Gazete Vatan Logo

Yeni işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? 2023 İşsizlik maaşı hesaplama!

2023 Asgari ücretinin belirlenmesiyle birlikte işsizlik maaşı tutarı da değişti. Sigortalıların kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmaları durumunda işsiz kaldıkları dönem için ödenen işsizlik maaşı ödemelerinin hangi şartlarda yapılacağı, başvurunun nereye ve nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Peki, Yeni işsizlik maaşı ne kadar? En yüksek ve en düşük işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı hesaplama!

Yeni işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? 2023 İşsizlik maaşı hesaplama!

2023 asgari ücret artışı ile birlikte işsizlik maaşı ödeme tutarı da değişti. Sigortalı çalışanların işsiz kaldıkları süre için İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşı ödemesi en yüksek 7944 lira olarak uygulanacak.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları 2023 yılı için işsiz kaldıkları dönem için alacakları işsizlik maaşı en düşük 3 bin 971, en yüksek 7944 lira olarak uygulanacak.

İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NE?

Sigortalı çalışanların işten çıkarılmaları durumunda işsizlik maaşı alabilmeleri için belirli şartları taşımaları gerekiyor. Bunlar;

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Haberin Devamı

İşten çıkarılan çalışanın hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurması gerekiyor. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülüyor. Başvuru yaparken işten çıkarılan kişinin işten çıkarma bildirgesinde hangi kodla işten çıkarıldığı da önem taşıyor. İŞKUR işten çıkarma kodları arasında işsizlik maaşı ve kıdem tazminatının alınamayacağı bazı kodlar da bulunuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEME SÜRESİ KAÇ AY?

İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılıyor. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödeniyor. Özel gün ve bayramlarda ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı karar veriyor. Sigortalı işsizlere ödemeleri, Kuruma bildirdikleri Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise en yakın PTTBank aracılığı ile yapılıyor.

Haberin Devamı

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALIRKEN İŞE BAŞLAYIP AYRILMA DURUMUNDA NE OLUYOR?

Ödenekten yararlanırken, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresi doldurulmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılabiliyor.