Gazete Vatan Logo

SGK harekete geçti ve o borç silindi, 5 bin 700 lira...

Milyonları çok yakından ilgilendiren karar. Vatandaş KDK’ya başvurdu SGK harekete geçti ve borç silindi.2004 yılında isteğe bağlı bağ-kurlulara sağlık karnesi verilmesi hizmetinin iptal edildiğini bilmediği için yaptırdığı vize işlemi sonucu tarafına 5 bin 700 lira borç çıktığı için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuran bir vatandaşın borç kaydı silindi.

SGK harekete geçti ve o borç silindi, 5 bin 700 lira...

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 2021 yılında 18 bin 843 başvuru aldı, KDK’nın tavsiye kararlarının yüzde 80’ine idare tarafından uyuldu. Kamu Denetçiliği Kurumu, sorunları çözmeye devam ediyor. 2021 yılında 18 bin 843 başvuru alan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararlarının yüzde 80’inine idare tarafından uyuluyor. Malatya’dan KDK’ya başvuruda bulunan vatandaş, bahçesine giden yolun 2-3 yıldır bozuk olmasına ve üzerindeki köprünün kullanılamaz hale gelmesine rağmen yapılmadığını, yolun kullanılamaz durumda olduğunu belirtti. Başvurucu ilgili belediyeye yazılı olarak başvurduğunu, belediyenin yol yapım projesine alınmıştır demesine rağmen yolu yapmadığını iddia ederek, söz konusu yolun yapılmasını Kamu Denetçiliği Kurumundan istedi. Başvuruyu inceleyen KDK, ilgili kurumlar ile görüşmeler yaptı. KDK’nın yaptığı girişimler sonucunda ilgili belediye, başvurucunun talep ettiği yolun bakım ve onarım çalışması yapıldığını ve sorunun çözüldüğünü KDK’ya bildirdi. Yüzde 62 engelli raporu bulunan başvurucu, engelli raporuyla vergi indirimi için başvuruda bulunduğunu, normalde 3 ayda sonuçlanması gereken dosyasının 1.5 yıldır sonuçlandırılmadığını anlatarak başvurusu ile ilgili işlemlerin tamamlanması için KDK’ya başvurdu. Vatandaşın başvurusunun ardından KDK, ilgili kurumlarla sorunun çözülmesi için görüştü. Görüşmelerin ardından ilgili idare vatandaşın mağduriyetini giderdi. KDK’nın girişimleriyle başvurucu engellilik indiriminden yararlandı. Bir başka vatandaş da 2020 yılında İzmir’de meydana gelen depremde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından binalarının orta hasarlı denilerek boşaltıldığını, DASK tarafından yapılan ekspertiz neticesinde yaklaşık 2 bin 25 lira ödeme yapıldığını bildirdi. Başvurucu, bina güçlendirilmeden binaya yerleşmelerine izin verilmediği ve güçlendirme projesinin belediye tarafından onaylanmadığı için bina yıkılmadan yeniden oturmalarının mümkün olmadığını belirterek DASK tarafından poliçede belirtilen tam teminat tutarının ödenmesini istedi. Başvuruyu alan KDK, mağduriyetin giderilmesi için yetkililerle görüşmeler yaptı. Yapılan görüşmeler sonucunda vatandaşa tam teminat bedelinin ödenmesi sağlandı.

Haberin Devamı

SON KARAR ENGELLİ İÇİN

Haberin Devamı

Bir kişi 2004 yılında isteğe bağlı bağ-kurlulara sağlık karnesi verilmesi hizmetinin iptal edildiğini, ancak bunu bilmediği için vize işlemi yaptırdığını, engelli kızı için sağlık hizmeti aldığını ve ödemelere devam ettiğini bildirdi. Söz konusu vizenin 2004 yılı içinde iptal olduğunu, alacak verecek hesabı yapıldığında 609 lira alacaklı olduğunun tespit edildiğini ancak tarafına iade yapılmadığını, 2021 yılında ise SGK’nın tarafına 5 bin 700 lira borç çıkardığını, 2004 yılındaki alacağı için de zamanaşımı hükümlerinin uygulandığını belirtti. Başvurucu, konuya ilişkin iki kez dilekçe verdiğini ancak sonuç alamadığını, borcu yapılandırmak suretiyle ödemeyi kabul ettiğinde, bu sefer avukata yönlendirildiğini ve vekalet ücreti ödemesi gerektiğinin bildirildiğini, SGK’nın çözüme yanaşmadığını ifade ederek, 2004 yılında yaptığı fazla ödemelerin 2004 yılı borcuna mahsup edilmesini ve borç kaydının kapatılması için Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu. KDK’nın SGK yetkilileri ile görüşmelerinin ardından, başvurucuya çıkarılan borç silindi. Böylece SGK vatandaşın mağduriyetini giderdi.

Haberin Devamı