Gazete Vatan Logo

Müşterek arsa ne demek, ne anlama geliyor? TOKİ Müşterek ve müstakil arsa nedir, farkları nelerdir, başvuru şartları nelerdir?

TOKİ arsa başvuruları 10 Ekim Pazartesi günü başladı, 7 Kasım’a kadar devam edecek. TOKİ Sosyal Konut Projesi kapsamında gerçekleştirilen ilk arsam ve ilk işyerim projesinden yararlanmak isteyenler arsaların başvuru şartlarında geçen müşterek arsanın ne olduğunu sorgulamaya başladı. Peki, Müşterek arsa ne demek, ne anlama geliyor? TOKİ Müşterek ve müstakil arsa nedir, farkları nelerdir, başvuru şartları nelerdir?

Müşterek arsa ne demek, ne anlama geliyor? TOKİ Müşterek ve müstakil arsa nedir, farkları nelerdir, başvuru şartları nelerdir?

İlk evim ilk iş yerim proje kapsamında 1 milyon arsa 10 bin iş yeri için başvurular alınmaya devam ediyor. "İlk Evim Arsa Projesi kapsamında "müstakil" ve "müşterek" arsa başvuruları 10 Ekim 2022 Pazartesi başladı, 7 Kasım 2022 Pazartesi gün sonuna kadar devam edecektir. Projenin ayrıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı'ndan sonra duyuruldu. Cumhurbaşkanı, "Arsa fiyatını piyasanın çok altında vatandaşa sunacağız. Bu projeye müşterek parselleri de dahil ediyoruz. Arsa tapuları aralık ayından itibaren alınabilecek. Arsaların tapularının tamamının dağıtımı 2 yıl içinde bitecek" diye konuştu. Arsa satışlarında dikkat çeken müstakil arsanın yanında müşterek arsa oldu. Peki, Müşterek arsa ne demek, ne anlama geliyor? TOKİ Müşterek ve müstakil arsa nedir, farkları nelerdir, başvuru şartları nelerdir?

TOKİ MÜSTAKİL VE MÜŞTEREK ARSA DUYURUSU

81 ilde merkez ve ilçelerde 1 milyon müstakil ve müşterek arsa seçeneği dün itibarıyla vatandaşlara sunuldu. 

İmar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan (müstakil arsa tahsisi yapılamayacak) taşınmazlar taliplilerce bankaya müracaat edildiğinde bu taşınmazlar için diğer başvuru sahipleri ile müşterek müracaat etmiş sayılır. Kura sonrası bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları sebebiyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile 775 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen inşaat yapma şartlarına uymayı peşinen kabul ve taahhüt eder.

Haberin Devamı

Müşterek parseller için kura çekimi yapıldıktan sonra parsel bazlı ortaklar (7 ve üzeri ortaklar için), 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracak olup, bu taşınmazdaki yapım süreci kooperatif kanuna göre yürütülecek.

Bu kooperatiflerden ayrılanların olması halinde, bunların yerine kurada belirlenmiş olan yedek listeden hak sahipleri üye olarak alınacak.

Müşterek asa için müracaat edenler, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şart.

Haberin Devamı

MÜSTAKİL ARSA NEDİR, NE DEMEK? 

Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m2 ile 500 m2 arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m2 konut yapmaya müsait arsa.

Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşididir. Müstakil tapuya sahip kişiler gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabiliyor.

MÜŞTEREK ARSA NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.

Müşterek arsa; bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın fiilen bölüşülmemesi durumu olarak açıklanabilir. Müşterek tapu; ortak mülkiyet hakkı olan taşınır ve taşınmaz malların tüm hak sahiplerine ortaklaşa verilmesi durumuna denir. Müşterek mülkiyet ise bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi halinde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

MÜŞTEREK ARSA SATIŞI NASIL OLUR, TAPU NASIL AYARLANIR?

Müşterek Mülkiyet yani paylı mülkiyet, bir taşınmazın birden fazla hak sahibi olması ile açıklandığından böyle bir durumda, bir hak sahibi, kendine ait olan hissenin satışını gerçekleştirebiliyor. Müşterek mülkiyet satışında Medeni Kanun’un 732. Maddesine göre diğer hissedarlar da Önalım Hakkını kullanabilirler. Müşterek mülkiyette önalım bu düzenlemenin amacı, ortaklığa yabancı bir kişinin girmesine genel olarak engel olmaktır. Noter kanalıyla bu alımı diğer hissedarlara Noterlik Kanunu ve tüzüğüne uygun olarak bildirmeniz gerekmektedir. Önalım Hakkı bildirim tarihinin üzerinden 3 ay ve satışın üzerinden 2 yıl geçmesiyle düşer.

Ayırma işlemi yapılacak taşınmaza ait çap ve aplikasyon krokisi Kadastro Müdürlüğünce düzenlenerek ilgilisine verilir. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümen veya İl İdare Kurulu kararı alındıktan sonra ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılır.

MÜŞTEREK TAPULU ARSAYA EV YAPILIR MI?

Haberin Devamı

Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.