Gazete Vatan Logo

Haftalardır yağmur yok buğday alarm veriyor

Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde belki de ilk kez buğday üretiminin tüketimi karşılayamama tehlikesi ortaya çıktı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kurak geçen kış nedeniyle Türkiye’nin buğday rekoltesinde 2 milyon ton civarında bir kayıp tahmin edildiğini açıkladı. Yetkin, “Bu kayıp nedeniyle Türkiye’nin buğday üretimi uzun yıllar sonra ilk defa tüketiminin altına düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor” dedi.

İbrahim Yetkin, Ankara’daki İçkale Otelinde düzenlediği basın toplantısında, küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de kurak geçen kışın tarım sektörünü çok olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kuraklık nedeniyle özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde tohumluk olarak toprağa atılan hububatın büyük ölçüde çimlenemediğini veya gelişemediğini anlatan Yetkin, Nisan ve Mayıs ayında da beklenen yağışların gelmediğini kaydetti ve “Önümüzdeki bir hafta içinde de tarımsal alanlara yağmur düşmezse üretimde kayıp oranı artacak” diye konuştu.

Üretim kaybı yüzde 10

Küresel ısınmadan en fazla etkilenen ürünlerden birinin de hububat olduğuna dikkat çeken Yetkin, bir derecelik sıcaklık artışının hububatta yüzde 10 civarında üretim kaybına neden olduğunu kaydetti. Yetkin, 2005 yılında 21.5 milyon ton olan buğday rekoltesinin, 2006 yılında görülen sıcaklık artışına bağlı kuraklık nedeniyle bir önceki yıla göre 2 milyon ton düştüğünü, bu yıl da rekoltenin 2 milyon ton daha düşmesinin beklendiğini ifade etti.

Buğday rekoltesinde kırmızı alarmın yandığını ve belkide Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye’nin tüketimin altında buğday üretimi yapacağını savunan Yetkin, şöyle konuştu:

Kırmızı alarm veriyor

“13 Mayıs itibarıyla bölgelerden aldığımız son raporlara göre, hububat açısından özellikle İç Anadolu’nun Konya ve Eskişehir ovalarında beklenen yağışların olmaması nedeniyle durum bir felaket boyutlarını almak üzeredir. Bölge, önümüzdeki bir hafta içinde düzenli yağış almadığı takdirde hububat üretiminde uğranılacak kayıp, yüzde 50 gibi bugüne kadar görülmemiş bir boyuta ulaşabilecektir. İbrahim Yetkin, kuraklık nedeniyle meyve ağaçlarının erken çiçeklenmesinden kaynaklanan don olayları görüldüğünü, bunun ekonomik kaybının da tarım uzmanları tarafından 1 milyar dolara ulaşabileceğinin ifade edildiğini anlattı.

Eller yağmur duası için açıldı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı bazı köylerde haftalardır bir damla bile yağmur yağmaması üzerine, yöre çiftçisi yağmur duasına çıktı. Kış aylarının kurak geçmesinin ardından beklenen bahar yağmurlarının da gelmemesi üzerine Ankara’da çok sayıda belde ve köyde yapılan yağmur duası, dün Gölbaşı ilçesine bağlı Koparan Köyü’nde devam etti. Koparan Köyü’nde yöre çiftçileri, 20 koyunu kurban ederek yağmur duası töreni başlattı. Daha sonra açık havada öğle

namazının kılınmasının ardından kadın ve erkekler ayrı ayrı saf tutarak, güneşin altında yağmur duası ettiler. Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Hayati Ada, bu yıl bölgede görülmemiş bir kuraklık yaşandığını söyledi. Bölgede dönüm başına ortalama 200-250 kilogram buğday verimi alındığını kaydeden Ada, “Bu yıl dönüm başına 100 kilogram buğday rekoltesi bekliyoruz. Bir hafta içinde yağmur yağmazsa ise ekinler biçilecek boya bile gelmeyecek” dedi.

Fındıkta durum daha da vahim

Türkiye ihracatına 1 milyar doların üzerinde katkı sağlayan fındıkta da tam bir “yok yılı” yaşanıyor. Fındıktaki sorun da iklim değişikliklerinden kaynaklandı. Önceki yıl Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde Nisan ayında yaşanan yoğun kar yağışı ağaçları olumsuz etkiledi ve dolayısıyla bu yıl fındık rekoltesinde büyük düşüş oldu.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, bu yıl fındıkta rekoltenin yaklaşık yüzde 50 düşmesini beklediklerine işaret ederek, “Fındığın fiyatını, bu sezon seçim değil rekolte belirleyecek” dedi.

Bu yıl siyasetçi bölgeye gelmeden fiyatların arttığını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Kar üreticiyi olumsuz etkiledi ve fındık dallarında fındığın az olması şimdiden fiyatlara yansıdı bile. Fındık fiyatları son 15 günde 750 YKr artış göstererek bir anda 3 YTL’den 3 YTL 75 YKr’ye çıktı. Daha seçimler yaklaşmadan, parti liderleri bölgemize gelmeden fiyatlar çoktan arttı. Bu yıl fındıkta yaklaşık yüzde 50 rekolte düşüklüğü bekliyoruz, bu nedenle fındığın fiyatını bu sezon seçim değil, rekolte belirleyecek.”

Haberin Devamı