Gazete Vatan Logo

Devler yatırım zirvesine katılmak için sıraya girdi

Hazine, Haziran'daki Yatırım Danışma Konseyi zirvesine gelecek isimleri sır gibi saklıyor. GE, Cariyle ve Alfa katılacak şanslılardan biri olmak için fırsat kolluyor

Dünyanın en büyük şirketlerinin başkan veya CEO'larının katıldığı Yatırım Danışma Konseyi'nin üçüncü toplantısı 28-29 Haziran' da yapılacak. Geçen yılki zirveye katılanların ağırlıkta olduğu davetli listesi, Hazine tarafından sır gibi saklanırken, resmi davet almayan şirketler, Uluslararası Yatırımcılar Derneği veya Türkiye'de iş yaptıkları şirketleri devreye sokarak zirveye dahil olmanın yollarını arıyor.

Garanti Bankası'nın yüzde 25.5 hissesini 1 milyar 556 milyon dolara alan ABD'li General Electric (GE), Türk Telekom özelleştirmesi için Koç Holding'le konsorsiyum oluşturan ABD'li Cariyle Group ve Turkcell ile 3.1 milyar dolarlık finansman anlaşması imza atan, 1.6 milyar ödeyerek yüzde 13.22 hissesinin sahibi olan Rus Alfa Telecom bu gruplardan sadece birkaçı.

Siyasi manevra endişesi
Üç şirketin zirveye katılıp katılamayacağına Hazine karar verecek. Bu arada geçen yılki zirveye katılan şirketlerin Türkiye'deki yöneticileri Çarşamba günü toplanıp durum değerlendirmesi yaptı. Yabancı sermaye ile ilgili düzenlemelerin uygulamada ciddi sıkıntılarla karşılaştığım belirtirken, yöneticiler piyasalardaki dalgalanmalardan sonra hükümetin zirveyi siyasi manevraya çevirme endişesi yaşadıklarını bildirdiler. Yöneticiler, "Dünya Bankası ve IMF başkanları gelecek. Hükümet 'Dünya bizimle, sorun yok' diyerek bunu siyasi manevraya dönüştürebilir" dediler.

Cirosu 900 milyar euro olan 19 şirket geldi
Geçen yıl 29 Nisan'da yapılan ikinci Yatirım Danışma Konseyi toplantısına 2004 yılı ciroları yaklaşık 900 milyar euro olan dünyanın en büyük şirketlerinden Arcelor, BNP Paribas, Citigroup, Corus Group, Daimler Chrysler AG, Fiat, Ford Motor Company, Hyundai Motor Company, Indesit Company, Metro AG, Mitsui, Newmont Mining Corp., Nortel Networks Corp., Pirelli, Siemens AG, Toyota Motor Corporation, Unicredit, Unilever NV'nin başkan ve CEO'larından oluşan 19 kişi katıldı.

Haberin Devamı