Gazete Vatan Logo

Cips Kaç Kalori? Cips Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Dünyanın bazı yerlerinde patates cipsi olarak da bilinen cipsler, bir çeşit atıştırmalık yiyecektir. Dilimlenmiş, kızartılmış ve tuzlanmış patateslerden yapılırlar. Lezzetli bir tedavi olabilseler de sağlıklı yiyecekler olarak kabul edilmezler.

Cips Kaç Kalori? Cips Besin Değerleri Ve Kalorisi...

Cipsler, dışları çıtır çıtır olana ve altın rengi kahverengiye yaklaşana kadar derin yağda kızartılmış veya fırında pişirilmiş derisiz patates şeritleridir. 1850'lerde İngiltere'de pişmiş 'traşlı patates' satışından bu yana, cips, Birleşik Krallık, İrlanda ve diğer birçok ülkede çok popüler bir atıştırmalık haline geldi.

Cipsler, patates kızartmasına çok benzer, aradaki fark, patateslerin genellikle daha ince ve daha düzenli bir şekle sahip olmasıdır. Cips ise daha düz veya yuvarlak şeklinde, ısırık büyüklüğünde olan bir atıştırmalık yiyecektir. Aynı zamanda cips patates cipsi ve mısır cipsi olarak iki ayrı grupta sınıflandırılır.

Cips Kaç Kalori

Normal patates cipsinin tek bir porsiyonu 160 kalori, 10 gram yağ, 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir. Mısır cipsinin tek bir porsiyonu 150 kalori, 8 gram yağ, 18 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir.

Cips Besin Değerleri ve Kalorisi

25 g cips için besin değerleri aşağıdaki şekildedir:

Kalori: 160 kcal

Yağ: 10 g

Doymuş yağ: 0,9 g

Karbonhidrat: 15 g

Haberin Devamı

Sodyum: 135 mg

Şeker: 0,2 g

Diyet lifi: 0,8 g

Protein: 1,7 g

Kalsiyum: 5.3 mg

Demir: 0,3 mg

Potasyum:299 mg

Vitamin B9: 7,25 mg

Vitamin C: 5,3 mg

Vitamin E: 2,60 mg

Cips Sağlıklı Bir Atıştırmalık mıdır? 

Cips, vitamin ve mineral bakımından düşük ve yağ oranı yüksek olduğundan abur cubur olarak kabul edilebilir. Bu nedenle cipsler sağlıklı atıştırmalık olarak kabul edilmezler. Bununla birlikte ne tür cips yemeyi seçtiğiniz de önemlidir. Örneğin kızarmış muadilleri yerine fırınlanmış cipsleri seçmek daha az yağ ve kalori almanızı sağlar.

Kısacası cipsler tipik olarak kilo alma ve obezite riskini artırabilen yağ ve kalori bakımından yüksek sağlıksız atıştırmalıklardır. 2015 yılında yapılan bir araştırma, yağda kızartılan patateslerin (cips dahil) kilo alımıyla en güçlü şekilde bağlantılı gıdalar arasında olduğunu göstermiştir.