Gazete Vatan Logo

Üç farklı vücut tipi için

Sahip olduğunuz vücut tipi fitness ve vücut geliştirme sporlarında büyük önem taşıyor.

Üç farklı vücut tipi için

Endomorf, mezomorf ve ektomorf olmak üzere insanlar genel olarak üç farklı vücut tipine sahip. Ancak hiç kimse yüzde 100 tek bir vücut tipine sahip olur diyemeyiz. Çünkü insan bedeni değişken olduğu için zamanla farklı bir vücut tipine sahip olabilirsiniz. Shaba Health & Fitness Club’ın spor müdürü Kadir Baran vücut tiplerini şöyle anlatıyor; “Üç insan tipi var. Vücut şekli sıska olarak tabir ettiğimiz ektomorflar var. Onlar zayıf, zor kilo alan, zor yağlanan, metobolizması iyi çalışan kişiler. Kaslı vücut yapısına sahip mezomorflar, atletik bir vücut yapısına sahiptirler ve vücutları daha hızlı şekillenir. Üçüncü tip de endomorflardır. Bu tipler hem daha yağlı vücuda sahiptir, hem de kaslıdır ama bu kasları görünmez. Çabuk kilo alırlar.”

Fit kalma önerileri
Sağlıklı kilo vermek ve kas yapmak için vücut tipinize uygun antrenmanları seçmelisiniz. Cılız, piknik göbekli ve yağlı vücuda sahip erkeklerin forma girmesi için yapması gerekenleri spor eğitmeni Kadir Baran anlattı.
Kim hangi antrenmanı yapmalı?
Vücut tipine göre antrenmanlar yerine kişiye özel programların çok daha iyi sonuç verdiğinin altını çizen Baran, ”Antrenman yapısı kişiye göre değişmeli. Antrenman sisteminin ana parametreleri vücut tipleri için değişmez. Ancak vücut tipine göre antrenman yapısı değişir. Ektomorflar çok eklemli ‘full body’ antrenmanları tercih etmeli. Squat ve lunge gibi… Mezomorflar vücut geliştirmede avantaj sahibidir. Başlangıç seviyesinde değillerse bölgesel antrenmanlardan kısa sürede sonuç alırlar. Endomorflar ise kardiyo yapmalılar” diyor.
Beslenme şekline dikkat etmek gerekiyor!
Ektomorflar
Katbonhidrat ağırlıklı beslenin
Ektomorfların kilo almaları yağ ve kas olarak zordur. İnsülin dirençleri de daha düşük olacağı için yağ yakmaları zor olmaz. Bu yüzden en iyi sonucu yüksek karbonhidrat diyetlerinde alırlar.
Mezomorflar
Yağ oranınızı koruyun
Mezomof vücut tipi düşük yağ oranında kalıp kas geliştirmek için en uygun vücut tipidir. Mezomorflar düşük karbonhidrat diyeti de uygulayabilirler. Ama özellikleri göz önüne alınınca orta düzey bir karbonhidrat alımı en iyi sonucu verecektir. Bu şekilde ağırlık antrenmanlarında ki performanslarını da koruyabilirler.
Endomorflar
Ketojenik diyet yapın
Endomorflar dinlenme durumuna daha yatkındırlar. Genelde çok aktif olmazlar. Dolayısıyla enerjiyi daha fazla depolarlar. Bu yüzden yağ oranları yüksektir. Endomorf vücut tipine sahip kişilerin insülin dirençleri genelde yüksektir. Yağ yakma en iyi sonucu düşük karbonhidrat diyetlerinde alırlar. Dolayısıyla yağı ve proteini daha yüksek alabilirler. Örnek olarak ketojenik ve low-carb diyetleri verilebilir.
Antrenmanlarınızı çeşitlendirin
Göbek yağları için sunulan mekik çekme bilimsel bir araştırmayla çürütüldü. Baran “Bir milyon tane mekik de çekse böyle bir şey olamaz” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; “Sadece göbeğimi eriteyim diyebileceğiniz bir hareket yok. Bunun yerine antrenmanlarınızı çeşitlendirip fonksiyonel egzersizlere, büyük kasları devreye sokup daha fazla enerji harcamayı tercih etmelisiniz.
Crossfit ve boks gibi yüksek nabızlı egzersizler yapın
Baran, “Cross fit hala daha çok tercih edilen antrenmanların başında. Yine yüksek nabızlı antrenmanlardan olan boks da öyle. Grup derslerine olan ilgi havaların ısınması ile arttı. pilates, yoga, zumba gibi derslerle egzersizlerini farklılaştırıyor. İsteyen her gün spor yapabilir isteyen haftada 4 gün yapabilir bu tamamen size kalmış ama önerim en az haftada 3 olması yönünde.”

Haberin Devamı