Gazete Vatan Logo

Gül'e randevu vermedi

Genç Parti tarafından yapılan açıklamada 'Gül ile görüşmenin bir fayda sağlamayacağı düşüncesiyle görüşme talebine cevap vermiyoruz' denildi. YENİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanı için ilk tur oylama yarın yapılacak. Köşk adayı Abdullah Gül, destek arayışlarına bugün de devam edecekti. Ancak TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilen Genç Parti, Gül'e randevu vermedi. HYP Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk ile üç bağımsız vekil de oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun toplanacağı yönünde bir haber geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gül de bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşme yaklaşık 15 dakika sürdü.

Partilerin tavrı

367 tartışmasında DYP ve ANAVATAN kararlarını henüz açıklamadı, ancak dün hükümete yaptıkları "cumhurbaşkanını yeni parlamento seçsin" çağrısı tavırlarını az çok belli etti.

Meclis'te birer milletvekilleri olan Genç Parti ve Halkın Yükselişi Partisi'nden de Gül'e olumsuz yanıt geldi.

Yaşar Nuri Öztürk: "Tek yumurta üçüzleri..."

Gül'ün "sevip, saydıkları ve değerli buldukları bir şahsiyet" olduğunu, ancak "AK Parti'nin bir temsilcisi olarak Köşk'e çıkmaya aday olduğunu" ifade eden Yaşar Nuri Öztürk, AK Parti'nin, parti dışından bir aday göstermesi gerektiğini kaydetti.

Halkın, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü "tek yumurta üçüzleri" olarak değerlendirdiğini ileri süren Öztürk, "Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanlık... Siyasi İslam üzerine siyaset yapmış, bu nedenle 3 partisi kapatılmış zihniyetteki 3 şahsiyet, devletin 3 temel noktasında oturuyor" dedi.

Öztürk, "Sayın Gül, Erbakan'ın gerçek dışı belge düzenlemek suretiyle zimmet suçundan yargılandığı ve mahkum olduğu davada, aynı suçla suçlanmıştır. Bir cumhurbaşkanının zimmet suçundan yargılanması, kabul edilemez bir durum. HYP olarak, böyle tarihsel bir seçimde tedirginliğe katkı vermiş olmamak için cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgili Meclis oturumlarına katılmama kararı almış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Genç Parti: "Erken seçim yapılmalı"

Cem Uzan liderliğindeki Genç Parti'den yapılan açıklamada da, "(Genç Parti) AKP'nin devleti bir tek parti yönetimine götürme teşebbüsüne karşı erken seçimin yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Böyle bir süreçte Gül ile görüşmenin bir fayda sağlamayacağı düşüncesiyle görüşme taleplerine müspet cevap vermiyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca, "AKP, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini hiçbir istişareye önem vermeden, seçimden ziyade bir 'atama süreci' şeklinde yürütmüştür. Sayın Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı da bu çerçevede ortaya çıkmıştır. Partimiz, uzun süredir cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini savunmuştur. İktidar, bu çağrılara hiçbir şekilde cevap vermemiştir" ifadesi kullanıldı.

Üç bağımsız vekil: "Zihniyete karşıyız"

Bağımsız milletvekilleri Ersoy Bulut, Hakkı Akalın ve Mustafa Sayar da, yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasına katılmayacak.

Mersin Bağımsız Milletvekili Ersoy Bulut, "İsimler önemli değil, zihniyete karşıyız. Atatürkçü olmayı özde içine sindirmemiş olanlara destek vermeyi düşünmüyoruz" dedi.




Haberin Devamı