Gazete Vatan Logo

Dink suikasti davası 2 Temmuz'da

Orhan Pamuk, mağdur sıfatıyla davaya çağırıldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi olayına ilişkin davanın ilk duruşmasının 2 Temmuz 2007'de yapılmasını kararlaştırdı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulünün ardından tensip tutanağını hazırladı.Buna göre davanın ilk duruşması, 2 Temmuz 2007 Pazartesi günü yapılacak.

İDDİANAME

Erhan Tuncel'in ''Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Tuncel'in, ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''patlayıcı madde imal etmek'', ''patlayıcı madde atmak'', ''mala zarar vermek'', ''6 kişinin yaralanmasına neden olmak'' suçlarından da ayrıca 22.5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yasin Hayal'in de ''Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek'' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Hayal'in ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''Ferit Orhan Pamuk'u tehdit etmek'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından da 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına
çarptırılması öngörülüyor.

O.S'nin de ''Hrant Dink'i öldürmek'' suçundan, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, O.S'nin, ''terör örgütüne üye olmak'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından da 8.5 ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun ''Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek'' ile ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşar Cihan ile Halis Egemen'in de ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da ''terör örgütüne yardım etmek'', ''ruhsatsız silah taşımak'' ve ''suçlu gizlemek'' suçlarından 7.5 ile 16 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamenin, 14. Ağır Ceza Mahkemesince ''terör örgütü belirtilmediği'' gerekçesiyle kabul edilmeyerek geri gönderilmesi üzerine cumhuriyet savcıları tarafından yapılan itiraz, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüşülmüştü.

Savcılığın, ''Kanunlara göre, terör örgütü adı belirtilmeden terör örgütü olduğu ifade edilebilir'' yönündeki itirazı üzerine mahkeme, itirazın kabulüne karar vermiş ve iddianameyi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.



Haberin Devamı