Gazete Vatan Logo

‘Bizi tek tek öldürüyorlar lütfen yardım gönderin!’

IŞİD Avrupa’nın göbeğinde 11 Eylül benzeri bir kâbusu Fransızlara yaşattı. 8 militan Paris’in çeşitli yerlerinde 7 ayrı saldırı düzenledi. Rastgele ateş açarak bar ve restoranlarda onlarca kişiyi öldürdüler, Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu stadyuma girip kendilerini patlatmaya çalıştılar. İki IŞİD’li bastıkları konser salonunda yüzlerce kişiyi rehin aldı. Sonunda yakalanmamak için üzerilerindeki bombaları patlattı. 87 kişi burada öldü.

‘Bizi tek tek öldürüyorlar lütfen yardım gönderin!’

Günlerden cumaydı. Hafta sonu çalışmayacak olan Fransızlar, Paris’te güzel havanın tadını çıkarıyordu. Stade de France stadyumunda da Avrupa’nın iki futbol devi Almanya ile Fransa kapışıyor, futbol tutkunları da hem stadyumda hem de restoran ve barlarda maçı izliyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da tribünlerdeki yerini alanlar arasındaydı. Saatler 21:30’u gösterdiğinde silah sesleri duyulmaya başladı. Stadın yakınlarındaki bir Kamboçya restoranında insanların çığlıkları yükseliyordu.

Tepeden tırnağa siyah!

Tam 14 kişi burada simsiyah giyinmiş, tam teçhizatlı ve Kalaşnikof silah taşıyan bir kişi tarafından acımasızca öldürüldü. Guardian gazetesine yaşananları aktaran 43 yaşındaki Mark Colclough olayı şöyle anlattı: “Nişan alma pozisyonunda duruyordu. Sağ bacağı önde, sol bacağı arkada, sol omzunun üzerinden nişan alıyordu. Tüfeğin dipçiğini sol omzuna yaslamıştı. Solak olduğunu sanıyorum. Üzerindeki tüm kıyafetler siyah tonlarındaydı ve askeri kıyafetlere benziyordu. Özel harekat askerleri gibi gözüküyordu. Tetiği kısa aralıklarla basarak her seferinde 3’er 4’er mermi ateşliyordu. Tamamen hedef seçerek ateş açan profesyonel bir asker gibiydi. Kurbanların oturdukları sandalyelerden düşüşlerini gördüm.”

Haberin Devamı

Kim çıkarsa vurdular

Kâbus bununla bitmedi. Fransa-Almanya maçını izleyenler maçın ortasında duyulan patlama seslerine anlam verememişti. Gerçek sonradan ortaya çıktı. Üzerlerinde patlayıcı olan iki IŞİD militanı, stada girmeye çalışmış, bunu başaramayınca stadın dışında kendilerini patlatmıştı. Stadın çevresindeki 4 kişi işte bu saldırılarda hayatını kaybediyordu. Bu sırada şehrin her tarafından silah sesleri yükselmeye başladı. La Belle Equipe isimli bir barda maç seyreden kişilerden 19’u açılan ateşle can verdi. Sayıları 4 olduğu sanılan militanlar gelişigüzel ateş açarak önlerine kim çıkarsa öldürmeye başladı. Fontaine au Roi yolunda 5 kişi hayatını kaybetti. Albert Caddesi’nde de 14 kişinin öldüğü anlaşıldı. Ama Paris daha en kötüsünü görmemişti...



Konserde dehşet

En dehşet verici eylem Bataclan Konser Salonu’nda yaşandı. Eagles of Death Metal isimli Amerikalı rock grubunun konseri için 1500 bilet günler önce tükenmişti. Çoğu 20’li yaşlarında olan gençler konser devam ederken bir anda içeri dalan otomatik silahlı iki militan karşısında dehşete düştü. IŞİD’liler hiç vakit kaybetmeden tam 10 dakika boyunca 3-4 şarjör mermiyi seyircilerin üzerine boşalttı. Müzik grubu ise ilk kurşunlar atıldığı an sahneyi arka kapıdan terk ederek kurtulmayı başardı. Seyirciler ancak militanlar şarjör değiştirmek için ateşi birkaç saniye kestiğinde yerden kalkıp kaçabiliyordu.

