Gazete Vatan Logo

Fethi kabir ne demek? Hukukta Fethi Kabir nedir, nasıl uygulanır?

Karabulut ailesi avukatları Dr. Rezan Epözdemir aracılığıyla, Garipoğlu'nun mezarında fethi kabir işlemi yapılması taleplerini yinelendi. Mezardaki bedenin Garipoğlu'na ait olmadığının anlaşılması halinde, aralarında otopsi işlemlerini gerçekleştiren, cinayet soruşturmasını yürüten kolluk görevlileri, ve yargılama aşamasında yer alan yargı görevlileriyle ilgili kamu davası açılması talebinde bulunuldu. Söz konusu gelişmenin ardından “Fethi kabir ne demek? Hukukta Fethi Kabir nedir, nasıl uygulanır?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Fethi kabir ne demek? Hukukta Fethi Kabir nedir, nasıl uygulanır?

İntihar eden kişinin Cem Garipoğlu olmadığına dair iddialar, kamuoyunu yıllardır meşgul ediyor. Karabulut ailesi Cem Garipoğlu'nun mezarının açılarak tartışmaların son bulmasını istedi. Fethi kabir isteği yinelenmeye devam ediyor. Peki, Fethi kabir ne demek? Hukukta Fethi Kabir nedir, nasıl uygulanır?

FETH-İ KABİR NEDİR, NE DEMEK?

Feth-i kabir kısaca ölen kişinin mezarının açılması anlamına gelir. Ancak yargı kararı ile gerçekleştirilen bu işlemde vefat eden kişinin ölümüne ilişkin bir şüpheli durum varsa ya da sağ olan mirasçıları ile aralarındaki bağın kanıtlanması gerekiyorsa bu işlem gerçekleştirilir.

FETH-İ KABİR NEDEN YAPILIR?

Genellikle miras hukuku ya da ceza hukuku davalarında gerçekleştirilen bu işlemde ölen kişinin kimliği belirsizse kimliğini belirleme için, ölüm nedeni şüpheliyse ölüm nedenini netleştirmek için feth-i kabir işlemi gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda vefat eden kişinin yeni bir yakını ortaya çıkmışsa kan bağını kontrol etmek için de bu işlem uygulanabilir. Kısacası bazı hukuksal süreçlerin beraberinde getirdiği bir işlem olarak kabul edilebilir ve mezarın açılması yoluyla yapılan bu işlemde gerekli deliller toplanır.

Haberin Devamı

Feth-i kabir işlemi yapılırken bazı görevlilerin de burada bulunması gerekir. Kontrol altında gerçekleştirilen işlemde gözlem yapılır.