Gazete Vatan Logo

Bitcoin müptelasıyız

Diyanet’in “Caiz değildir” açıklamasına, ekonomi yönetiminin balon uyarısına rağmen Türkiye Bitcoin işlemlerinde dünya 6’ncısı oldu. Kripto paralara olan ilgi artınca, vatandaşlar evini, aracını hatta teknesini Bitcoin karşılığında satışa çıkardı

Bitcoin müptelasıyız

Kripto para birimi Bitcoin’e karşı olan ilgi her geçen gün artarken dünyadaki bu akıma Türk yatırımcılar da kayıtsız kalamadı. Öyle ki yıl başından bu yana Bitcoin işlemlerindeki artış oranı en fazla Çin’de gerçekleşirken, Türkiye de 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye’de Bitcoin alım satım platformlarında günlük işlem gören Bitcoin sayısı 2 bin 500’e ulaşırken işlem hacmi de 175 milyon liraya dayandı. Bitcoin’e olan ilginin seyri hükümet kanadından gelen olumsuz açıklamaların ardından pek fazla değişmezken vatandaşların bu ilgisi günlük hayata yansıdı. Bazı sitelerde Bitcoin karşılığında alışveriş yapılmaya başlandı.

Uyarılar işe yaramadı

Bitcoin’e olan ilgi arttıkça hem hükümet kanadından hem de çeşitli kurumlardan konu ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı. Dinayet, Bitcoin için “Caiz değildir” yorumunda bulunurken başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere ekonomi yönetimi geçmişte yaşanan lale krizini hatırlatarak balon uyarısı yaptı. Bu çıkışların yanında TCMB, bir sanal para komisyonu oluşturduğunu açıkladı. SPK ve Maliye Bakanlığı da Bitcoin’in bir emtia olarak adlandırıp yatırımcısından gelir vergisi alınması gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Ancak tüm bu olumsuz beyanlara rağmen Bitcoin’e olan ilgi sürekli artmaya devam etti. Ekim ayında Türkiye’deki platformalarda günlük işlem gören kripto para hacmi 50 milyon dolarken Aralık ayında rakam 80 milyon doları aştı.

Haberin Devamı

İngiliz SPK’sı: Paranızı kaybetmeye hazır olun

İngiltere’de finans sektörünü düzenleyen ve denetleyen Finansal Hizmetler İdaresi’nin (FSA) Genel Müdürü Andrew Bailey, Bitcoin’e yatırım yapanları uyardı: “Tüm paranızı kaybetmeye hazır olun.” Bitcoin satın almanın kumar oynamaya benzediğini ve aynı riske sahip olduğunu savunan Bailey, şunları söyledi: “Bu bir para birimi değil. Aslında bu, Bitcoin formu içinde regüle edilmiyor. Fiyatlandırma anlamında çok oynak bir emtia. Geçen yıl ne yaşandığına bakarak sizi uyarmak isterim. Eğer Bitcoin’e yatırım yapmak isterseniz tüm paranızı kaybetmeye hazır olun. Bu benim en ciddi uyarım.”

Haberin Devamı

Başı Çİn çekİyor

LocalBItcoIn verilerine göre son 1 yılda gelişmekte olan ülkelerin Bitcoin işlemleri, gelişmiş ülkelerden çok daha fazla gerçekleşti. Bitcoin işlemlerindeki artışın en fazla gerçekleştiği ilk 5 ülke, Çin, Nijerya, Kolombiya, Venezuela ve Peru oldu.Talebin çok fazla arttığı Çin ve Rusya’da merkez bankaları Bitcoin gibi kripto para birimlerinin alınıp satılabildiği internet sitelerine erişimi engellemişti. Blockchain Capital Araştırma Müdürü Spencer Bogart’a göre, gelişen ekonomilerden gelen güçlü talebin nedeni yerel para birimlerindeki zayıflık.