Gazete Vatan Logo

Aleviler’den barış sürecine destek!

'Hükümet kanaatimizi değiştirecek somut adımlar atmalı'

Büyük Alevi Kurultayı’nda çözüm serecinin sevinçle karşılandığı vurgulandı ama hemen ardından da eklendi: “Hükümet kanaatimizi değiştirecek somut adımlar atmalı”

Büyük Alevi Kurultayı’nın üçüncüsü, başkentte toplandı. 500’ü aşkın Alevi örgütünün çağrısıyla Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde semah gösterisiyle başlayan 3. Büyük Alevi Kurultayı’na, Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda Alevi vatandaş katıldı. Çözüm süreci, yeni anayasa konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu Kurultayda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Candan Yüceer, Mehmet Hilal Kaplan, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da yer aldı.

Aleviler sevinçle karşıladı

Kurultayda açılış konuşmasını Hacı Bektaş-i Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy yaptı. “Bu toplantı ortak aklımızı ortaya koymak için yapılıyor” diyen Ulusoy, “Yolumuz barış yoludur. Tarihimiz boyunca hep savaşlara, kırımlara, katliamlara maruz kaldık. Devlet, sadece zorbalığı değil, böl-yönet yöntemlerini de kullanmıştır. Nerede ve ne zaman yenilmişsek, o yenilgiden önce mutlaka bölünmüşüzdür” diye konuştu.

Ulusoy, “Türkiye’nin kuruluşundan beri sürüp gelen ve son 30 yılımıza damgasını vuran, kimin yararına olduğu belli olmayan savaşta bir duraklama oldu. Taraflar arasında görüşmeler başladı. Barış olasılığının elle tutulur hale gelmesinin, Alevi toplumu sevinçle karşıladı. Alevi toplumu, akan kanın durmasından, ezilen halkın en temel haklarına kavuşmasından, bu kirli savaşın tüm olumsuz etkilerinin bir an önce kalkmasından, barıştan yanadır” dedi.

Hükümetin Alevileri yok sayan ve asimile etmeye çalışan bir siyasi akımın temsilcileri olduğunu savunan Ulusoy, “Hükümet bu kanaatimizi değiştirecek somut adımlar atmadıkça notumuz değişmeyecektir” diye ekledi.

İzzettin Doğan’a tepki

Akil İnsanlar Heyeti içinde yer alan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’ı eleştiren Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, “Devrimcilerin kanı elinde olan İzzettin Doğan bugün barış elçisi olarak dolaşıyor. Ona sözümüz var. Sen ülkücülerle birlikteyken, biz Kürtlerle birlikte cop yiyorduk. Sen şimdi ne oldun da Kürtler için barış diyorsun İzzettin Doğan? İçimizdeki çürük elmaları göreceğiz ve bunları bir daha içimize almayacağız” dedi.

CHP’ye eleştiri

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir ise, “4 partinin hazırladığı anayasa taslağı elimizde. BDP’nin sunduğu taslak havada kaldı. Yıllarca oy verdiğimiz partimiz, CHP’nin o öneriyi ‘düşünelim’ demesini şiddetle kınıyorum. İnanç özgürlüğünün olmadığı bir yerde barıştan söz edilebilir mi? Kürtlerin ve Alevilerin özgürce yaşadığı bir ülke istiyoruz, çok mu şey istiyoruz” dedi.

KURUTAY’DAN NOTLAR

- Salona ‘çözüm süreci’ne ve Alevilerin sorunlarına yönelik mesajların yer aldığı pankartlar asıldı. “Barış Sürecinde Talebimiz Toplumsal Barıştır”, “Cemevleri Yıkılamaz”, ‘Sivas’ta Alevi, Hrant’la Ermeni, Ape Musa ile Kürdüz; Halklarız Biz Kardeşiz” pankartları da yer aldı.

- Dersim Katliamı’nın önderlerinden Seyit Rıza ve oğlu Hasan’ın el bileklerinden birbirlerine kelepçelendikleri büyük boy fotoğrafıyla giren ve Seyit Rıza’nın torunu olduğunu söyleyen Mehmet Tezel uzun süre alkışlandı.

- Hacı Bektaş Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Öcalan’ın Nevruz kutlamasında okunan mektubunda ‘çözüm süreci’nin “İslam bayrağı altında” gerçekleşeceği sözlerinin kaygı yarattığını belirti. Ulusoy, AKP’nin, siyasal İslam geleneğinden gelmesinin de kaygılarının diğer bir nedeni olduğunu kaydetti. Bu siyasal geleneğin Alevileri yıllarca aşağıladığını, yok saydığını da söyledi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Öcalan’ın ‘İslam kardeşliği’ söylemini eleştirdi.

Haberin Devamı