Gazete Vatan Logo

Otomotiv yine şampiyon!

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi, ihracatta 2021 yılını da lider olarak kapatarak üst üste 16. şampiyonluğunu ilan etti.

Otomotiv yine şampiyon!

Otomotiv endüstrisi, ihracatta 2021 yılını da lider olarak kapatarak üst üste 16. şampiyonluğunu ilan etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün 2021 yılı ihracatı bir önceki seneye göre yüzde 15 artarak 29,3 milyar USD oldu. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisi, böylece ihracatta 16 yıldır aralıksız şampiyon sektör oldu. Otomotivin aralık ayı ihracatı da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 6 artışla yaklaşık 3 milyar dolar olurken, bu rakam sektör tarihinin aylık bazda en yüksek ikinci ihracatı oldu. Otomotivin 2021 yılı ihracat ortalaması ise 2,45 milyar USD olurken, endüstrinin aralık ayında Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 13,3 olarak gerçekleşti.

“Krizlere rağmen yılı yüzde 15 artışla kapattık"

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yaptığı değerlendirmede “Geçen yıl yarı iletken çip kriziyle başlayan, diğer ham madde tedarik problemleri ile süren ve artan maliyetlerle daha da derinleşen sorunlar, global çapta olduğu gibi ülkemiz otomotiv sektörünü de olumsuz etkiledi. Yaşanan tüm sorunlara rağmen geçen yılı yüzde 15 ihracat artışı ile kapatmayı başardık. Bu başarıda üstün gayret gösteren ve emeği geçen tüm firmalarımızı kutlarım" diye konuştu.

Otomotiv endüstrisinin aralıkta ise tarihinin aylık bazdaki en yüksek ikinci ihracatına ulaştığını da kaydeden Baran Çelik, “Geçen ay tedarik endüstrisi ihracatımız çift haneli artarken, çekiciler ürün grubundaki artış oranımız ise yüzde 148’e çıktı. Yine ülkeler bazında Fransa, Birleşik Krallık ve Mısır gibi ülkelere çift haneli ihracat artışlar kaydettik” dedi.

En büyük pazar Almanya

Ülke bazında Almanya, 2021 yılında ihracatın en büyük pazarı oldu. Almanya’ya geçen yıl ihracat bir önceki seneye göre yüzde 17 artışla 4 milyar 168 milyon USD oldu. Geçen yıl diğer büyük pazarlardan Fransa’ya yüzde 14, Birleşik Krallık’a yüzde 39, İtalya ve İspanya’ya yüzde 15’er, Polonya’ya yüzde 21 ABD’ye yüzde 29, Rusya’ya yüzde 51, Mısır’a yüzde 22 ve Fas’a yüzde 19 ihracat artışı, Romanya’ya yüzde 14 ve İsrail’e yüzde 17 ihracat düşüşü yaşandı.

Haberin Devamı