Gazete Vatan Logo

ALES saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? ALES kaç dakika? ALES’te kaç soru sorulacak? ALES giriş belgesi alma ekranı!

2022 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2022-ALES/2) 21 Ağustos 2022 tarihinde yapılacak. Sınava girecek adaylar ÖSYM tarafından yapılan uyarıları takip ederken sınav ile ilgili bilgileri de araştırıyor. Peki, ALES saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? ALES kaç dakika? ALES’te kaç soru sorulacak? ALES giriş belgesi alma ekranı!

ALES saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? ALES kaç dakika? ALES’te kaç soru sorulacak? ALES giriş belgesi alma ekranı!

2022 ALES yarın yapılacak. Adaylar öncesinde sınav giriş belgelerini ve ALES ile ilgili bilgileri araştırıyor. Yüksek lisans, doktora ve akademik personel alımları için gerekli olan ALES sınavının başlangıç ve bitiş saati ile soru sayısı merak edilen konular arasında geliyor. Peki,  ALES saat kaçta başlayıp, kaçta bitecek? ALES kaç dakika? ALES’te kaç soru sorulacak? ALES giriş belgesi alma ekranı!

ALES SINAVI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BAŞLIYOR?

2022-ALES/2 Sınavı 21 Ağustos 2022 tarihinde uygulanacak. 2022-ALES/2 sınavı için adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Sınav 10.15’te başlayacak.

ALES KAÇTA BİTİYOR?

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların, sınav süresinin ilk 110 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek. Sınavı süresi 150 dakika olacak. Adaylar 12.05’den sonra sınav salonundan çıkabilecek. Sınav 12.45’te sona erecek.

ALES’TE KAÇ SORU SORULACAK?

Haberin Devamı

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacak. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacak.

SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecek. Adayların bu belgeyi, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden almaları gerekiyor. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

Haberin Devamı

ALES GİRİŞ BELGESİ ALMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

- Çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, kâğıt/madeni para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

- Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

- Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

Haberin Devamı

- Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

- Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

- Kutu/şişe içerisinde ilaç yasak olacak.