Gazete Vatan Logo

Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor

Engelli Umut Mert’in ailesinin “Ashley gibi büyümesi durdurulsun” isteği Sağlık Bakanlığı'nda inceleniyor

Evren ailesinin Türkiye’de bir ilke imza atarak 13 yaşındaki engelli çocukları Umut Mert’in büyümesinin durdurulması için yaptıkları başvuru, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Umut Mert’in annesi Füsun Evren; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve Sağlık Bakanlığı’na yaptıkları başvuruya ilk yanıtın bakanlıktan geldiğini belirterek, “Bize verilen cevapta, talebimizin araştırmalar yapılarak değerlendirileceği yazıyor. Etik kurul oluşturulmuş. Şimdi, sonucu heyecanla bekliyoruz” dedi.

“Oğlum için zorunlu”
Gazi Üniversitesi’nden adını vermek istemeyen bir öğretim üyesinin de kendisini arayarak, etik kurulda yer aldığını söylediğini ifade eden anne Evren şunları söyledi: “Benimle konuşan öğretim üyesi, etik kurulda, pediatrist, nörolog, psikiyatrist, genel cerrah, endokrinolog, jinekolog ve hukuk uzmanının yer alacağını söyledi. Etik kurul, gerekli belge ve bilgileri aldığında, toplanıp karar verecek. Ben, anne olarak bu tedavinin oğlumun geleceği için doğru olduğuna inanıyorum ama bu tedavinin Umut Mert’e uygun olup olmadığına doktorlar karar verecek.”

“Statik Encephalopathy” adlı hastalığı yakalanan ABD’li Ashley’in büyümesinin durdurulması tartışma yaratmıştı.

Etik kurul, tıbbi ve hukuki açıdan uygunluğunu tartışacak
Sağlık Bakanlığı’nın Evren Ailesi’ne verdiği yanıtta, söz konusu büyümenin durdurulması işleminin ilk olarak ABD’de Ashley isimli kıza uygulandığı ve bunun “Ashley Yöntemi” olarak adlandırıldığı anımsatıldı: “Ancak bu uygulamanın ülkemizde yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak konunun bilimsel ve hukuki yönlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gerekli değerlendirme çalışmaları başlatılmış olup, söz konusu çalışmalar sonuçlandığında tarafınıza ayrıntılı bilgi verilecektir...”

Haberin Devamı