Gazete Vatan Logo

Turda, Köşk için istişare çıktı

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde istişare içinde olma kararı aldı

Başbakan Erdoğan, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitme resti karşısında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna 367 milletvekilinin katılımını sağlamak için muhalefetten destek arayışı turlarına dün başladı. ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP lideri Mehmet Ağar ile görüşen Erdoğan, iki liderden de Genel Kurul’daki oylamaya katılım konusunda “net” bir destek mesajı alamadı. Bunda birleşmek ve seçimlere tek liste halinde girme hazırlığında olan ANAVATAN ve DYP liderlerinin, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde birleşmenin ön provasını yapma kararı almaları da etkili oldu. Seçim sürecine ilişkin tutum ve kararlarını karşılıklı istişare içinde almakta anlaşan iki lider, Erdoğan’la yaptıkları görüşmede de “renk” vermeme konusunda ortak bir tavır sergiledi.
Erdoğan görüşmede, 367 tartışmasını doğrudan telaffuz etmekten kaçınırken, geçmiş cumhurbaşkanlığı seçimlerini örnek gösterdi. Özal’ı kastederek Mumcu’ya, “Bu parti Köşk’e Genel Başkanı’nı çıkarmış bir parti” diyen Erdoğan, kendilerinin de tek isteklerinin Anayasa’da öngörülen nitelikler ve bugüne kadarki teammülerin uygulanması olduğunu söyledi. Mumcu ise bunun üzerine Erdoğan’a, ANAP’ın tek başına iktidar olduğu dönemde Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi önerisini muhalefet partilerine götürdüğünü, muhalefetin ise “Siz padişahlık yetkisi istiyorsunuz” diyerek bu öneriyi reddettiğini anımsattı.
İki liderden 367 konusunda doğrudan “destek” talebinde bulunmak yerine, dolaylı olarak bugüne kadar seçilen 10 Cumhurbaşkanı için geçerli olan kuralların 11. Cumhurbaşkanı için de geçerli olması gerektiği görüşünü ifade etmekle yetinen Erdoğan, görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Adaylar somut olarak ortaya çıktıktan sonra, gerek DYP’nin gerekse Anavatan Partisi’nin öyle zannediyorum ki, daha net tavırları ortaya çıkacaktır” dedi.
Ağar: Mumcu’yla mutabık kaldık
TBMM’de kendilerinin 4, Anavatan’ın 20 milletvekiliyle temsil edildiğini anımsatan Ağar, gazetecilerin sorusu üzerine ” Dün itibariyle Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile görüştüm ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde istişare içinde olmak konusunda mutabık kaldık “ dedi.
Mumcu: İşbirliği arayışları var
Mumcu ise, ”Cumhurbaşkanlığı konusunda DYP ile aranızda bir uzlaşma mı var? İki partinin bir başka parti altında birleşeceği haberleri doğru mu? “sorusuna öyle yanıt verdi: ” İki partinin çeşitli üyelerinin iyi niyet beyanlarıyla gelişen bir işbirliği arayışları var. Ancak kamuoyuna yansıdığı gibi senaryolaştırılmış, partilerin kurumsal kimliklerinin temsil edildiği bir anlaşma görüşme şu ana gerçekleşmiş değildir. Meseleyi soğukkanlılığıyla ele almak gereği vardır.


VEDA EDER GİBİ...
Başbakan Erdoğan, dünkü grup toplantısındaki konuşması “veda” gibiydi: “Hangi ülke meselesini ele alırsak alalım, bu kürsülerde her zaman, ’her şey Türkiye için’şiarımıza uygun mesajlar verdik. İstişarelerimizi, icraatlarımızı, yaptığımız hukuki reformları, milletimizin ali menfaatlerini esas alarak gerçekleştirdik. Varlığımızı, her zaman milletimize hizmetle anlamlandırdık. Milletimizle birlikte yürüttük. İkbal arzusuyla değil, ihtiraslarla değil, aklı selimle, aşkla heyecanla, sabırla, metanetle, vakarla Türkiye’nin iradesini temsil ettik. Şimdi, 70 milyon insanımızın selameti için Cumhuriyetimizin, demokrasimizin bekası için vereceğimiz kararı da aynı inançla vereceğiz.”

Haberin Devamı