Gazete Vatan Logo

Zara 10 firma ile üretime başladı, devler sırada

Ayakkabı ithalatına getirilen ek vergi yerli üreticiye yaradı. Yabancı markalar ithalat yerine Türkiye’de üretim yaptırmaya başladı. Zara, 10 firmayla çalışıyor. H&M, Adidas, Hummel, Cacharel de üretim yaptıran diğer markalar...

Ayakkabı ithalatına getirilen ek vergi yerli üreticilere yaradı. Geçtiğimiz Ağustos’tan geçerli olmak üzere ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya yüzde 30 ek vergi geldi. Ayrıca ithal edilen deri ayakkabıda çift başına ek vergi 5 doların, suni deri ayakkabıda ise 3 doların altında olamayacak. Bu gelişme, Türk ayakkabı üreticilerinin yüzünü güldürürken yüksek çaplı ithalat yapan markaları da Türkiye’de üretim yaptırmaya yöneltti. H&M, Adidas, Hummel, Cacharel yerli üreticilerle çalışmaya başlarken birçok marka da araştırmalarını sürdürüyor.

2 milyon çift istedi

Ayakkabı ithalatına getirilen ek verginin üretimi canlandırdığını ve yabancı markaların Türkiye’de ayakkabı üretimi yaptırmaya başladıklarını belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, “Zara, şimdiden Türkiye’de 10 firma ile üretime başladı” dedi.

Üreticilerin ilave yeni makinalar almaya başladıklarını kaydeden Çetin, neredeyse batma noktasına gelen bazı imalatçıların da toparlanmaya başladığını ifade etti. Hüseyin Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bazı markalar numune üretimine başladı. Bazıları ise Türkiye’de partner arayışına devam ediyor. 50’ye yakın firma içinde az da olsa üretime başlayanlar arasında Zara, H&M, Adidas, Hummel, Cacharel yer alıyor. Adidas numune çalışmalarına başladı. Zara’nın sahibiyle yaptığımız görüşmede, amaçlarının Avrupa’da yaptırdıkları 5 milyon çift ayakkabıyı Türkiye’de yaptırmak olduğunu öğrendik. Şimdi, 10’a yakın firmayla numune çalışmalarına başladı. Ufak çaplı, 10 bin 15 binlik üretim yapılmaya başlandı. Hummel markası, Türk bir firmayla 2 milyon çiftin sözleşmesini yaptı. Bu yıl 1 milyon, gelecek yıl 1 milyon adet üretim yapacak. Türkiye’den ihracatın da böylece önü açılmış oldu. Türkiye’de önümüzdeki kısa vadede bir dünya markası çıkması çok zor. Bu yüzden Türkiye’nin, var olan dünya markalarını satın alarak dünyada mesafeyi de kısaltması gerekiyor.”

Milyar doları buldu

Dünyada 117 milyar dolar değerinde 21 milyar çift ayakkabı üretiliyor. Türkiye, yıllık 500 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 8’inci, Avrupa’nın ise 1’inci ayakkabı üretim merkezi. Buna karşın yılda sadece 320 milyon çift üretim gerçekleştirebiliyor. Türkiye’nin ayakkabı ihracatı 700 milyon doların üzerinde. İthalat ise 2013’te 1 milyar dolara yaklaştı.

Haberin Devamı

Zeybekci’nin heykelini dikecekler

HÜSEYİN Çetin, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada ayakkabı ithalatının azaltılmasına katkılarından dolayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin heykelini dikmek istediklerini söyledi. Ek verginin 15 Eylül 2014’te yürürlüğe girmesinin ardından dış alımda Ekim’de yüzde 36, Kasım’da ise yüzde 33’lük düşüşler yaşandığını, bu yıl itibarıyla da yüzde 40 civarında düşüş beklediklerini vurgulayan Çetin, “Ayakkabı sektörünün kümelendiği İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya ve Gaziantep olmak üzere 6 ilde, Ekonomi Bakanımızın heykelini, kendisi uygun görürse dikeriz çünkü ona minnet duyuyoruz” demişti.

Kriz oldu, Ruslar gelmedi

İtalya’nın fuar ve moda merkezi Milano’da 15-18 Şubat 2015 tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en önemli ayakkabı fuarlarından MICAM’a katılan İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, fuarı ve sektörü değerlendirdi. Mustafa Şenocak, Rusya’da yaşanan ekonomik krizin fuarda kendisini gösterdiğini kaydederek “Fuara katılan Türk firmalar, Ruslar’ın eksikliğini hissetti. Türkiye’de ayakkabı sektörü de Rusya’daki krizden etkilendi” dedi.

Haberin Devamı