Gazete Vatan Logo

1 milyon değil 600 bin varil

Viyana’da bir araya gelen petrol zengini ülkeler günlük üretimi 600 bin varil artırma konusunda uzlaştı. Ancak Brent petrol üretim artış kararına rağmen 2 dolar arttı

1 milyon değil 600 bin varil

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) 174’üncü Olağan Toplantısı, petrol fiyatlarının artmasını sağlayabilmek amacıyla alınan üretim kısıntısı kararının uzatılıp uzatılmayacağını görüşmek üzere Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlarken günlük 600 bin varillik artırım konusunda uzlaşıldı. Beklenti üretimin 1 milyon varil artmasıydı, bu yüzden petrol 2 dolara yakın artarak 73.4 dolardan 75.2 dolara yükseldi.

OPEC Genel Merkezi’ndeki toplantıya, OPEC üyesi 14 ülkenin petrol bakanları katıldı.

‘İnancım tamam’

BAE Enerji ve Sanayi Bakanı Suhail bin Muhammed el Mazrui, toplantı öncesi aptığı açıklamada basına kapalı gerçekleşecek oturumda uzmanların yapacağı bilgilendirme doğrultusunda, kaynak girişlerinden ve envanterden bağımsız olarak açık tartışmaların yürütüleceğini ve herkes için makul bir adım atılması için hareket edeceklerini söyledi.

Suhail bin Muhammed el Mazrui, “Kimin ne kadar üretim yaptığı ya da üretimini ne kadar artıracağından ziyade, petrol piyasalarının istikrarını korumamız gerekiyor. Geçen 2 yılda inşa ettiklerimizi yıkmayacağız. Ayrım yapmaksızın herkesin güçlü bir şekilde çalışarak, anlaşmayı bir sonraki seviyeye taşımak için ihtiyatla hareket edeceğine inancım tam” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Denge sağlanacak

18 ay önce alınan kararın petrol piyasalarında sağladığı istikrarın, küresel pazarı da etkilediğini belirten Suhail bin Muhammed el Mazrui, petrol piyasalarında yeniden denge sağlanması sürecinin başarılı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Suhail bin Muhammed el Mazrui, “Bugünki toplantımızda petrol piyasalarını ilgilendiren her konu üzerine yoğunlaşacağız” dedi.

Trump mesaj attı İran’ı kızdırdı

OPEC’in kritik toplantısı öncesi bir tweet atan ABD Başkanı Donald Trump, petrolde sağlanan fiyat istikrarını bozacak bir karar alınmaması temennisinde bulundu. Trump “OPEC’in fiyatların düşmesini sağlayacak oranda bir üretim artışı gerçekleştireceğini umuyorum” dedi. Bu sözler, üretim artışına karşı olan İran’ı kızdırdı. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, İran’ın en önemli önceliğinin şu anki petrol üretimini muhafaza ederek ve ülkesinin petrol üretim oranını artırmak olduğunu ifade etti. Zengene, “Biz Uluslararası Atom Enerji Ajansı gibi Başkan Trump’tan komut alıp onu uygulayan kurumlardan değiliz” diye konuştu.

Haberin Devamı