Gazete Vatan Logo

Acımak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Acımak Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Acımak, Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınmış bir eserler. 1928 tarihinde yayınlanmış olan eserde çocukluk döneminde gördüğü işkenceler sonucu acıma duygusunu kaybetmiş bir öğretmenin hikayesi anlatılır.

Acımak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Acımak Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Acımak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Acımak, dram türünde yazılmış bir eserdir ve yayınlandığı dönemde oldukça büyük bir yankı uyandırmıştır Reşat Nuri Güntekin tarafından 1928 senesinde yayınlanmış olan eser toplamda 127 sayfadır.

Türk edebiyatındaki önemli eserler arasında yer alan Acımak, çocukken yaşadıklarından sonra acıma duygusunu yitirmiş bir öğretmeni anlatmaktadır. Trajik bir konunun işlenmesinden dolayı etkileyici bir kitaptır ve okuyucular üzerinde oldukça etkilidir. 

Acımak Kısa Kitap Özeti ve İçerisindeki Karakterler

Zehra, genç ve yetenekli bir öğretmendir fakat babasından hiç sevgi görmeden büyümüştür. Zehra'nın babası hırsızlıktan hapse girmiş ve Zehra'nın ailesi ölünde kendisi yatılı okula verilmiştir. Bu nedenle Zehra babasını hiçbir zaman affetmez ve yaşadıklarından dolayı onu affetmez.

Çocukluğunda yaşadıklarından dolayı Zehra öğretmen acımasız ve merhametsiz biri haline gelmiştir. Bu durum da öğrencilerine karşı acımasız davranışlar sergilemesine neden olmuştur. Tavırları dolayısı ile sürekli uyarılsa da katı duruşundan vazgeçmez.

Haberin Devamı

Bir gün kendisine babasının ölüm döşeğinde olduğuna dair haber gelir fakat kendisi için zaten ölmüş olduğunu söyler ve onu görmek istemez. Ancak okul müdürü babasını görmesi için Zehra'yı ikna eder ve Zehra babasını görmeye gider. Zehra babasının yanına gittiğinde babası ölmüş olur ve bu esnada babası sürekli Zehra'yı sayıklamıştır.

Zehra'ya babasının sandığının anahtarı verilir ve burada günlüğünü bulur. Günlükte yazılanları okuduktan sonra annesi ve anneannesinin babasına yaptığı kötülükleri okur ve aslında babasının suçu olmadığını anlar. Hayatı boyunca bütün düşündüklerinin yanlış olduğunu öğrenen Zehra yıkılır ve babasına karşı sevgisi tekrar artar.

Fakat artık babası ölmüştür ve her şey için çok geçtir. Zehra babasının mezarına giderek ağlar ve yeniden acıma ve merhamet duygusunu kazanır. Romandaki karakterler Zehra, Mürşit efendi, Tevfik Hayri bey, Makbule hanım ve Meveddet hanımdır. 

Acımak Yazarı Kimdir?

Acımak, Reşat Nuri Güntekin tarafından dram türünde yazılmış bir eserdir. Çocukluğunda yaşadıklarından dolayı acımasız bir öğretmen olan Zehra'nın yeniden acıma duygusu kazanma hikayesini anlatmaktadır. Oldukça etkileyici bir romandır ve hem döneminde büyük yankı uyandırmıştır hem de günümüzde büyük bir ilgiyle okunur.

Haberin Devamı

Reşat Nuri Güntekin Eserleri Nelerdir?

Roman: Kan davası, Son sığınak, Kavak yelleri, Değirmen, Acımak, Damga, Gizli El

Hikaye: Boyunduruk, Olağan işler, Tanrı misafiri, Eski ahbap

Oyun: Bir köy öğretmeni, Eski şarkı, Taş parçası, Ümidin güneşi, Eski rüya, Hançer, Yeşil gece, Kavak yelleri, Yaprak dökümü

Gezi yazısı: Anadolu notları