Gazete Vatan Logo

Cargill’den Gebze’ye 50 milyon $ yatırım

Alemdar Kimya’nın Gebze’deki tesis ve isim haklarını satın alan Cargill, 50 milyon dolarlık yatırımla endüstriyel ürünleri ABD ve Brezilya’dan sonra Türkiye’de de üretmeye başlayacak.

Bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürünleri Türkiye’de üretme kararı alan Cargill, Alemdar Kimya’nın Gebze’deki tesis ve isim haklarını satın alarak yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Cargill, bugüne kadar sadece ABD ve Brezilya’da kurulu iki fabrikasında yaptığı bitkisel yağ bazlı endüstriyel ham maddeleri bundan böyle Türkiye’de de üretecek. Tarımsal ürünlerden elde edilecek bitkisel yağ bazlı ham maddeler, tekstil, boya, deterjan, kağıt, ambalaj, inşaat, sünger, trafo ve soğutma sistemlerinde kullanılan petrol türevi ham maddelerin yerini alacak.

Yerli kaynak kullanacak

Yeni yatırımla tekstilden matbaaya, yataktan transformatöre kadar birçok endüstriyel ürünün yerli kaynaklarla üretileceği belirtildi.

Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, tüm dünyada çevreye duyarlı üretimin ve doğa dostu ürünün artık bir zorunluluk halini aldığını ana hedeflerinin yerel kaynaklardan ham madde elde etmek suretiyle Türkiye ekonomisine değer katmak olduğunu söyledi. Tarakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkesi olarak sürekli büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip. Bu nedenle 2008 yılında Türkiye’yi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yatırım ve yönetim üssü haline getirme kararı almıştık. Şimdi bu kararımızı yeni bir yatırımla taçlandırıyoruz. Bugüne kadar Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel ham maddelerimizin bir bölümünü ithal ediyorduk. Bu satın alma ile birlikte, gıda dışı endüstriyel ürünlerde de üretimi Türkiye’de ve yerli ham madde kullanarak gerçekleştireceğiz. Türkiye’yi, bitkisel yağ bazlı ürünlerimizde de bölgenin üretim, teknoloji ve ihracat üssü yapacağız.”

Endüstriyel üründe hedefleri büyüttü

Cargill Endüstriyel Yağlar İş Ünitesi Genel Müdürü Akın Özkutan ise yeni yatırım hakkında şu bilgileri verdi: “Projeyi 2 yılda hayata geçirdik. Ciddi bir pazar araştırması yaptık ve ardından 2012 yılında Cargill Endüstriyel Türkiye İş Ünitesi’nin 5 yıllık strateji planını ortaya çıkardık. Bu iki yıllık sürede Cargill’in endüstriyel ürünlerinin pazarlamasını gerçekleştirdik. Ama hedefimiz en başından bu yana Türkiye’de üretim yapmaktı. 2013’ün Mayıs ayında tamamı bitkisel ürünlerden elde edilen yağ bazlı ürünlerimizin ithalatına başladık. 5 yıllık stratejik planımızda, endüstriyel ürünlerin satışı ile ilgili 100 milyon dolarlık bir ciro hedefimiz var. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika da hedeflediğimiz pazarlar arasında yer alıyor.”

Haberin Devamı