Gazete Vatan Logo

Marketlerde sabit fiyat yarışı! Dikkat çeken 3 ay önerisi geldi

Asgari ücretin değişmesiyle birlikte çok sayıda market hemen bu değişikliği etiketlere yansıtmıştı. Ancak şimdi marketlerde arasında 'sabit fiyat' yarışı başladı. Türkiye'de çok sayıda mağazası olan firmalar binlerce üründe fiyatları sabitledi.

Marketlerde sabit fiyat yarışı! Dikkat çeken 3 ay önerisi geldi

Asgari ücret zammı sonrası bazı zincir marketlerin etiket değişimleri vatandaşın tepkisine neden olmuştu. Hal böyle olunca Türkiye'de faaliyet gösteren zincir marketlerden 'fiyat sabitleme' adımı geldi.

İTO Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, zincir marketler olarak fiyatlarda indirime gittiklerini duyurdu. Altun, baz etkisi nedeniyle aralık ayından itibaren enflasyonun düşmeye başladığını yeni yılla birlikte enflasyonun hızla geriye gitmesini beklediklerini söyledi.

Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Perakende Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi olan Altun, “Enflasyondaki bu düşüşe paralel olarak perakende fiyatlar da düşecek. Komite başkanı olarak zincir marketlerle görüştüm, hepsi fiyatlarda indirime gideceğini teyit etti. Sektör olarak halkımıza verebileceğimiz tüm desteği sunacağız” dedi.

Milliyet'in haberine göre; Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Zincir marketlerin fiyat sabitlemesi kampanyası genişletilerek süreç uzatılmalıdır. Tedarikçiler de bu kampanyaya katılmalıdırlar. Bilindiği üzere son 6 aydır dolardaki artış yatay seyretti. Toplam artış yüzde 5’i geçmedi. Akaryakıt fiyatları 30 liradan, 20 liranın altına düştü.

Haberin Devamı

‘SABİT FİYAT KAMPANYALARI UZATILMALI’

Elektrik ve doğal gazda indirim yapıldı. Buna rağmen aylardır tüketicilerin temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde ciddi fiyat artışları görüldü. Bu nedenle tedarikçilerin zincir marketlerle uyum içerisinde ancak rekabet ortamında yarışarak indirim kampanyaları uygulamaları ve sabit fiyat süresini de uzatmaları gerekmektedir.

SABİT FİYAT UYGULAMASINA DİĞER ZİNCİR MARKETLER DE KATILIR MI?

Tabi, diğer zincir marketler de tedarikçilerle birlikte bu kampanyaya iştirak ederek enflasyonla topyekün mücadelede tüketicisinin yanında olduğunu göstermelidirler.

‘ASGARİ 3 AY SÜRDÜRÜLMELİDİR’

Her şeyden önce fiyatı yükselen temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde etiketlere yansıtılmış bulunan fahiş zamlar indirimlerle geri alınmalı ve hanehalkı bütçesine destek olacak kampanyalar asgari 3 ay boyunca sabit fiyat uygulaması ile sürdürülmelidir.

Haberin Devamı

Yani ilk olarak etiketlerdeki köpükler alınmalıdır. Fiyatlarda indirim yapılarak sabit fiyat uygulamasının süresi uzatılmalıdır.

Diğer zincir marketlerin de sabit fiyat uygulamasına katılmaları ve tüketicilerin hanehalkı bütçelerine destek olmaları gerekmektedir.

‘ASGARİ ÜCRET SONRASI ZAMLARIN GERİ ALINMASI LAZIM’

Asgari ücret zammı sonrası aralık ayında zam yaptılar bu zamların geri alınması fiyatların sabitlenmesi yerinde olacaktır. 30 yıldır bu ülkenin tüketicisinden kazanç sağlayan gerek üreticiler, gerekse zincir marketler birkaç ay az kazanarak ya da başa baş noktasında fiyatlar uygulamak suretiyle enflasyonun tüketici üzerindeki baskısının azaltılmasına destek vermelidirler.

ÇARŞI VE PAZARDA FİYATLAR SABİTLENİR Mİ?

Sabit fiyat uygulaması ve indirim yapılması gıda enflasyonunun tüketicinin hanehalkı bütçesinde oluşturduğu açığın azaltılmasına katkı sağlayacaktır.

Zincir marketlerin pazar payı yüksek olduğu için referans fiyat oluşturuyorlar. Onlarda da fiyat böylelikle inecektir.”