Gazete Vatan Logo

Wagner'den kırmızı 'intikam' videosu: Başlıyoruz

Wagner Grubu'nun St. Petersburg'daki binasından pencere ışıklarıyla mesaj verildi, sokağa çıkma çağrısını "Başlıyoruz, bize karşı hazırlıklı olun" mesajının yer aldığı video izledi. Özel jeti 30 saniyede 2,4 kilometre irtifa kaybedip paramparça olan Yevgeni Prigojin'in yerine kimin geçeceği merak edilirken, The Guardian'da yayımlanan analiz gözden kaçacak gibi değil.

Wagner'den kırmızı 'intikam' videosu: Başlıyoruz

Rusya'nın başkenti Moskova'dan havalanan RA-02795 sefer sayılı özel jetin rotası, Vladimir Putin'in memleketi St. Peterburg şehriydi. Özel uçak yarım saat bile havada kalmadı, Flightradar24 kayıtları şoke edici detaylar içeriyor. Havadayken transponder'ı (uçaklardaki cihaz, yer tabanlı hava trafik kontrol sistemi tarafından yapılan radar sorgusuna radyo sinyaliyle yanıt veriyor) açık olan Embraer Legacy tipi özel jet, Moskova yakınlarındaki Zelenograd yakınlarında 3 bin 700 metre irtifaya sahipti ve 585 kilometre hızla uçarak yükseliyordu. Kayıtlara göre özel uçak tüm uçuş boyunca irtifa kazandı ve hızlandı. Tver bölgesindeki Şernevo köyü semalarında gelindiğinde saat 18.11'i gösteriyordu. Özel jetteki trasponder kapandı ve sinyaller birden kesildi.

Görgü tanıkları, uçağın gövdesi Kuzhenkino köyü yakınlarında bir araziye çakıldıktan sonra bazı parçaların yere düşmeye devam ettiğini söylüyordu. Askeri gözlemci Ilya Abishev, bu tür bir tablonun ancak havadaki bir tahribattan sonra ortaya çıkabileceğini vurgulayıp uçakta bir patlama yaşandığını ya da füze tarafından vurulduğu tahminini yaptı. Haziran ayı sonunda askeri ayaklanmaya kalkışan Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin ve komutanlarını taşıyan özel uçağın paramparça olması, birçok soru işaretini beraberinde getirdi. Rusya'da haftalardır 'günleri sayılı' olan Prigojin'in başına ne geleceği konuşuluyordu.

Haberin Devamı

ASIL SÜRPİZ LİSTENİN YAYINLANMA HIZIYDI

Uçağın düşüşü bu yüzden büyük bir sürpriz olmadı ancak kazadan yaklaşık bir saat sonra Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya'nın yolcu listesini açıklaması, büyük bir sürprizdi. Zira, bu Rosaviatsiya için alışılmadık derecede hızlı bir açıklamaydı. Benzer kazalara çok yavaş tepki veren ajans, Prigojin'in uçakta olduğunu doğruladı.

'Putin'in Şefi' lakaplı Prigojin'in ölümünün duyulması, Haziran ayındaki askeri isyan sırasında Wagner Grubu tarafından ele geçirilen Rostov şehrinde alarm verilmesine yol açtı. Polis ve Ulusal Muhafızlar gece yarısı alarm durumuna geçirilirken, tatilde olan kolluk güçleri şehre çağrıldı.

Haberin Devamı

WAGNER BİNASINDA IŞIKLARDAN HAÇ İŞARETİ

Yıllarca Kremlin'in Rusya dışındaki operasyonlarını yürüten ve ancak geçtiğimiz sonbaharda Prigojin'in açık şekilde itiraf edebildiği Wagner'in uçak kazasına ilk tepkisi, St. Petersburg'daki merkez binasında görüldü. Binanın açık bırakılan ışıkları gece yarısı bir haç şeklini ortaya çıkarırken, Wagner Grubu'na yakın Telegram kanalları Prigojin taraftarlarına sokağa çıkma çağrısında bulundu.

İNTİKAM VİDEOSU

Telegram kanalı Gray Zone, Prigojin'in 'Rusya'ya ihanet edenler tarafından öldürüldüğünü' yazdı, maskeli bir grup ise 'intikam' vaat eden kırmızı tonlarda bir video yayınladı. Söz konusu videoda, "Wagner grubunun söyleyeceği çok şey var ama sadece tek bir şey söyleyeceğiz. Başlıyoruz, bize karşı hazırlıklı olun" denildi.

Vladimir Putin eski dostu Prigojin hakkında ayaklanmanın ardından 'ihanet' ve 'sırttan bıçaklama' tabirlerini kullandı. Belarus'a sürgüne gitmeyi kabul ederek isyanı durduran Prigojin, Doğu Avrupa ülkesinde bir kez bile görüntü vermedi ancak Temmuz sonunda St. Petersburg kentinde gerçekleşen Rusya-Afrika zirvesine katılıp objektiflere poz verdi. Zirvede elbette Vladimir Putin de vardı.

Haberin Devamı

İNTERNET İÇİN ELEKRİĞİ KESTİLER

İngiliz Express yayın organı, Belarus'un uçak kazasından sonra Wagner Grubu'nun çevresine internet sağlayan elektrik kaynağını kestiğini duyurdu. Gazete, "Görünüşe göre Putin ve Lukaşenko, Wagner Grubu'nun birbirleriyle iletişim kurmasını ve koordine olmasını engellemeye çalışıyor" yorumunu yaptı.