Gazete Vatan Logo
Şampiy10 108 yıllık hasreti bitirdi!

108 yıllık hasreti bitirdi!

2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışarak Türkiye erkekler cimnastikte 108 yıllık hasreti bitiren Ferhat Arıcan, özel açıklamalarda bulundu.

108 yıllık hasreti bitirdi!

‘Arıcan’ adıyla dünya cimnastik literatüründe 3 harekete sahip ilk sporcumuz Ferhat Arıcan, Türkiye Cumhuriyet Tarihi’nde 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışarak, erkekler cimnastikte 108 yıllık olimpiyat özlemini bitirdi. Arıcan, Rio tecrübesini anlattı.

Sana "Superman" diyorlar.. Katılıyor musun bu benzetmeye?

Havada ordan oraya uçuyorum Superman demeleri normal.. (gülüyor)

Cimnastik hikayen nasıl başladı?

İlkokulda bahçede ellerimin üzerinde yürürken beden eğitimi öğretmenime yakalandığımda başladı cimnastik hikayem. Tabiki ailemin katkısıda çok büyük bu anlamda.

Anlatır mısın bu desteği, nelerden feragat ettiler bugüne kadar senin için?

Hep yanımda oldular ve hala yanımda olup desteklemeye devam ettiler. Cimnastiğe başladığım ilk yıllarda evimiz spor salonuna uzaktı. Sadece benim için evimizi spor salonunun yanına taşıdık. Bu ailemin feragat ettiği bazı şeylerden biridir. Onlar olmasa şu an ben bu yerlere gelemezdim. Antrenman dışında da en büyük destekçilerim en yakın arkadaşlarımdır. İyi günde kötü günde hep yanımdalar ve bana desteklerini eksik etmediler.

Haberin Devamı

Müsabakalardan önce yaptığın bir totemin var mı?

Müsabakadan önce büyük bir totemim yok. Ama yarışmaya girmeden önce mutlaka annemle konuşurum konuşma şansım olmasa bile mesaj atarım. Birde podyuma sağ ayağım ile çıkarım hep.

Çocukluğunu yaşayamadığını düşündüğün zamanlar oldu mu?

Oldu tabii ki çünkü benim yaşımdakiler sokakta oyun oynarken ben hep antrenmandaydım. Ama bu hayatı ben tercih ettim. Her seferinde olimpiyatda yarışmanın hayalini kurarak çalıştım. Şimdide burdayım o yüzden çok mutluyum.

Dünyada üç harekete sahip ilk sporcu' ünvanını alarak tarihe geçtin, bunun önemini anlatır mısın bize?

Dünya cimnastiğinde hiç kimsenin yapmadığı bir hareketi yaptığınızda bu hareket literatürlere geçiyor ve adınız ölümsüzleşiyor. Bu anlamda hep ailem adına soyadımın ölümsüzleşmesi hemde türk cimnastiği ve Türk sporu adına çok gururluyum.

Tüm bu başarıların yanında sponsor bulmakta hala zorluklar çekiyor musun?

Kesinlikle sponsor bulmakta çok zorluk çekiyorum. Ama bunun Olimpiyatdan sonra daha bulunur olmasını ümit ediyorum. Olimpik sporculara daha rahat sponsor bulunabilir diye umuyorum.

Haberin Devamı

Senin cimnastikte örnek aldığın birileri var mı?

Kohei Uchimura. 6 kez üst üste Dünya Şampiyonu. 2 kez üst kez Olimpiyat Şampiyonu. Bu sporcunun istikrarını,hırsını ve işini çok ciddi bir şekilde yapmasını örnek alıyorum.

Rio'dan ne gibi dersler çıkardın?

Rio'da çok güçlendim, çok hırslandım ve olgunlaştım. Hiçbir şeyin çok zor ve imkansız olmadığını bir kez daha öğrendim. Başarızlıklarımdan ders çıkarmayı ve başarısız olduktan sonra daha da çok güçlenmeyi öğrendim.

Rio'da diğer ülkelerin sporcularını ve takımlarını da yakından gördün. Onlarla bizi karşılaştırdığında ne gibi farklar var?

Kişisel olarak özellikle paralel aletinde onlardan farkım yok. Çok büyük bir şanssızlık sonucu son harekete girerken elim kaydı ve düştüm. Eğer düşmemiş olsaydım. Şu an 2'nci olarak finaldeydim ve madalyanın en büyük adaylarındandım.

Takım olarak orda olabilmemiz için bir sistemimiz olması gerekiyor. Türk cimnastiğinin şuanda ki en büyük sorunu sistemdir. Şu an alttan gelen gençlerle beraber iyi bir jenerasyonumuz var. Biz 2020'ye takım olarak gitmek istiyoruz ve federasyonumuz da olimpiyattan sonra bunun için her türlü sistemin hazırlıklarına başlamış durumdadır.

Haberin Devamı