Gazete Vatan Logo

TOKİ töreni mitinge dönüştü

Erdoğan, “İşte cumhur bu. Demokrasiye, laik cumhuriyete inananlar bu meydanda“ dedi

ERDOĞAN CHP’YE YÜKLENDİ: Atatürk’ün, Özal’ın seçildiği Meclis’te Gül seçilemedi. 367 dediler, milletimiz 550 verir dedik. Millete gidelim dedik.

Başbakan Erdoğan, genel seçimlerle ilgili çalışmaları başlattığı Erzurum’da muhalefete yüklendi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve bakanlarla Erzurum’a çıkarma yapan Başbakan Erdoğan, Türk bayraklarıyla donaltılan İstasyon Meydanı’nda yaklaşık 50 bin kişiye hitap etti. Demokrasiye, laik cumhuriyete, sosyal ve hukuk devletine inananların bu meydanda olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bugün bu ülkede ana muhalefet” diyerek başladığı konuşmasında, Erdoğan, ’Meydanın konuştuğunu’söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le başlayan o yürüyüşte Erzurum’da ’Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür parçalanamaz’denildiğini ifade eden Erdoğan, egemenliğin milli iradeye verildiğini belirtti ve “İşte cumhur, işte millet, işte irade” dedi. Başbakan Erdoğan özetle şöyle dedi:

Halep oradaysa...
Halep oradaysa arşın Erzurum’da. Biz bu ülkeye sevdalıyız. Bu millete gönülden bağlıyız. Bizim size aşkımız var, sevdamız var. İstiyoruz ki Türkiye hak ettiği sosyal ve ekonomik yerlere gelsin. İstiyoruz ki hedefleri ileri demokraside yakalayan bir Türkiye bırakalım. Anayasamız devletimizi tanımlıyor. Ne diyor? Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratiktir, laiktir, sosyal bir hukuk devletidir. Bunların bir tanesini bir kenara koyamazsınız. Yani sadece demokratiktir, laiktir, sosyaldir veya hukuk devletidir diyemezsiniz. Derseniz modern devletimizi eksik kılarsınız. Bunun dördüyle mücehhez, kuvvetli ideal bir Türkiye Cumhuriyeti. Anayasamız bunu böyle teminat altına almış. İşte demokrasiye, laik cumhuriyet inananlar bu meydanda. Sosyal devlete inananlar bu meydanda. Hukuk devletine inananlar bu meydanda. Bunun altını çize çize söylüyorum. Bugün bu ülkede ana muhalef milletine gitmekten korkuyor, kaçıyor. Ne diyor? Bakın çok enterasan bu. Bunların adında cumhuriyet olmasına, halk olmasına aldanmayın. Bunlar ne cumhuriyetten ne de halktan yanadır. Cumhurun yanında olan halkın yanında olan halka gitmekten korkmaz.

Kılıf uyduruyorsunuz
Ve ne acıdır ki bu ülkede cumhurbaşkanını bu güne kadar nasıl seçtiğimiz bu millet ve parlamento biliyor. Millet vekillerini parlamentoya gönderir, vekiller millet adına cumhurbaşkanını seçerdi. Bu güne kadar böyle oldu. Atatürk de, Özal da Demirel de, Sezer de böyle seçildi. Ama sayın Gül’e gelince olmaz dediler. Peki kardeşim ne olur? Dediler ki 367 olur. Biz dedik ki siz bunda da samimi değilsiniz. Çünkü yarın benim milletim bizi buraya 550’yle de gönderir. Ama siz ona da bir kılıf uydurursunuz. Niye? Meydanlarda bazıları diyor ki ’sandık sadece yollardan bir tanesidir.’Lafa bak. Bu nedir? Ey millet senin önüne sandığı koyuyorum ama bu hikayedir. Dünyanın hiçbir yerinde demokrasiye, laikiliğe, hukuka inanan gelişmiş bir ülkede, totaliter rejimler hariç böyle bir anlayış olamaz. Öyle ise, kim bunun sahibi dedik, millet. Gazi Mustafa Kemal ne dedi ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’Öyleyse buyrun millete gidiyoruz dedik.

