Gazete Vatan Logo

Hafta içi hafta sonu uygulanıyordu! Yeni dönem başlıyor, belli oldu, flaş yasak kararı...

Hafta içi hafta sonu yasağı ile ilgili son dakika gelişmesi. Açıklamalar peş peşe geliyor. Maske kısıtlamasıyla ilgili flaş gelişme. Koronavirüs salgını sürüyor ancak vaka sayılarında yaşanan düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yaklaşık 6 hafta sonra Çarşamba günü toplanacak olan Koronavirüs Bilim Kurulu'ndan, yaşanan düşüş sonrası maske zorunluluğu ile ilgili kritik bir karar çıkması bekleniyor. Toplantı öncesi Bakan Koca, "eski normal" mesajı vererek, "'Nerde o eski Ramazanlar!' Ama en azından üç yıl öncekine çok yaklaştık." dedi. Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Zorlamalar ve yaptırımların hayatımızdan yavaş yavaş çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu. Peki, pandemi bitti, endemi mi başlıyor? Maske zorunluluğu kalkacak mı? İşte son dakika haberin detayları...

Hafta içi hafta sonu uygulanıyordu! Yeni dönem başlıyor, belli oldu, flaş yasak kararı...

Koronavirüs salgını 2 yılı aşkın süredir tüm dünyada etkili olurken aşılamanın yaygınlaşmasından sonra etkisini yavaş yavaş yitirdi. Pandemiyle mücadelede önemli bir iş çıkaran Türkiye'de ise salgının yayılmasını engellemek için alınan tedbirler vaka sayılarının düşmesi ve koronavirüsün etkisini yitirmesiyle peyderpey kaldırılmaya başlandı.

MASKE ZORUNLULUĞU BİLİM KURULU'NDA

Bu kapsamda koronavirüs kısıtlamalarında en son HES kodu ve açık alanda maske kullanımı zorunluluğunu kaldıran Bilim Kurulu önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelecek. Toplantıda maske takma zorunluluğunun tamamen kaldırılması gündemde olacak.

"ÜÇ YIL ÖNCEKİNE ÇOK YAKLAŞTIK"

Bilim Kurulu toplantısı öncesi "eski normal" mesajı veren Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "'Nerde o eski Ramazanlar!' Ama en azından üç yıl öncekine çok yaklaştık." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu hafta yapılacak Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı için "Bilim Kurulu en önemli toplantılarından birisini yapmış olacak" demesi, akıllara "maske kullanımı bitiyor mu?" sorularını getirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Bilim Kurulu'ndan çıkabilecek kararları ve salgın sürecinde gelinen son durumu anlattı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özlü, "Pandemi dediğimiz zaman küresel çapta bir tehditten söz ediyoruz. Coğrafi sınırlar dinlemeyen, kıtalar arası yayılan ve aynı anda birçok kişiyi hasta eden bir salgından söz ediyoruz. Endemi de de sınırlı bir bölgede, tek tük görülen enfeksiyon hastalıklarıdır. Epidemi ise belli bir alanda çok sayıda kişiyi etkileyen bir durumdur. Şu anki durumda pandemiyi yaşadık. Bu süreç nasıl bitecek öngörüleri var. Bana göre en kuvvetli öngörü, COVID-19 virüsünün de diğer virüsler gibi döngüsel bir hastalığa dönüşeceği şeklinde" diye konuştu.

“PANDEMİDE YAVAŞ YAVAŞ SONA YAKLAŞIYORUZ”

Hastalığın ölümcüllüğü azaldığını, ülkemizde de iyiye doğru gittiğini aktaran Özlü, şöyle devam etti:

“Pandemide yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Sona yaklaşıyoruz deyince de bu virüsün hayatımızdan tamamen çıkacağını varsayamayız. Bu çok gerçekçi bir beklenti olmaz. Ama diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi döngüsel, mevsimsel epidemiler yapacağı bir duruma girdiğimizi düşünüyorum.”

Haberin Devamı

“ÇİN’DE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ VAR”

Bu salgının başlangıç noktası olan Çin’de vaka sayılarında yeniden bir artış gözleniyor. Bu artışın nedenlerine değinen Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:

“Vaka sayılarından değerlendirecek olursak sadece Çin’de değil birçok ülkede vaka sayılarında artış gözleniyor. Çin’deki vaka artışları diğer ülkelere nazaran daha ılımlı. Sadece Çin’in virüsü yönetme politikası farklı, sıfır vaka politikası izlendiği için hastalığın geçirilmesiyle oluşan toplumsal bağışıklık orada sağlanamadı. Aşılama çok iyi fakat inaktif aşı kullandıkları için koruyuculuğu çok kısa sürdü.

Çin’in aşırı koruyucu sıfır vaka politikasının kötü sonuçlar doğurduğunu söyleyebiliriz. Vaka sayılarına göre yorum yapmak doğru değil, ölümler ve ağır hastalara bakmak daha doğru. Türkiye’de de Avrupa’da da hayat normal seyrinde devam ediyor. Bu konuda yeni bir virüs, yeni bir salgın gibi düşünmeyi doğru bulmuyorum. Artık ağır hastalar görmüyoruz. Bu enfeksiyon sıradanlaştı artık. Belki yaz sonunda tamamen normal seyrine girmiş olacak."

Haberin Devamı

MASKESİZ GÜNLER YAKIN MI?

Prof. Dr. Özlü, “Artık kısıtlamalar, kapanmalar hayatımızdan tamamen çıktı ve geri döneceğini de düşünmüyorum. Bireysel korunma tedbirleri dediğimiz maske mesafe temizlik gibi kişinin kendi duyarlılığıyla, kendini korumak için yapacağı şeyler olarak geçiyor. Bunlarda da zorlamalar ve yaptırımların hayatımızdan yavaş yavaş çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

BAKAN KOCA: MASKE BAŞTA OLMAK ÜZERE ÖNEMLİ KARARLAR ALACAĞIZ

Maskesiz yaşama geçmeyi herkesin istediğini ama bunun tamamen hayatımızdan çıkacağı anlamına gelmediğini söyleyen Özlü, "Hala risk altında olan gruplar var. Aşılanmamış, 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olanlar var. Bu kişilerde hala ölümcül seyredebiliyor. Burada en önemli şey tam doz aşılı olmak" dedi.

"MASKENİN DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Haberin Devamı

Kapalı alanlarda ve kalabalık yerlerde mutlaka maskesini taktığını anlatan Özlü, şöyle konuştu:

“Semptom gösteren kişilerin topluma çıkmadan kendisini evde izole etmesi önem arz ediyor. Bunlar şu anda üzerine yoğunlaşmamız gereken hedefler. Onun dışında hayatın normal seyrinde sıkı tedbirler gerekli olmaktan çıktı. Uzak doğuda insanlar pandemi öncesinde de nezle olduklarında maske takarlardı. Bu koşullarda maskenin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Açık havada maske takmamız hiç gerekmiyor bu konuda rahat olalım.” (TRT Haber)