Gazete Vatan Logo

Kıbrıs iş dünyasının da başköşesine kuruldu

Hükümete "sakın ekonomiyi unutmayın" diyen işdünyasının temsilcileri, Meral Gezgin Eriş'in başkanlığı bıraktığı İKV Genel Kurulu'nda sadece Kıbrıs ve AB sorununu konuştular

Hemen her toplantıda "önce ekonomi" diyerek hükümetin ilgisini başka noktalara kaydırmamasını isteyen işdünyasının temsilcileri, kendilerini Kıbrıs sorununa kaptırdılar. İktisade Kalkınma Vakfı'nın 39. Genel Kurulu'nda TOBB, İTO, İSO gibi işdünyasının önde gelen örgütlerinin başkanları ekonomiye bir yana bırakıp gündemin sıcak maddesi üzerine yoğunlaştılar. Genel Kurul'da sekiz yıldır devam eden İKV Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı bırakan Meral Gezgin Eriş, Kıbrıs'ın AB üyeliğine değindi. Eriş, Kıbrıs'ın Türk tarafının dışarıda kaldığı parçalanmış haliyle AB üyesi olmasının büyük sorun oluşturacağını söyledi. Sürenin giderek daraldığını anlatan Eriş, "Bugüne kadar çözümsüzlükten en fazla zarar gören tarafların KKTC ve Türkiye olduğu açıktır. Kıbrıs'ın Türk tarafının dışarıda kaldığı parçalanmış haliyle AB üyesi olmasının önümüzdeki dönemde gerek KKTC, gerek Türkiye için ekonomik, siyasi ve hukuki açıdan yaratacağı sorunlar çok iyi değerlendirilmelidir" dedi.

AB'ye uyum stratejisi
Meral Gezgin Eriş, Türkiye'nin AB ile müzakereler başlatılana kadar olan zamanı çok iyi değerlendirmesi ve gerekli altyapı hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini de ifade ederek, "Önümüzdeki dönemin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve 1 yıllık gecikmenin avantaja dönüştürülebilmesinin tek yolu, net ve iyi hazırlanmış bir AB'ye uyum stratejisinin belirlenmesidir" diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda artık vakit kaybetmeye hiç tahammülü kalmadığını ifade eden Eriş, AB tam üyeliğine hazırlık sürecinin en kapsamlı ve belki de en zorlu kısmı olan müktesebat uyumunun hızlandırılması gerektiğini, ancak bu şekilde müzakereler başladıktan sonra süratle mesafe kaydedilmesinin mümkün olacağını kaydetti.

Haberin Devamı