Gazete Vatan Logo

Hollywood'dan Türkiye'ye müthiş teklif

Hollywood'tan Türkiye'ye dev tema park ve film stüdyoları kurulması teklifi...

Hollywood'dan Türkiye'ye müthiş teklif

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, aralarında Universal Studios’un da yer aldığı üçlü konsorsiyum şirketi EDP’nin İstanbul’a Hollywood’daki film platolarının benzerini kurmak istediğini açıkladı. Projenin yatırım tutarı 3 milyar dolar.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Entertainment Development Partners’ın (EDP), Hollywood’daki film platoları ve turizme yönelik tesislerinin bir benzerini Türkiye’de de kurmak istediğini bildirdi. Dünya sinema sektörünün merkezi Los Angeles kentinde, Hollywood film sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmeleri aktaran Bakan Çağlayan, aralarında Universal Studios’un da yer aldığı üçlü konsorsiyum şirketi EDP’nin bir teklif sunduğunu açıkladı. Proje ile ilgili detaylı bilgi veren Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

“EDP Türkiye’de nasıl bir yapılanmaya gidebileceği ve yatırımın nasıl fırsatlara dönüşebileceği konusundaki çalışmalarını bize sundu. Hollywood’daki film platoları ve turizme yönelik tesislerinin bir benzerini Türkiye’de de kurmak istiyorlar. Türkiye’nin eğlence sektörüne yönelik geleceği le ilgili de bir çalışma yapmışlar. Hatta Türkiye’de kurmayı planladıkları platolar için bir isim ve yer bile beğenmişler.”



Türkiye için ilk olacak

Bakan Çağlayan, henüz proje aşamasında olan ve 3 ay içinde fizibilite çalışması tamamlanarak Ekonomi Bakanlığı’na teslim edilecek projenin gerçekleşmesi durumunda Türkiye’ye 3 milyar dolara yakın bir yatırım planlandığı belirtti. Çağlayan, ”Stüdyo Tema Park otellerinde olabileceği birkaç fazdan oluşan bir proje düşünüyorlar. Başlı başına bir endüstri... Türkiye için bir ilk olacak. Bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ile konuşacağız. Fizibilite raporu geldikten sonra iki bakanlık çalışıp Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz” dedi.

Avrupa Yakası’nı tercih ediyorlar

EDP’nin, kendilerine sundukları projeye ‘Boğaziçi’ vurgusu yaparak ‘Hollywood on Bosphours’ ismini verdiklerini kaydeden Çağlayan, proje sahiplerinin yer olarak İstanbul’un Avrupa Yakası’nı tercih ettiklerini söyledi. Çağlayan, EDP’nin sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu ve Balkanlar’da da bu alanda lider olabileceğine inandıklarını söyledi. Çağlayan, EDP’nin söz konusu projede verilecek teşvikle doğru orantılı olarak tek başlarına yatırımcı olarak yer alabileceklerini veya Türkiye’den bir şirketle ortak olabileceklerini belirtti. Çağlayan, “Kanaatime göre Türkiye’den, Doğuş ve Doğan grubu öne çıkabilir. Bu konu hakkında söz konusu şirketler henüz bilgilendirilmedi” dedi.



Meltem Cumbul’la sohbet etti

Bakan Çağlayan, Los Angeles’ta konsolosluk tarafından verilen resepsiyonda sinema oyuncusu Meltem Cumbul ile sohbet etti.

Universal ve Walt Disney’i gezdi

Bakan Çağlayan, dünya sinema sektörünün merkezi Los Angeles’ta Universal Tema Park ve Film Stüdyosu ile Walt Disney Stüdyoları’nı gezdi.

Haberin Devamı