Gazete Vatan Logo

Beyin kanseri nedir? Beyin kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavisi…

Ünlü modacı Nur Yerlitaş’ın beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından beyin tümörleri ile ilgi araştırmalar da arttı. Kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yapan tümörler, bölgeye ve baskı altında tuttukları beyin alanına göre çeşitli belirtiler gösterir. Peki, beyin kanseri nedir? Beyin kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavisi…

Beyin kanseri nedir? Beyin kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavisi…

Baş ağrısı, bulantı, çift görme, hafıza bozuklukları ve davranış değişikliği gibi belirtilerle ortaya çıkan beyin kanseri semptomları kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Hastalığın ilerleyen durumlarında ameliyat edilerek hastalığım tedavisi yapılır. Hastalığın bulunduğu alana bağlı olarak ameliyatın risk seviyesi de artıyor. İşte beyin kanseri hatalığının detayları…

BEYİN KANSERİ NEDİR?

Beyin dokusu, zarları veya sinirlerden kaynaklanan, hücrelerin kontrolsüz olarak, aşırı çoğalmalarına bağlı oluşan kitlelere beyin veya sinir sistemi tümörüdür. Beyin tümörleri köken aldıkları hücrelerin türüne göre, derecesine göre, yerleşim yerlerine göre farklı çeşitlerde olabilir. Bazı beyin tümörleri yavaş büyüyen, düzgün sınırlı ve iyi huylu tümörler hızlı büyüyen, agresif seyirli, yaygın ve kötü huylu tümörlerdir.

BEYİN KANSERİ BELİRTİLERİ

Baş ağrısı

Epilepsi benzeri bayılmalar

Vücudun bazı bölgelerinde kısmi felçler

Şiddetli kusmalar

Bazı fiziksel yeteneklerimizin kaybı

Kişilik bozuklukları

Beyin tümörleri genellikle birincil ya da ikincil olarak sınıflandırılırlar ve bunlar (genellikle) vücudun herhangi bir yerinde başlayıp beyne metastaz yapanlar ve beyinde oluşanlardır. 9 yaş altı ve 55 yaş üstü daha sıklıkla görülen beyin kanserlerine, beyaz ırkta ve erkeklerde daha çok rastlanır. Şikayetler bir anda başlayabileceği gibi, yıllar içinde çok yavaş olarak da gelişebilir.

Haberin Devamı

İyi huylu tümörler

İyi huylu tümörler: Yavaş üreme hızına sahiptirler. Ayrıca beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabilirler ve tümü veya tümüne yakın kısmı çıkarılabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası sonuçları çok iyidir. Bazen iyi huylu tümörlerin hepsi çıkarılamadığı takdirde bölgesel ışın tedavisi uygulanabilir.

BEYİN KANSERİ TEDAVİSİ

Beyin tümörlerinin tedavisi cerrahidir. İster iyi huylu, ister kötü huylu olsun, tüm tümörler cerrahi olarak tedavi edilirler. Ancak bazı durumlarda cerrahi uygulamak mümkün olmayabilir. Şayet tümör beynin çok hassas olan bazı hayati bölgelerine yerleşmişse bu bölgelere dokunmak hayati tehlike yarattığından tümör yerinde bırakılabilir. Bu durumda sadece ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Vücudun diğer bölümlerinde oluşan daha sonra beyine sıçrayan tümörlere, metastaz denilmektedir. Özellikle akciğer kanseri beyine yayılabilir ve kötü huylu tümörlerdendir. Cerrahi müdahale yapılsa bile sonuçlar yüz güldürücü değildir. Hatta bazı vakalarda birkaç tane odak halinde yayılma varsa cerrahi bile uygulanmayabilir. Hasta kemoterapi ve ışın tedavisine alınır.

TANISI NASIL KONULUR?

Yukarıdaki şikayet ve bulgularla birlikte ciddi klinik şüphe varlığında bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılmalıdır. Günümüzde ilaçlı (kontrast maddeli) MR beyin tümörlerinin tanısında standart görüntüleme yöntemidir. Bazen tanıda arada kalınan durumlarda MR perfüzyon, MR spektroskopi gibi daha ayrıntılı MR görüntülemelerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Yine de kesin tanı ameliyat ile alınan tümör örneğinin mikroskop altında patolojik incelemesi sonucunda konulmaktadır. Çoğu beyin tümörü ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri ile tanınabilse de kesin tanı ve derecelendirme için biyopsi (tümörün tamamının veya bir kısmının çıkarılması) şarttır. Nadir olarak bazı tümörlerin tanısında belden omurilik sıvısı alınarak yapılan laboratuvar incelemeleri de yararlı olabilmektedir.

Haberin Devamı