Gazete Vatan Logo

Babam beni görür mü?

Rahmetli babamı 3 ay önce kaybettim. Kendim 16 yaşındayım, siz değerli ve bilgili abilerimden bilgi almak istiyorum. Son zamanlarda özlem arttıkça rüyalarıma girmeye başladı, hani bilimsel olarak bakıldığında ‘bilinçaltında kalanları görüyorsun’ diyorlar ama dinimizde rüyaların bir anlamı ve yeri var mı? İçimde son zamanlarda bir korku oldu, babam 44 yaşında vefat etti. Ben 16 yaşındayım, onun 44 yaşındaki halini hatırlıyorum. Allah ömür verir de ben de 44 yaşına gelirsem yaşlılık halini bilmiyorum ahirette nasıl göreceğim onu? Arkadaşımmış gibi aynı yaşta mı göreceğim, yoksa nasıl olacak?

Son olarak onun ruhu için elime geçtikçe Yasin okuyorum, Yasin duasını mı okumalıyım yoksa uzun olan bölümünü mü okumalıyım? Bir de onun ruhu için başka hangi duaları okuyabilir, başka neler yapabilirim?

Kişisel yorumlarınızı yazarsanız sevinirim, birçok sitede kopyala yapıştır yapmışlar. Erdem Gök

Cevap: Allah babana rahmet eylesin. Ölen kimselerin ruhları, geride kalan aile bireylerini görür. Baban senin kendisini andığını, kendisi için üzüldüğünü bilir. Senin üzülmenden de rahatsız olur. Onun için sen üzülme, ona dua et. Onun seni görmesi için köydeki mezarına gitmene gerek yok. Evde de onun ruhu için dua etsen o bundan haberdar olur. Ama kabrine gittiğin zaman başında veya ayak ucunda durman fark etmez. Başında durursan ölünün boynu ağrır gibi sözler, cahillerin uydurmasıdır. Seni gören kabirdeki cesed değil, ruhtur ruh. Ruhun boynu falan ağrımaz. Fizik beden değil ki yukarı bakınca boynu ağrısın. Ne kadar cahilce bir söz!

Haberin Devamı

Sen oğlum eğer bu konularda geniş bilgi sahibi olmak istiyorsan “Görünmez Âlemin İzleri” adlı eserimi oku. Konuyu iyi anlar ve rahat edersin.

Tabii şimdi sen babanı 44 yaşındaki haliyle görüyorsun. Ama onun gerçek hali belki senin gördüğünden çok daha genç ve parlaktır. Âhiret âlemi ruhlar âlemidir. Ruhlar ihtiyarlamaz. Hep gençtir. Peygamberimiz, cennetliklerin şâbb-ı emred (genç delikanlılar) olacağını buyurmuştur. Ruhlara ihtiyarlık yok, iyi ruhlara hiç üzüntü de yok. Allah babana rahmet, sana da sabır versin.

Haberin Devamı

Yalnız bir şeyi hatırlatmakta yarar görüyorum: Yasin duâ değil, Kur’ân’ın bir suresidir. Dua ile ilgisi yoktur. İnancın gücünü, imanlı ve imansızların sonucunu, hayatın gerçeklerini, Allah’ın kudretini, ölenlerin tekrar bedensel olarak diriltilip İlâhî Divanda yargılanacaklarını çarpıcı ve çok çekici bir üslupla anlatmaktadır.

Siz sorun Prof. Dr. Süleyman Ateş cevaplasın...

ramazansorulari@gazetevatan.com