Ülkeyi kilitlediler
Mecliste AKP, Anvatan ve bağımsızlar olarak biraraya geldik. Millete gitme kararı verdik. Bunun kanunu çıkardık. Dediler ki ’Yedi yıl fazla’tamam dedik 5+5 yaptık. Dediler ki milletvekiliğinde 5 yıl fazla, 4 yıla indirdik. Tamam kardeşim ne istiyorsun. Haydi millete dedik. Çünkü biz 4 Kasım’da seçim yapmayı arz ve gayret ediyorduk. Ama işi öyle bir yere, bu ülkeyi kilitleme noktasına getirdiler. Zaten parlamento çalışmaları Haziran sonunda bitiyordu. Erken seçim yapalım dedik. Ve şimdi inşallah milletimiz kararını en hayırlı şekilde verecektir. Bütün bunlarla beraber istiyoruz ki bu ülke, modern çağdaş ülkeler seviyesine ulaşsın. Çocuklarımız geleceğe umutla baksın.

Erzurum Türk Bayrağı ile donandı
YAKLAŞIK 600 otomobillik konvoyla İstasyon Meydanı’na gelen Başbakan Erdoğan’ı AKP örgütü tarafından dağıtılan 50 bin Türk bayraklı vatandaş katıldı. Mitingde, Başbakan ’Sessiz milyonların sesi, kimsesizlerin kimsesi, adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan’diye anons edildi. Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Gül, platforma çıkarak çoşkulu biçimde kendilerini alkışlayan vatandaşlara selam verdiler. Başbakan Erdoğan, bir vatandaşın verdiği Türk Bayrağı’nın öperek, aldı.

Abdullah Gül: Söz milletindir
Başbakan Erdoğan’la birlikte halkı selamlama sırasında büyük ilgi gören Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise konuşmasında şöyle dedi: “Kahramanlığın sembolü Anadolu’nun Doğu’daki bekçisi aziz Erzurumlu kardeşlerim. Bu coşkunun, bu sevginin sebebini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bizler kendimizi size, millete emanet ettik, bunu çok iyi biliyorsunuz. Size muhakkak layık olacağız. Şunu bilin ki; meclis kilitlendiğinde söz milletindir. Söz milletin dendiğinde, milletten korkanlar o zaman huzurunuza çıktığında bunu anlayacaklardır.”

Erdoğan, Demirel ve Turgut Özal’ı izledi
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan gerginliğin ardından seçim kararı alındıktan sonra ilk kez miting meydanına çıktı. Merkez sağın eski liderleri Süleyman Demirel ve Turgut Özal’ın izinden giden Erdoğan, TOKİ konutlarının anahtar teslim törenine katılmak için gittiği Erzurum’da uzun bir aradan sonra ilk mitingi de yaptı. AP ve DYP Genel Başkanı iken her seçim kampanyasını Erzurum veya Samsun’dan başlatan Demirel’in yanısıra Turgut Özal da 12 Eylül döneminden sonra 6 Kasım 1983’de yapılan ilk genel seçim için ANAP Genel Başkanı olarak kampanyasını Erzurum’dan başlatmıştı.

11 BAKAN EŞLİK ETTİ
Başbakan Erdoğan’a Erzurum’da Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Fahri Kasırga, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen eşlik etti.

Yine katılım sayısı tartışması!
Başbakan Erdoğan, Erzurum’a hükümet üyeleriyle birlikte adeta çıkartma yaptı. 25 bin kişilik İstasyon meydanında Türk bayrakları ön plandaydı. AKP il teşkilatı, törene katılanlara 50 bin Türk Bayrağı dağıttı. Aana 2 kilometre uzunluğunda bir bayrak daha getirildi. Açılan pankartlarda cumhurbaşkanlığı seçim sürecine tepkiler, Cumhuriyet mitinglerine göndermeler vardı. Çevre illerden çok sayıda kişinin katıldığı 25 bin kişilik meydanda, AKP’ye göre katılım 100 bin kişi.

Haberin Devamı