Gazete Vatan Logo

'Türban, laikliğin sembolü Köşk’te'

Gül’ün adaylığını Batı basını flaş gelişme olarak duyurdu... İşte dünya basınındaki Çankaya adayı Abdullah Gül...

Ve AKP seçim için pozisyon aldı!
REUTERS: Başbakan Erdoğan, yardımcısını aday göstererek, genel seçimlerde AKP’nin oylarını artıracak kurnazca bir manevra yaptı. İslamcı tonlar içeren bir şiir okuduğu gerekçesiyle hapis cezası dahi alan Erdoğan, aday olmaması konusunda muhalefet, ordu ve laik cephenin yoğun baskısı altındaydı. Abdullah Gül’ün de İslamcı bir geçmişi bulunuyor. Eşi de Erdoğan’ın eşi gibi türban takıyor. Ancak Gül’ün tavırları, mücadelesi Erdoğan’dan daha kibar ve yumuşak... Gül ayrıca Türkiye’nin AB’den müzakere takvimi alınmasını sağlayan sürecin mimarı olarak saygı görüyor. Analistler ılımlı tavırları, AB ile olan sıkı bağları ve uluslararası camiadaki imajı nedeniyle laiklerin Gül’e saldırmasının zor olacağını ifade ediyor. İkna kabiliyeti yüksek bir konuşmacı ve yorulmak bilmeyen bir kampanya adamı olan Erdoğan ise artık genel seçime odaklanmak için özgür kaldı. Yatırımcılar, koalisyon ihtimalinin ortadan kalkmasını umut ediyor.

Türban, laikliğin sembolü Köşk’te
ASSOCIATED PRESS (ABD): Gül’ün Cumhurbaşkanı olması AB reformları sürecinin devamını sağlayabilir, ancak ülkedeki laik ve İslamcı cepheler arasında olası bir kavgayı engellemesi zor görünüyor. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olma ihtimali, binlerce kişinin katıldığı protestolara ve ordunun ince uyarılarına neden olmuştu. Gül’ün de eşi başörtüsü takıyor. Laikler, İslami kıyafet giyen bir kadının, laikliğin sembolü olan Köşk’e çıkması düşüncesinden nefret ediyor.

İslamcıların ılımlı, modern yüzlü elçisi.
AGENCE FRANCE PRESSE (FRANSA): Türk diplomasisinin ılımı ve Batı yanlısı şefi Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı için aday oldu. Abdullah Gül, yasaklı bir İslami hareketten doğan AKP’nin ılımlı yüzünü temsil ediyor. Gül’ün laik yapı ve Batı’ya karşı olan uzlaştırıcı tavrı, aday olması konusunda ciddi bir rol oynadı. Olası Cumhurbaşkanlığını gölgeleyecek tek bir konu var: Eşi Hayrunnisa’nın başörtüsü... Laik Türkler, başörtüsünün Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne girmesini istemiyor.

Türkler’in laiklik bağları koparılamaz
WALL STREET JOURNAL (ABD): Modern Türk tarihinde ilk kez İslami tandanslı bir parti ülkenin en önemli siyasi kurumlarını kontrol etmeye hazırlanıyor. Erdoğan cumhurbaşkanı olmasa bile Meclis ve Cumhurbaşkanlığı artık AKP’nin elinde olacak. Elbette AKP’nin laik yapıya zarar vereceğine yönelik endişeler var. Ama Türkiye son 20 yılda çok değişti. Türk ordusu artık sadece uyarı sinyalleri vermekle yetiniyor. Evet, Türk toplumu giderek daha muhafazakarlaşıyor. Ancak Türkler kesinlikle şeriat devletine karşı çıkıyor... Eğer Türkiye cumhurbaşkanlığı seçim sürecini ve değişimini barışçıl bir ortamda atlatırsa, o zaman bu siyasetin olgunlaştığını ve normalleştiğini gösterecek. Batı dünyasının endişelenmesine gerek yok. Çünkü Türk insanının Batı, demokrasi ve laikliğe olan bağları kolay bir şekilde koparılamaz.... Ne Erdoğan ne AKP de böyle dramatik bir girişimde bulunmaz...

Haberin Devamı