Haberin Devamı

‘İntikam’ diye bağırdılar

IŞİD’liler onlarca kişi öldükten sonra ‘Suriye’de yaptıklarınızın bedelini ödeyeceksiniz. Bu Hollande’ın suçu. Suriye’ye karışmayacaktınız. İntikam’ diye bağırıp tekbir getirdi. Konuşmayı Fransızca yapan militanların yaşı 20-25 dolaylarındaydı. Yüzlerinde maske yoktu. Ancak üzerlerinde patlayıcılar sarılıydı. Hayatta kalan gençler ‘Bizi teker teker öldürüyorlar. Hemen gelip bizi kurtarın’ diye twitter’dan polise mesajlar atınca Fransız SWAT ekipleri operasyon başlattı. Ancak IŞİD’liler polisi görünce kendilerini patlatarak salonda toplam 87 kişinin ölümüne sebep oldu.

Haberin Devamı

‘Bayım hamileyim yalvarıyorum’

Saldırıya ilişkin cep telefonlarıyla çekilen görüntüler yaşanan dehşeti gözler önüne serdi. Katliamın olduğu konser salonundan kaçan bir kadının “bayım, hamileyim, yalvarıyorum” şeklindeki sözleri herkesi şoke etti.

‘Penceremden izledim’

BBC’ye bilgi veren Paris saldırılarının görgü tanığı, olayları evinin penceresinden gördüğünü ifade etti: “Pencereye koştuğumda sokağın ortasında elinde Kalaşnikof olan bir adam gördüm. Bir Köşeye siper alıp rastgele ateş açmaya başladı. Sonra bir araba hızla yanına yanaştı, silahlı kişi arabaya binip uzaklaştı. İnsanların birer birer yere düşüşünü gördüm. Daha sonra polisi aradım. Aşağı indiğimde taranan barda en az 4-5 ölü olduğunu fark ettim.”



Saldırganlardan biri kadın çıktı!

Haberin Devamı

Stada saldıranlardan birinin üzerinden Suriye, diğerinden Mısır pasaportu çıktı. Konser saldırısını yapanlardan birinin kadın, diğerinin ise sabıkalı bir Fransız vatandaşı olduğu belirlendi.

Ölenlerin kimlikleri tespit edilemiyor

7 ayrı noktada Paris’e 13’üncü Cuma kabusunu yaşatan saldırılarda 8 militandan 7’si kendini patlatarak, biri de polis tarafından vurularak öldü. 129 can aldılar. 352’den fazla yaralıdan 99’unun durumu için ‘çok ağır’ ifadesi kullanılıyor. Fransız polisi Bataclan Konser Salonu’ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerini tespit etmekte zorlanıyor. Zira pek çok kişinin kimliği vestiyere bırakılan eşyalar arasında bulunuyor.


Hamile bir kadını eşiyle buluşturduk

Fransa’nın Paris kentinde yaşanan terör saldırılarında ölen ya da yaralananların arasında bir Türk’ün olmadığı resmi makamlarca açıklandı. Ancak saldırı sırasında kentin farklı noktalarında çok sayıda Türk vatandaşı bulunuyordu. Aralarından bazıları sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunarak birbirleriyle yardımlaştı. Saldırılar sırasında Paris’te olan Baran Demir, şunları anlattı: “Fransızlar patlamalar yüzünden sokakta kalan vatandaşlara ev sağlamak için sosyal medyada bir etiket açmışlardı. Ben de etiketi yazıp Türk vatandaşlarına yardım edebileceğimi duyurdum. Kısa sürede geri dönüş aldım. Bazı Türk vatandaşları kargaşa ile farklı noktalara dağılmış. Orada arkadaşlarla eşini kaybetmiş hamile bir bayan vardı. Kısa sürede onları buluşturduk. Ben kendi evimde bir Türk arkadaşı misafir ettim.”


Evlerini açtılar

Paris’e bir konferans için giden Doruk Ekler ise söyledi: “Konferans salonu tam olarak patlamaların yaşandığı bölge içerisindeydi ancak biz o saatlerde katılımcı 10 kadar arkadaşla güneyde başka bir noktada yemekteydik. Konferans bölgesinde olsaydık ne olurdu bilmiyorum. Patlama üzerine aşırı derecede güvenlik endişesi duyduk. Geceyi sosyal medya üzerinden ulaştığım bir Türk’ün evinde geçirdim.” - Emre ESER

Halk cesetleri örtmek için balkonlardan çarşaf attı

Patlamaların yaşandığı sokakta oturan Türk tiyatrocu Sedef Ecer önceki akşam yaşananları ise şöyle aktardı: “İnsanlar sokaklardaki cesetlerin üzerini örtmek için balkonlardan çarşaf attı. Yakındaki tüm sokak ve mahalle girişleri kapatıldı. Konser salonunda silahlar 15 dakika boyunca susmadı. Polis bazı noktalara operasyonlar yapıyor. Tüm sosyal aktiviteler iptal oldu.”