Gazete Vatan Logo

1. Sınıf Paralarımız Etkinlikleri: Paralarımız Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Okula ilk kez başlayan öğrenciler için yazma ve okumanın yanı sıra aynı zamanda matematik eğitimi verilmeye başlanır. Bu eğitim içerisinde aynı zamanda paralar öğretilir. Özellikle parayı kullanmak suretiyle toplama ve çıkarma işlemini yanı sıra farklı işlemler yapılır. Bununla birlikte para ve madeni paranın kullanımı, şekli ve türleri üzerinden öğrencilere belirli örnekler verilir.

1. Sınıf Paralarımız Etkinlikleri: Paralarımız Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Böylece çocuklar okula başlaması ile birlikte parayı nasıl ve ne şekilde kullanacağına dair temel bir bilgi öğrenmiş olur. Para birimleri ile birlikte paranın ne olduğu ve nasıl işlem yapacağına dair genel bilgiler 1. sınıfta başlayarak öğretilir.

1. Sınıf Paralarımız Etkinlikleri: Paralarımız Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!

Para dendiği zaman Öncelikle hem madeni hem de kağıt paralar ön plana çıkar. Bu şekilde iki tip kullanılan paralar Ayrıca farklı rakamlar üzerinden değişik miktarları ifade ederler. Örnekleri üzerinden ele alarak madeni ve kağıt paraları anlatmak mümkündür.

Örneğin bu konuda genelde kağıt paralar bir fiyatı göstermek amaçlı ele alınabilir. Aynı zamanda bir alışveriş yapıldığı zaman para üstü geldiğinde bu daha çok bozuk para, yani madeni para olarak verilmektedir.

Diğer yandan kağıt ve madeni paralar farklı miktarlar üzerinden değişik boyutlarda ele alınır. Kağıt paralar aynı boyutta olması ile birlikte madeni paralar farklılık gösterebilir. Bu doğru da sırasıyla ele alınacak madeni kağıt paralar;

Haberin Devamı

 - 5 TL

- 10 TL

- 20 TL

- 50 TL

- 100 TL

- 200 TL

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi kağıt paraları sırasıyla ele almak mümkün. Aynı zamanda günlük yaşamda kullanılan madeni paralar bulunur;

- 1 kuruş

- 10 kuruş

- 25 kuruş

- 50 kuruş

- 1 TL

Madeni paralarda bu şekilde yukarıda olduğu gibi ele alınmak suretiyle ifade edilir.

Paralarımız Üzerinden Örnek Sorular

Hem madeni para hem de kağıt paraları ele almak suretiyle örnek sorular üzerinden konuyu daha iyi Anlamak mümkün.

Soru; Ali'nin kumbarasında 3 adet 5 TL, 4 adet 10 TL ve 2 adet 50 kuruş parası var. Ali'nin toplamda ne kadar parası vardır.

Cevap; Burada Ali'nin paraları tek tek ele alınırsa 3 tane 5 TL toplamda 15 TL eder. 4 tane 10 TL toplamda 40 TL eder. 2 tane 50 kuruş ise 1 TL eder. Bunlar toplandığı zaman;

15 TL + 40 TL + 1 TL = 56 TL

Bu şekilde Ali'nin kumbarasında 56 TL olduğu görülür.

Soru; Ayşe'nin elinde 20 TL'si vardır. 10 TL ile bir tane çikolata almıştır. Ayrıca bir adet 4 TL değerinde sakız almıştır. Ayşe geriye kaç TL'ye Para üstü alır?

Haberin Devamı

Cevap; Ayşe'nin toplamda 20 TL'si vardı ve 10 TL harcayınca geriye 10 kaldı.

20 TL - 10 TL = 10 TL

Daha sonra kalan 10 TL üzerinden yine sakız aldığı için 4 TL daha çıkarılır.

10 TL - 4 TL = 6 TL

Bu şekilde Ayşe para üstü olarak 6 TL’ye almıştır.