Gazete Vatan Logo

Gençlik iksiri Kefir

Kefir faydaları yönünden oldukça zengin. Önemli bir probiyotik kaynağı.

Gençlik iksiri Kefir

Kefir, tahminlere göre 5 bin yıl önce bulunmuş. Daha çok yerleşik topluluklar tarafından üretilen peynirden, yoğurttan önce kefir üretilmiş ve insanların temel besin maddesi olmuş. Ve bunu da en iyi bilenlerden biri yeme-içme kültürü üzerine önemli çalışmaları olan Nazlı Pişkin… Niye mi? Oğlunun süt tüketememesi nedeniyle yoğurdun yanı sıra başka bir gıdayı evde kendi yapma düşüncesiyle 12 yıl önce girmiş bu işe. Giriş o giriş. Ailecek afiyetle kefir yiyip içmelerinin yanı sıra, atölye çalışmalarında da kefir yapımını anlatıyor.

Nedir bu kefir? Kökeni tamam da geleneksel ve endüstriyel üretim arasındaki fark ne?

Süt kefiri Kafkaslar’dan dünyaya yayılmış kadim bir içecek. Süt kefiri, fermante bir süt ürünü. Kefir tanesi, kefir ebesi, kefir mayası vb. diye adlandırılan, bazı bakteri ve maya türlerinden oluşan simbiyotik yaşam kültürünün sütü ortam sıcaklığında, ilave ısıtmaya gerekmeksizin fermante etmesiyle oluşuyor. Evde fermantasyon teknikleriyle kefir yapımı ile üretimin her aşamasında kontrol mekanizması yer alan endüstriyel üretim arasında teknik farklar var. Endüstriyel üretimde süreçlerin kontrol altında olması, son ürünün niteliklerinin her üretimde aynı olması demek. Evde fermantasyon teknikleri, doğru uygulandıkları takdirde her zaman sürdürülebilir. ancak her zaman aynı kıvam ve tatta ürün elde edemeyebilirsiniz..”

Haberin Devamı

Kefir; dilden dile dolaşan hikâyeleri ile Kafkasyalı’ların gençlik iksiri olarak anılmış. Uzun yaşam öyküleri olan, 120- 140 yaş arasındaki Kafkasyalılar, söyleşilerde su yerine kefir içtiklerini belirtmişler.

Peki iyi bir kefir nasıl olmalı?

Süt kefiri, fermante bir gıda olduğu için fermantasyonun doğal sonucu olarak karbondiyoksit içeriğinden dolayı hafif kabarcıklıdır. Ekşimsi ile ekşi arasında bir tatta, akışkanlığı düşük kremamsı dokuda bir sıvıdır. Süt kefiri, akışkan bir gıda olduğu için içmeye uygun. Bu özelliği sayesinde tek başına tüketildiği gibi farklı yiyeceklerle karıştırılarak içilebilinir, süzülüp süzme kefir haline getirildiğinde de mutfakta çok seçenek sunan bir probiyotik gıdadır. Hangi formda olursa olsun kefir, sıcak tüketilmemeli, pişirilmemeli; ısı probiyotikleri yok eder!

Haberin Devamı

Taneleri de yeniliyor
Kefire merak salmış bir çok kişinin sorduğu sorulardan biri de kefir tanelerinin yenilip yenmeyeceği. Kefir taneleri tıpkı içilebildiği gibi yenilebiliyor da.
Kefirin faydaları
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır, serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir. Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür. Sinir sistemini güçlendirir, Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır. Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler. Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler. Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler. Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir. Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir. Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir. Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder. Mide ve bağırsak, safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. Sindirim sistemini şekilde düzenler.
Zerdeçallı kayısılı kefir

Malzemeleri:

1 su bardağı (200 ml) içmeye hazır kefir

3/4 tatlı kaşığı taze, rendelenmiş zerdeçal

1/4 tatlı kaşığı öğütülmüş karabiber

2 adet kuru kayısı

Hazırlanışı:

Kayısıları küçük doğrayıp birkaç parçasını süslemek için ayırın. Kalanını bir kâseye koyup kefiri ilave edin ve 15 dakika bekleterek iyice yumuşatın. Kayısılar yumuşayınca el blendırı ile iyice ezerek kayısılı kefir elde edin. Bu karışıma zerdeçal ve karabiberi katıp buzdolabında 1 saat dinlendirerek lezzetlerin hemhal olmasını sağlayın. Bardağa döküp kayısılarla süsleyin.

Orman meyveli kefir uyutması

Malzemeleri:

1 su bardağı (200 ml) içmeye hazır kefir

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu,

1-2 yemek kaşığı kırmızı orman meyvesi

Üstüne koymak için çiğ Antep fıstığı ve kıyılmış badem

Hazırlanışı:

Antepfıstığı ve badem haricindeki malzemelerin hepsini cam kavanoza koyun, ağzını kapatıp çalkalayarak karıştırın. Buzdolabına koyup puding kıvamına gelene kadar birkaç saat bekletin. Dolaptan çıkarıp üstünü Antepfıstığı ve bademle süsleyip servis edebilirsiniz. Gece yatmadan önce buzdolabına koyarsanız kahvaltı için çok doyurucu, hafif; ama besleyici bir pratik bir seçenek oluyor.

Haberin Devamı