Gazete Vatan Logo

Bursalı Megane’la Çin Seddi’ni aştık

Otomotiv sektörü, Türkiye’yi istila etmeye hazırlanan Çin malı araçlardan önce davrandı

Oyak Renault, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük pazarı olan Çin’e Megane’la girmeyi başardı. Çin Dış Ticaret Bakanlığı’nın zorlu testlerini geçen şirket, 2 bin 200 oto ihraç etti

Ucuz Çinli otolar Türkiye’ye girmek için gün sayarken, otomotiv sektörü sessiz sedasız bu ülkeye ihracata başladı. Kalitesi ve üretim performansıyla Renault’nun en başarılı fabrikalarından biri olan Oyak Renault, Çin’e ihracat gerçekleştirdi. Şirket, geçen yıl 2 bin 200 adet Megane Sedan’ı dünyanın en gözde pazarına göndermeyi başardı. Şirketin, 2007 yılında bu rakamı daha da artırması bekleniyor.

TESTLERE TABİ TUTULDU
Oyak Renault’nun 2006 yılı performansının yer aldığı raporda, bugüne kadar açıklanmayan “Çin’le ticaret anlaşması” ortaya çıktı. 5 kıtada 100’den fazla ülkeye Megane Sedan, Symbol ve Clio gönderen Oyak Renault’nun ülke portföyüne Çin de eklenmiş oldu. Şirket, uzun çalışmalar sonucunda Çin hükümetinden ihracat için izin kopardı. Megane Sedan, ihracatı onaylayan kurum olan Çin Dış Ticaret Bakanlığı’nın testlerinden tam not aldı. Testlerde emisyon ölçümü, lastikler, emniyet kemeri ve farlar Çin standartlarına uygun çıktı. Böylece 2006’da 2 binden fazla Megane Sedan, dünyanın ikinci büyük otomotiv pazarına giriş yaptı.

İthalatın kolaylıkla gerçekleştiği Çin’e ihracat yapmak oldukça zor. Çünkü Çin Hükümeti, bu ülkeye gönderilen tahta kasaların bile virüslü olup olmadığına dair belge bile istiyor. Bunun yanı sıra ihracat doğrudan doğruya yapılamıyor. Mutlaka Çinli bir şirketin bu anlaşmanın içinde yer alması gerekiyor. Çinli ithalatçı şirketin ayrıca hükümetten kota izni alması şart. Bu da çok uzun ve zor bir süreç.

Haberin Devamı