizim üzerimizde çok emeği vardır. Emek çok kutsaldır. Onu unutmayacağız" dedi.
MUSTAFA ALABORA, "DÜNYA ÇAPINDA BİR OYUNCUYDU"
Mustafa Alabora ise, Müjdat kadar eski bir tanıdığım ama benim bir farkım var. Ben onun tiyatrosunda 4 sene oynadım. Ne denilebilir ki? Sadece şu denilebilir: Her insan yaşamı boyunca keşke topluma bu kadar faydalı olabilse. Nasıl bir oyuncu olduğunu söylemek bizim haddimiz değil, dünya çapında bir oyuncuydu. Birçok ödülü var" diye konuştu.
SANAT DÜNYASI YASTA
Ünlü tiyatrocu Yıldız Kenter'in hayatanı kaybetmesi sanat dünyasını yasa boğdu. Usta oyuncunun vefat haberini alan sevenleri sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu.
DEMET AKBAĞ: Canım hocam, ustam, türk tiyatrosuna ve bizlere verdiğin emek için binlerce teşekkür. Adın gibi yıldızlar içinde uyu. Sonsuz saygı, sevgiyle...
ORHAN AYDIN:Toprak yer aç..bağrına yeri asla doldurulamaz bir yıldız uğurluyoruz.
ALİ POYRAZOĞLU:Yıldız Kenter bizi öksüz bıraktı
Gitti
Ama her oyunda
Öğrencileri ile bir parçası
Sahnelerde olacak
İyi uykular tatlı prenses
Türk Tiyatrosu’nun annesi
The rest is silence...
AYŞEGÜL ALDİNÇ: İçimden bi şey koptu. Sizden geriye olağanüstü bir kariyer, hocaların hocası olma özelliğiniz, disiplin ve dirayetin kadın adı, kulaklarımızdan silinmeyecek caniko hitabınız ve buralara sığmayacak çok fazla olumlu özellik kaldı. Mekanınız cennet, ruhunuz şâd olsun.
ZAFER ALGÖZ: Türk tiyatrosunun Diva’sı... Büyük sanatcı... Öğretmen.. Yıldız Kenter yaşama veda etti.Ardında yüzlerce oyun ve yetiştirdiği sanatcılar en büyük mirasıydı..Milletimizin başı sağolsun..Mekanı Cennet Olsun.
CAN YILMAZ: Tiyatromuzun usta ismi Yıldız Kenter , tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında yaşama veda etti. Muhteşem bir kariyer ile bezenmiş güzel bir hayat sona erdi. Yetiştirdiği öğrencileri ile yaşamaya devam edecek bir tiyatro abidesiydi, mekanı Cennet olsun.
METİN ŞENTÜRK:Çok değerli bir USTA’yı kaybettik. Yıldız Hanım mekanınız cennet olsun...
CEYHUN YILMAZ:Sahnelerin hanımefendisi Yıldız Kenter... Ustaların ustası. Ruhu Şad Olsun
DAMLA SÖNMEZ:Ah... hepimize dokundu. Saçtı büyüsünü, hayallerimize harç oldu, tuttu hayaller birbirini. Bu dünyadan bir Yıldız Kenter geçti.
IŞIL YÜCESOY: Sayın YILDIZ KENTER aramızdan ayrıldı...Ama yetiştirdiği öğrencilerde,oyunlarını seyreden seyircinin yüreğinde yaşayacak.Bu perde hiç bir zaman kapanmayacak...Başımız sağ olsun.
YONCA LODİ: Hocaların hocası. Türk sanat dünyasının en değerli Yıldız’ı... Ait olduğun gökyüzünde en parlak olansın artık. Huzur içinde uyu
YEKTA KOPAN:Ne denir ki başka?Bu dünyadan YILDIZ KENTER geçti. Onu sahnede, beyazperdede, ekranda izlemiş bir kuşak olduğumuz için çok şanslıyız. Hayatımıza kattıklarınız için teşekkür ederiz Yıldız Hanım.

Haberin Devamı

YILDIZ KENTER KİMDİR?

Haberin Devamı

Devlet sanatçısı unvanı da bulunan sanatçı, çok sayıda tiyatro oyunu, film ve dizide rol almıştı.

Haberin Devamı

Kariyeri boyunca 100'ün üzerinde tiyatro oyunu, film ve dizide rol aldı Sanatçı Kenter, 1928'de İstanbul'da dünyaya geldi.

Haberin Devamı

Asıl adı Ayşe Yıldız olan Kenter, İngiliz kökenli Olga Cynthia (Nadide) ile Ahmet Naci Bey'in çocuğu olarak dünyaya geldi. Ablası Güner, ağabeyleri Nedim ve Mahmut ile küçük kardeşi Müşfik'ten oluşan 7 kişilik bir ailede büyüyen Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarını bitirdikten sonra, Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı.

Kenter, ABD ve İngiltere'de oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine de çalışmalar yaptı.

Usta sanatçı, 1956-1959'da çalıştığı Devlet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonra bir yıl Muhsin Ertuğrul ile çalıştı, daha sonra kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu.

3 kez Altın Portakal ödülünün sahibi oldu

Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde bölüm başkanlığı da yapan usta sanatçı, üç kez Altın Portakal ödülünün sahibi oldu.

Sanatçı ayrıca, Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs'ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi uluslararası yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü'nün oyunlarını da sahneye koyan Kenter, 1981’de "Devlet Sanatçısı" unvanı aldı.

Yıldız Kenter, kariyeri boyunca ulusal ve uluslararası birçok festivalde "En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanırken, 1995'te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tiyatro sanatına katkılarından ötürü Onur Ödülü'ne layık görüldü. Sanatçı ayrıca, 1998'de Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, 1999 ve 2000'de Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Kariyeri boyunca 100'den fazla tiyatro oyunu, film ve dizide rol alan usta sanatçı, yaşamı boyunca sahnelediği roller ve sahneye koyduğu eserlerdeki başarısıyla dikkati çekti.