Gazete Vatan Logo

Pakistan’da yargı ile devlet kapıştı

Pakistan’da Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın yandaşlarıyla Devlet Başkanı Müşerref destekçileri çatıştı

Her şey bu yılın sonunda Genelkurmay Başkanlığı süresi dolacak olan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in görev süresini uzatmayı reddeden Anayasa Mahkemesi Başkanı İftihar Çaduri’yi 18 Mart’ta koltuğundan indirmesiyle başladı. Binlerce hakim, savcı ve avukat “kravatlı isyan” başlattı. Hukukçular polisle son 2 aydır çatışıyor ve hastanelik oluyordu. Ama dün olaylar çığırından çıktı. Görevine iade için mücadele eden ve bir muhalefet lideri gibi görülen Çaduri, Karaçi’de binlerce yandaşının katılacağı bir miting organize etti.

Uçaktan iner inmez havaalanında bayram havası içinde karşılandı. Şehir merkezinde ise Müşerref yanlısı Müttehid Kavmi Hareketi yandaşları silahlarla toplandı. İlk ateşin ardından şehir kan gölüne döndü. Kalaşnikov tüfeklerle Çaduri yanlılarına saldıran Müşerref taraftarları 27 kişiyi öldürdü 70 kişiyi yaraladı. Onlarca araç ateşe verildi. Muhalefet olanları, “Devlet terörizmi” olarak nitelendirdi. 15 bin polis Karaçi sokaklarına konuşlandırıldı.

Mitingle yanıt verdi
Pervez Müşerref çatışmaların devam ettiği sırada Karaçi’de olağanüstü hal ilan edilmesi çağrılarına sessiz kaldı. Bunun yerine İslamabad’da 300 bin kişinin katıldığı bir gösteri organize edilmesi talimatını verdi. Batılı gözlemcilere göre 1999 yılında yaptığı darbeyle iktidarı devralan Müşerref siyasi kariyerinin en zor günlerini yaşıyor. Ülke tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı muhalefetin bir numaralı lideri konumuna yükseldi.

Bu noktaya nasıl gelindi?
* 8 yıldır hem Devlet hem de Genelkurmay Başkanı olan Müşerref bunu 5 yıl daha korumak istiyor.

* Anayasaya göre Müşerref’in yıl sonunda ordudan emekliliği gerekiyor.

* Anayasa Mahkemesi Başkanı İftihar Çaduri, görev süresini uzatacak bir düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyince görevinden oldu.

* Yerine Müşerref yanlısı biri atandı.

Haberin Devamı