Gazete Vatan Logo

Coşkulu final

İzmir, Ankara ve İstanbul'dan sonra tarihi bir güne tanıklık ediyor. Haftalardır mitinge hazırlanan kentte, sadece iki renk hakim Kırmızı - beyaz...

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER







Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de yapılan son Cumhuriyet Mitinginin düzenleneceği Gündoğdu Meydanı şimdiden doldu. Yoğun katılımların olduğu Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Mitinglerinden sonra İzmir’deki mitinge de vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Mitingin düzenleneceği Gündoğdu Meydanı şimdiden doldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Alsancak Limanı önünde, şehir dışından gelen araçlar toplanmaya başladı. Denizli, Aydın, Mersin, Afyon, Uşak gibi çevre illerden 6-7 bin otobüsün geldiği ifade ediliyor.

Buradaki viyadük altları ve çevresi tam bir otopark halini aldı. Kentin diğer ucundan gelenler Konak Bulvarı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yönünden miting alanına giriş yaptılar.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanı şimdiden doldu. Vatandaşlar Kordon Boyu’nda ellerinde Türk bayrağı, Atatürk posterleri, pankartlarla, dövizler, türküler eşliğinde miting saatini bekliyor.

İzmir’in dört bir yanında evlere, işyerlerine, okullara, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı. Miting alanına henüz İzmirlilerin gelmediği, gelenlerin dışarıdan gelenler olduğu belirtildi. İzmirlilerin de gelmesiyle katılımın çok yüksek olacağı ifade ediliyor.

Miting saat 12.00’de başlayacak. Mitinge, CHP, DSP, DİSK, İP, ADD, Çankaya Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu cok sayıda sivil toplum örgütü katılıyor. Alanda, sık sık “Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atılıyor.

İzmir, tam bir gelincik tarlası gibi. Alsancal, al sancaklarla donanmış durumda. Kentin diğer ucundan gelen binlerce insan, otobüse binmek yerine kilometrelerce yolu, ellerinde bayraklarla yürümeyi tercih ediyor. Denizde de miting alanından farksız görüntüler var. Onlarca balıkçı teknesi, kıyıya yakın kısımlarda, bayraklarla bezenerek, mitingin deniz ayağını oluşturmuş durumda. Meydanda "Mesela saat 10'da, buluşalım kordonda" adlı şarkı, adeta miting çağrısı oldu. Miting alanına 4 ana girişten girmek mümkün. Ankara ve İstanbul'da olduğu gibi yine kadınlar ve genç kızlar mitinge daha ilgili. Miting alanındaki platformun Atatürk'ün izmir'deki evi ve Zübeyde Hanım'ın heykelini görecek şekilde kurulması dikkat çekti. Saat 10:00'da kortej oluşturulup, miting alanına doğru yürünecekti, ancak, herkes zaten o yöne doğru yürüyüşe geçtiği ve kalabalık yolları doldurduğu için yürüyüş sanırız yapılamayacak. İzmir, 1977'de Ecevit'in yüzde 43 oy alarak iktidar olduğu günden bu yana en büyük mitingi yaşıyor.

7 BİN OTOBÜS GELDİ

İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak cumhuriyet mitingi nedeniyle otellerde yer kalmadı.

Kentte dün yaşanan bombalama olayının mitingi etkilemeyeceğini belirterek hazırlıkları sürdüren tertip komitesi üyeleri, otellerde yer bulamayanları evlerinde ağırlayacaklarını söyledi. Komite üyeleri, "Bombalamaya üzüldük. Ancak hiçbir güç bize engel olamaz. Bu coşkuya gölge düşüremez" dedi.

'Tandoğan'dan Çağlayan'a, Çağlayan'dan Gündoğdu Meydanı'na' adıyla düzenlenecek miting öncesi son hazırlıklar dün yapıldı. Komite üyeleri, kent dışından yaklaşık 6-7 bin otobüs geldiğini, bu sayının artmaya devam ettiğini belirterek, "Yer bulamayanları evlerimizde ağırlayacağız" diye konuştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği İzmir Şube Başkanı Mükerrem Demir ise, "Kurtuluş Savaşı'nı yapan, Dumlupınar, Çanakkale'de canlarını harcayan bir milleti hiçbir güç yolundan döndüremeyecek. Aydınlık Türkiye'nin bayrağı dalgalanmaya devam edecek" dedi. CHP lideri Deniz Baykal, DSP lideri Zeki Sezer, SHP lideri Murat Karayalçın ve İP lideri Doğu Perinçek'in de katılması beklenen mitinge CHP'nin Ege'deki tüm örgütlerinin geldiğini belirten Tertip Komitesi üyesi CHP'li Hüseyin Saygılı da bombalı saldırıyı "Bu olayı mitinge katılımı kırmak, korkutmak için yapılmış bir provokasyon olarak görüyorum" dedi.

Kentin dört köşesi ay yıldızlı bayraklarla süslendi. Kemeraltı'nda ve Kestane Pazarı'nda bayrak satıcıları çarşıyı boydan boya Türk bayraklarıyla süsledi.

Haberin Devamı