Gazete Vatan Logo

Türk şirketlerin çoğu borcunu yönetebilir

Moody’s, Türk şirketlerinin refinansman riskleriyle başa çıkabilecek durumda olduğunu açıkladı. Ancak döviz geliri olmayıp da döviz borcu bulunanların riskine karşı uyardı

Türk şirketlerin çoğu borcunu yönetebilir

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, artan belirsizliklere rağmen derecelendirmeye giren Türk şirketlerinin çoğunun, refinansman riskleriyle başa çıkabileceğini bildirdi.

Moody’s Türkiye’ye ilişkin olarak dün yayınladığı raporunda, yurt içi GSYH büyümesinin yavaşlaması, finansal koşulların sıkılaşması ve TL’nin değer kaybetmesi sürerken, sağlıklı likidite profillerinin ve iyi dengelenen borç vadelerinin derecelendirmeye tabi ve mali olmayan Türk şirketlerinin çoğunun kredi kalitesini, önümüzdeki 12-18 ay boyunca potansiyel refinansman risklerinden koruyabileceğini belirtti.

Döviz geliri yoksa riskli

Moody’s raporda, “Türkiye’nin bankacılık sistemi ve ekonomisinin geneli açısından dış fon bulmanın sıkılaşması halinde, Türk şirketlerinin kredi kalitesi için en büyük risk, şirketlerin borçlanmaya erişiminde olası bir azalma olacaktır ancak bu şu anda bu Moody’s’in baz senaryosu değil” dedi.

Dolar/euro cinsinden borç geri ödemesinin çok daha maliyetli hale gelmesiyle TL’nin sert değer kaybının, Türk şirketlerinin döviz borç yüklerini daha ağırlaştırdığını söyleyen Moody’s, en kötü etkilenen kesimin, döviz geliri veya dövize endeksli geliri olmayan korunmamış kısa vadeli döviz borcu olan kaldıraçlı şirketler olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

7 ŞİRKETE BA2 NEGATİF NOTU

Moody’s, değer kaybeden TL karşısında en savunmasız yatırım şirketinin Doğuş Holding ve çeşitlendirilmiş tüketici ürünleri grubunun Yaşar Holding olduğunu ifade etti. Moody’s’in raporuna göre 7 Türk şirketi, lider pozisyonları, offshore malzeme gelirleri veya döviz bağlantılı gelirleri, aktif kur riski yönetimi politikaları, güçlü bilançolar ve sağlıklı likidite desteğiyle, devletin Ba3 tahvil notunun bir kademe üzerinde Ba2 negatif olarak derecelendiriliyor. Bu şirketler Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Koç, OYAK, Turkcell, Türkiye Petrol Rafinerileri ve Şişecam olarak sıralandı.