Gazete Vatan Logo

Erkekler tektaş’a ne kadar harcıyor?

Bugün birçok kadının parmağı pırlantayla süslenecek. Peki erkekler tektaş pırlanta yüzük için kaç lira harcıyor? İngiltere’de yapılan araştırmanın sonucu çarpıcı...

Erkekler tektaş’a ne kadar harcıyor?

Sex and the City’nin efsane sahnesidir, Big, Carry’ye evlenme teklifi eder, elinde yüzük yoktur ama üzeri değerli taşlarla süslenmiş Manola Blahnik ayakkabısı vardır. Big, her kadının unutmadığı şu repliği Carry’ye söyler, “Evlik bir antlaşma, taşın anlamı da evliliğe biçilen değer. Benimle evlenir misin?” Amerikan romantik komediler aslında her kadının da hayali..

Baş başa yenilen romantik bir yemek, ardından erkeğin kadının sol elin yüzük parmağına zarifçe taktığı tek taş bir yüzük ve sonrasında gelen evlilik sözcükleri...

Aslına bakılırsa tek taştan sonra evlilik sözcükleri havada kalıyor.

Çünkü günümüzde tek taş, artık başlı başına evlilik anlamına geliyor. Hele ki bu 14 Şubat Sevgililer Günü’nde birçok kadının parmağı pırlantayla süslenecek. Kimi erkekler romantizmin doruklarına çıkıp sevdiği kadına bu özel günde tek taşla evlenme teklif edecek kimisi ise aşkının sonsuzluğunu ve özelliğini tek taşla anlatmaya çalışacak. Tek taş, yani ona hayat veren pırlanta, kadınların olmazsa olmazı... Her kadının kasasında mutlaka bulunması gereken bir mücevher ve çok daha fazlası...

Haberin Devamı

Kadınların tutkusu

Kadınların yüzde 83’ü sevgililerinin onlara hediye ettiği tektaş pırlanta yüzüğün fiyatını bilmiyor ya da araştırmıyor. Kadınların yüzde 12’si adeta birer tektaş bağımlısı ve hediyelerin değerini en ince ayrıntısına kadar araştırıyor.

Her beş kadından birinin hayalini 1 karat ve üstü bir tektaş yüzük süslüyor. Bu da ortalama 15 bin TL. Ama çeyrek karat bile toplu iğneden hallice olanlar da ortalama 1000-1500 TL. Bu bile kadınları mutlu ediyor, çünkü tektaş bir tutku!

Peki sevgilisinin gönlünü kazanmak isteyen erkekler tektaş pırlanta yüzüğe ne kadar harcıyor? İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 2 bin 250 TL ile 9 bin TL arasında değişen tektaş yüzükler özel günlerde erkekler tarafından sevgililerine verilmek üzere tercih ediliyor. Ortalama ise erkekler 1800 TL’lik bir bütçe tektaş yüzük için ayırıyor.

Pırlanta ve elmas aynı şey demek

Elmas ve pırlanta aslında aynı şey. Elmas, doğada ham maden olarak çıkarılan değerli bir taş iken, pırlanta ise elmasın 57 yüzlü ışıl ışıl bir mücevherde hayat bulmuş hali. Pırlanta demek aslında elmas demek... Doğada çok az miktarda bulunan elmasın bir özelliği de yüzde 99’unun karbondan oluşması. Bu yüzden de çok sert bir taş. Hiçbir doğal maden, sertlik bakımından elmasla boy ölçüşemez. Bu kadar nadide, parlak ve sert olan çoğu elmasın yaşı en az 100 milyon, en kıymetli elmasın yaşı ise 3 milyar... Söylenmesi çok kolay olabilir ama bu, elmasın dünyadaki birçok şeyden çok daha önce var olduğunu gösteriyor. Hatta bazı yıldızlardan bile! Dünyada var olan her şeyin toplu bir özeti gibi... Elmas, kıymetli taşlar arasında en zor bulunanı. Ve çıkarılan elmasların sadece yarısı mücevherlik taş değerinde. Elmasın sadece yapısı bile onu özel kılmaya yetiyor.

Haberin Devamı