Gazete Vatan Logo

“367’ye Dikkat” demek mi istedi?

Sezer, Anayasa Mahkemesi’nin 45’inci yıldönümü için yayınladığı mesajda önemli uyarılar yaptı

Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin görevleri arasında Meclis İç Tüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu denetlemek olduğunu özellikle hatırlatıp bir anlamda 367 şartına destek verdi. Anayasa Mahkemesi’nin iktidar gücü karşısında denge rolü üstlendiğini, Mahkeme’ye her zamankinden fazla sorumluluk düştüğünü belirtti.

Anayasa Mahkemesi ‘denge rolü’ üstlenmeli
Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi’nin 45’inci kuruluş yıldönümün de yayınladığı mesajda Yüce Mahkeme’nin Meclis İçtüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu denetleme görevi olduğunu hatırlatıp bir anlamda 367 şartına destek verdi. Cumhurbaşkanı Sezer’in mesajı şöyle:
* Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi, devleti oluşturan güçleri hukukla sınırlamakta, yönetimin keyfiliğe sapmasını önlemekte, rejimin kurum ve kurallarıyla sağlıklı biçimde işlemesini olanaklı kılmaktadır.
* Anayasa’ya uygunluk denetimi, Yüce Divan, partilerin denetimi gibi yetki ve görevleri olan Anayasa Mahkemesi, anayasal düzenin, laik, demokratik, çağdaş cumhuriyetin koruyucusudur.

* Yasaların, yasa gücünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, yasama ve yürütme organlarının oluşturduğu iktidar gücü karşısında denge rolü üstlenmektedir.

Haberin Devamı