Gazete Vatan Logo

Yıllık izinler ile ilgili merak edilenler! Ücretli, ücretsiz, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşer mi?

Çalışanlara tanınan haklardan biri de yıllık izinlerdir. İşçinin emeği karşılığında hak ettiği ücreti dışında 4857 Sayılı İş Kanunu ile hak kazandığı haklarından biri de “Yıllık İzin Hakkı”dır. Peki, Ücretli, ücretsiz, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşer mi?

Yıllık izinler ile ilgili merak edilenler! Ücretli, ücretsiz, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşer mi?

Ücretli, ücretsiz, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşer mi? Yıllık izinler dışında işveren tarafından yıl içerisinde verilen diğer ücretli, ücretsiz veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden düşülemez. Bu konu 'Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nde açıkça yer almıştır. Yani çalışanların kullandığı yıllık ücretli izin dışındaki tüm izinler yıllık izinden mahsup edilemeyecektir. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Bu günler izinin bitiş tarihini uzatır.

YOL İZNİ SÜRELERİ ÜCRETSİZ BİR İZİNDİR

Çalışanlar izinlerinin bulundukları yerden başka yerde geçirecekler ise 4 güne kadar yol izni alabilirler fakat unutmamak gerekir ki bu yol izni süreleri ücretsiz bir izindir. Kamuda memurların yol izin süreleri ücretli olup herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Yani memurlar için yol izni ücretten düşmez.

YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRELERİ İLE İÇ İÇE GİREMEZ

İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde İş Kanununun 17 nci maddesinde belirtilen bildirim süresi ile 27 nci maddesi gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

Haberin Devamı

İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.

İZİN SÜRESİNİN TESPİTİ

İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

az olamaz.

---*Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.

Haberin Devamı

Mevsimlik veya Kampanya İşlerinde Yıllık Ücretli İzin

İş Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında sözü geçen ve nitelikleri yönünden bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinin yürütüldüğü işyerlerinde devamlı olarak çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine Çalışmalarda Yıllık Ücretli İzin

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.

Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.

Haberin Devamı

Yıllık Ücretli İzinlere İlişkin İşverenin Yükümlülükleri

İşveren; çalıştırdığı işçilerin izin durumlarını gösteren, örneği bu Yönetmeliğe ekli yıllık izin kayıt belgesini tutmak zorundadır. İşveren, her işçinin yıllık izin durumunu aynı esaslara göre düzenleyeceği izin defteri veya kartoteks sistemiyle de takip edebilir.

ÜCRETİN ÖDENMESİ

İzin ücretinin belirlenmesinde; fazla çalışma karşılığı alınacak ücretler, primler, sosyal yardımlar ve işyerinin devamlı işçisi olup, normal saatler dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler hesaba katılmaz.

İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır.

Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde izin ücreti yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir. Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.

Haberin Devamı

Kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışanlara; izin dönemine rastlayan çalışması gereken sürelere ilişkin ücretleri, yıllık izin ücreti olarak ödenir.