Gazete Vatan Logo

İzmir'deki yangında bu sistem kullanıldı!

İzmir’de devam eden orman yangınında teknolojiden de yararlanıldı. Kızılötesi ışınlarla helikoptere gelen sinyaller, karada çalışan ekiplere gönderilerek alevlere daha kısa sürede ulaşılması sağlandı. Öte yandan, ormanları yakanları tespit etmek için ormanların çeşitli yerlerine ‘Fotokapan’ yerleştirildi. Yangında evlerini ve bahçelerini kaybeden aileler ise büyük üzüntü yaşıyor. Evi ve meyve ağaçları küle dönen 63 yaşındaki Hasan Poyraz, "20 yıllık emeğim 20 dakikada gitti. Jandarma anons yaptıktan sonra biz her şeyi bırakıp çıktık. Ömür gitti, ben artık burada yeşilliği göremem. Allah kimseye böyle bir acı göstermesin"dedi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: İzmir'deki yangınlar kontrol altına alındı.

İzmir'deki yangında bu sistem kullanıldı!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde geçtiğimiz pazar günü çıkan ve henüz tam anlamıyla kontrol altına alınamayan yangının söndürülmesi için ekipler çalışmaya devam ediyor.Hem havadan hem de karadan alevler söndürülmeye çalışılırken, orman yangınında teknolojiye de başvuruldu. Gece uçuşu yapan helikopterlere takılan gece görüş sistemleriyle kızılötesiyle alınan veriler, karada çalışan ekiplere aktarıldı ve alevlere müdahale edildi. Bu teknolojiyle birlikte ekiplerin alevlere ulaşması da kolaylaştırıldı.

'FOTOKAPAN' İLE YAKANLAR YAKALANACAK

Gece görüş sisteminin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü'nün de ormanları yakanları tespit etmek için ormanların çeşitli yerlerine ‘Fotokapan’ yerleştirdiği belirtildi. Işığa ve sese duyarlı olarak çalışan sistemin fotoğrafları çekip merkeze gönderdiği aktarıldı. Ülke genelinde bin 800 kamera sisteminin olduğu, bunların 254’ünün ise İzmir’de bulunduğu açıklandı.

'BEN ARTIK BURADA YEŞİLLİĞİ GÖREMEM'

Karabağlar'da 18 Ağustos Pazar günü başlayan ve yaklaşık 500 hektarlık alana zarar veren yangını kontrol altına alma çabaları devam ederken yangında evlerini yitiren mahalle sakinleri, evlerinin bulunduğu bölgeye gelerek gözyaşı döküyor.Seferihisar ilçesine bağlı Eski Orhanlı Mahallesi'nde evi ve meyve ağaçları küle dönen 63 yaşındaki Hasan Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın bölgelerine ulaştığında hiçbir şey almadan evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 50 yıl önce İzmir'e taşındıklarını ve binbir emekle 20 yıl önce evinin bulunduğu arsayı satın aldığını dile getiren Poyraz, şöyle konuştu: "Ceviz, zeytin, üzüm ve başka türlerde çok sayıda meyve ağaçlarını kendi ellerimizle buraya diktik. Yangın çıktı ve 20 yıllık emeğim 20 dakikada gitti. Jandarma anons yaptıktan sonra biz her şeyi bırakıp çıktık. Uzaklardan ancak seyredebildim yangını. Gözlerimin önünde her şeyimiz yandı. Yapabilecek bir şeyimiz yoktu. Üç gündür yangın sönmüyor. İçimiz, ciğerimiz yandı. Evde dursaydık biz de yanardık. Kaçtık gittik, hiçbir şey çıkaramadık. Buna da şükür ne diyelim, can kaybımız yok. İnşallah bir an önce yangın söner. Mağduruz, umarım yetkililer bize destek olur. Ömür gitti, ben artık burada yeşilliği göremem. Allah kimseye böyle bir acı göstermesin. 20 yıllık emeğimiz kül oldu."Poyraz'ın eşi Fatma Poyraz da çok büyük üzüntü yaşadığını dile getirerek, "Her şey gözümüzün önünde yok oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Yangınla Mücadele Şube Müdürü Kamil Tolgay Dursun, İzmir'deki orman yangını ile ilgili, "Yangın yüzde 90 oranında çevrildi, tehlikeli bir yerleşim yeri kalmadı ve kısmen kontrol altına alındı" dedi.

Türkiye'de son günlerde meydana gelen orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü'nde bulunan Yangın Yönetim Merkezi'nde 24 saat takip ediliyor. Orman yangınlarının yaşandığı bölgeler, haritalar üzerinde merkezde bulunan ekranlara yansıtılıyor. Ayrıca yangına müdahale eden helikopterlerde bulunan kameralar ile yangınlar anbean izleniyor. Orman yangınlarına müdahale eden ekipler, merkezdeki görevliler tarafından yönlendirilerek, etkili müdahale etmeleri sağlanıyor.

Orman Genel Müdürlüğü Yangınla Mücadele Şube Müdürü Kamil Tolgay Dursun, yangın yönetim merkezinin 7 gün 24 saat çalıştığını belirterek, "Burada görev yapan mühendis arkadaşlarımız, ülke genelinde çıkan tüm yangınları anlık olarak takip ederek, riskli ve büyüme eğilimindeki yangınlarda koordinasyon görevi yapıyor. Son günlerde Muğla'da ve İzmir'de meydana gelen büyük yangınlarını koordinasyonu da bu merkezde yapıldı. Yangınlar, yangın mahallinde yönetilir; ama koordinasyonu buradan sağlanır" dedi.

'KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI'

18 Ağustos'ta İzmir'de çıkan orman yangınına değinen Dursun, yangın koordinasyonun bu merkezden sağlandığını; ancak yönetiminin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Orman Genel Müdürü tarafından sağlandığını söyledi. Yangın hakkında bilgi veren Dursun, "İlk günkü kadar yüksek rüzgar yok. Daha etkili bir müdahale yapılabiliyor ve daha verimli çalışmalar sürdürüyoruz. Yangın yüzde 90 oranında çevrildi, tehlikeli bir yerleşim yeri kalmadı ve olay yerinden aldığımız bilgiye göre kısmen kontrol altına alındı. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor ve tamamen kontrol altına almak için ekiplerimiz gayretle çalışıyor. 19 helikopter, 237 arazöz, 19 dozer ve yaklaşık bin personelle çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Şube Müdürü Dursun ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte rüzgar, sıcaklık ve nem oranları ile orman yapısına göre hazırlanan Yangın Risk Haritası ile Türkiye'nin bütün bölgelerindeki yangın riskinin tespit edildiğini ve buna göre teyakkuz halinde olup, önlemlerin artırıldığını kaydetti.

Haberin Devamı