Gazete Vatan Logo
Futbol Formula 1 Türkiye 0

Formula 1 Türkiye 0

Türkiye’nin 2005 yılında başlayan F1 macerası, Bernie Ecclestone ile Türk Hükümeti anlaşamayınca son buldu. Türkiye yarış takviminden çıkarılırken yerine Bahreyn alındı. Ulaşım yolları ile birlikte 300 milyon dolara malolan devletin ayrıca 94.5 milyon dolar ödeme yaptığı F1 pisti ölü yatırıma dönüştü


Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone, Türkiye’nin gelecek yılki yarış takviminde olmadığını açıkladı. Gelecek yıl Türkiye yerine Bahreyn takvime dahil oldu.

İstanbul Park, Formula 1 takvimine 2005’te girmişti. Yarışların yapıldığı İstanbul Park pistine 230 milyon dolar harcandı. Ulaşım yolları ile birlikte yapılan harcama 300 milyon doları buldu. Üstelik Türkiye, F1’in işletmesinden de zarar edince her yıl yarışların yapılabilmesi için Formula 1’in patronuna 13.5 milyon dolar ödüyordu. Bu külfete bir de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a ödül verdirildiği için kesilen 5 milyon dolarlık ceza eklenmişti. Daha sonra ceza tutarı pazarlıklarla 2.5 milyon dolar olarak ödenmişti.

7 yılda sona erdi

Dünyanın en hızlı otomobillerine ev sahipliği yapan İstanbul Park’ın ömrü 7 yıl sürdü. Türkiye’yi yarış takvimi dışında bırakan süreç, 2003 yılında formula 1 yarışlarını organize eden Formula One Administration (FOA) ile 7 yıllık sözleşmenin son senesine gelinmesiyle başladı. 2003 yılındaki sözleşmeye göre Türkiye her yıl katılım payı olarak 13.5 milyon dolar ödüyordu.

Pazarlık yapıldı

Ancak sözleşmenin son senesine gelindiğinde F1’in patronu Ecclestone, katılım ücretine zam yaptı ve 13.5 milyon doları 26 milyon dolara çıkardı. Bu zam ile de pazarlık süreci kitlenmiş oldu.

İstanbul Park’ın kaderiyle ilgili son pazarlıklar 8 Mayıs 2011 tarihinde yapıldı. F1 yarışlarının organize edildiği gün Ecclestone ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül masaya oturdu. Ecclestone’ye son olarak 13.5 milyon dolar teklif edilirken, bilet satışlarıyla rakamın 20 milyon doları geçmemesi durumunda aradaki farkın Türkiye tarafından kapatılacağı bildirildi. Ecclestone ise karar için süre isteyerek masadan kalktı. Türkiye’den ayrılırken ise ‘Bu pist benim için özel, pilotlar da çok seviyor’ dedi. Ama aradan geçen yaklaşık 2 ay sonra teklifi beğenmediği ortaya çıktı.

25 milyon $ olacaktı

Türkiye’nin formula 1 heyecanı ise 2002 yılında başladı. İstanbul Ticaret Odası, F1’i organize etme hakkını kazandı. Dönemin İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, İTO Meclisi’nden yetki istedi. 10 Ekim 2002 tarihli İTO Meclisi’ndeki konuşmasında pistin 25 milyon dolara çıkacağını söyledi. Bu konuşmadan sonra yetkiyi aldı. Yıldırım’ın 24 Ekim 20002 tarihindeki başka bir konuşmasında ise maliyetin 52 milyon dolara çıktığını açıkladı. Maliyet daha sonra sürekli arttı ve en son 214 milyon dolara kadar çıktı. Ulaşım yolları ile birlikte pistin ortaya çıkışının maliyeti 300 milyon doları buldu.

Yunus Akgül: Ecclestone ile anlaşmıştık

Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Türkiye GP’sinin F1 takviminden çıkarıldığına dair kendilerine ulaşmış bir bilgi olmadığını resmi tebligat almadıklarını belirtip, F1 Patronu’yla yaptığı son görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. VATAN’a konuşan Akgül, Formula 1 Patronu Bernie Ecclestone ile yaptıkları son görüşmenin çok olumlu geçtiğini ifade ederken, İngiliz işadamıyla aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı:

“Ecclestone ile yaptığımız son toplantıda bize ‘Tamam’ demişti.. Biz kendisine bilet ve reklam gelirlerinin tamamını önerdik.. Ayrıca 100 bin seyirci garantisi verdik. Bu rakama ulaşılmaması durumunda doğacak farkı da ödemeyi kabul ettik.. Tüm bunların maddi karşılığı da 20 milyon doları buluyordu.. Kendisi ise 26 milyon dolar istiyordu ancak bu teklif kendisine çok cazip geldi. ‘Yalnız bir de işletme sorunum var’ dedi, biz ‘O işi de bize bırak, işletmeyi de yaparız’ dedik. Son olarak ‘Teklifiniz uygun görünüyor.. Bu iş tamamdır’ dedi ve ayrıldı.” Akgül, yaptıkları bu son görüşmenin ışığında Türkiye Grand Prix’sinin Formula 1 takvimden çıkarılmasını beklemediklerini bunun sürpriz olduğunu da sözlerine ekledi..

Haberin Devamı