Gazete Vatan Logo

Dünyanın ilk memursuz şubesi

Ziraat Bankası, görüntülü hizmet noktaları VTM ile bankacılık hizmet kanallarına yeni bir açılım getiriyor

Bankacılık sisteminde devrim yaratacak görüntülü bankacılık sistemi VTM’yi yaratan Ziraat Bankası, banka şubesine gitmeden tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeyi mümkün kılacak. Bir ATM gibi olan ancak ekranından canlı olarak bir Ziraat çalışanıyla görüşülüp işlem yapılabilen VTM sayesinde teknoloji ile arası açık olan emekliler gibi müşterileri hedeflediklerini belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, “Bu benim hayalimdi. Arkadaşlarım gerçekleştirdi. Memursuz bir şube yaptık. Teknoloji grubundaki arkadaşlarımız bir yılı aşkın süredir uğraşıyorlar. Gizleme konusunda da çok yoğun çaba sarf ettiler” dedi.

VTM (Video Teller Machine) ile dünyada bir ilke imza attıklarını söyleyen Çağlar, “VTM’yi şubemiz olmayan bölgeler başta olmak Türkiye’nin her yerine yayacağız. Müşterilere kolaylık sağlayacak sistemi köylere bile kurmayı planlıyoruz” diye konuştu.

70 bin euroya maloldu

Can Akın Çağlar, Türk bankacılığında kâr marjlarının daraldığını ve alternatif dağıtım kanallarının öne çıktığını belirterek, “Biz de alternatif dağıtım kanallarıyla hizmetlerimizi nasıl geliştiririz sorgusunu yaptık. Bir seneden fazla süredir üzerinde çalıştığımız projeyi tamamladık” dedi. Projenin fikir babası olan Çağlar, görüntülü sistemin dünyada bir ilke imza attığını kaydetti. Prototipinin 60-70 bin euroya mal olduğu VTM’lerin seri üretiminin önümüzdeki yıldan itibaren gerçekleşeceğini anlatan Çağlar şunları söyledi: “VTM makinesi ATM’den çok fazla maliyetli olmayacak. Şubelerden çok daha fazla ekonomik olacak. Bir şube için en azından 5-6 personele ve ciddi bir yatırıma ihtiyaç var. VTM ile buna ihtiyaç duyulmayacak. Anadolu’da kuracağımız call center’larımızla bu işi gerçekleştireceğiz.”

İlk yıl 1.000 adet kurulacak

VTM üretiminin kamu ihale kanuna göre yürüyeceğini belirten Çağlar, “VTM için ilk örneği ürettirdik. İhale sürecine bağlı olarak 2009’da bu sistemden ilk 1.000 adedi kurmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

VTM ile emekli kuyruğu son bulacak

Türkİye’de 70 milyonun üzerinde banka hesabı olduğunu belirten Can Akın Çağlar şöyle konuştu: “Bu hesapların 33 milyon adedi Ziraat Bankası’nda. Türkiye’de 4.9 milyon emekli var. Teknolojiyi kullanmaktan kaçınıyor ve memurlarımızla yüz yüze iletişimi sürdürmek istiyorlar. Bu nedenle özellikle maaş günleri şube önlerinde kuyruklar oluşuyor. VTM ile bu kuyruklar çok azalacak.”

En büyük korku ‘vandalizm’

* VTM’lerİ şubelere alternatif gördüklerini ifade eden Çağlar, “Şu anda 1.300’den fazla şubemiz var. Ancak 43 ilçede hiçbir bankanın şubesi bulunmuyor. VTM’lerin vandalizmden (bilerek ve isteyerek, kişiye ya da kamuya ait bir mala zarar verme eylemi) koruyup güvenlikli bir şekilde Türkiye’de şubemizin bulunmadığı yerlere ulaşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

VTM nasıl çalışacak?

Kimliğiniz anında taranıyor, parmak iziniz tanınıyor

VTM dünyada ilk kez canlı olarak banka çalışanına ekrandan ulaşılabilen ATM’nin videolu gelişmiş modeli olarak tanımlanabilecek bir sistem.

Kişi eğer Ziraat müşterisi değilse VTM’ye girdiğinde kimliğini gerekli bölgeye koyacak, kimlik taranarak bankaya ulaşacak. Böylece kişi anında banka müşterisi haline gelecek.

VTM’de karşılıklı kurulan kamera sistemi ile görüştüğünüz uzman yapacağınız tüm işlemlerinizde yol göstererek yardımcı olacak.

Ziraat müşterileri ise bankaya parmak izlerini verecek. VTM’ye girdiğinde parmağını belirli bölgeye dokundurarak kendini tanımlayarak, karşısındaki ekranda beliren şube yetkilisi ile görüşerek tüm işlemlerini gerçekleştirecek.

VTM ile standart bir banka şubesinde gerçekleşecek tüm işlemleri yapmak mümkün olacak.

Normal bankalardaki hesap açma, döviz, para transferi, çiftçi destek ödemeleri, kredi başvuruları VTM ile gerçekleştirilebilecek.

Şubelerde bir işlem için ortalama 2.99 dolar düzeyinde bir maliyet ortaya çıkıyor. VTM’nin maliyeti ise neredeyse sıfır.

7 gün 24 saat hizmet verecek ‘şube kapalı’ derdi tarihe karışacak

VTM’nin ilk örneğini İstanbul’da kuracaklarını belirten Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mesut Güraylı, VTM’nin 7 gün 24 saat ve 365 gün kesintisiz hizmet vereceğini belirterek “Müşterilerimiz bir anlamda mihmandarlık hizmeti alarak her türlü bankacılık işlemini video konferans ve ilintili teknolojiler kullanılarak, kendi başlarına yapabilecekler” dedi.

Haberin Devamı